Kellertävän kauluksen puhdistaminen

Moni mies törmää erityisesti valkoisten paitojen kanssa ikuiseen ongelmaan; paidan kaulus likaantuu, eikä puhdistu pesussa korkeissakaan lämpötiloissa. Ongelmaa pahennetaan vielä sillä, että paidan kaulus silitetään pesun jälkeen, vaikka kaulus on edelleen likainen. Silittämisen lämpö sitoo lian entistä tiukemmin paitaan ja pian upea valkoinen paita on ajan myötä kaulukseltaan todella ruman kellertävä. Paitaa ei kehtaa edes käyttää ja se joutaa roskiin.

Sappisaippua

Erilaisia puhdistusaineita kokeilleena olen löytänyt ratkaisun sappisaippuasta. Mielenkiintoisesta nimestään huolimatta sappisaippua on luonnontuote, se ei sisällä kloriittia tai muuta myrkyllistä, joka voisi tuhota puuvillan kaltaisia luonnonkuituja. Allekirjoittanut on kokeillut muunlaiset tahranpoistoaineet läpi, Tabortit ja kumppanit, joista ei ole ollut apua kauluksen ongelmallisten rasvatahrojen suhteen.

Sappisaippua on osoittautunut näistä kaikista tehokkaimmaksi pinttyneeseen likaan, erityisesti ihon rasvoittumisen aiheuttamaan kellertävyyteen. Säännöllisesti käytettynä paitojen kauluksiin – ja muihin tahroihin, paidat pysyvät hyvännäköisinä pitkään. Ekologista, fiksua, eikä vaadi hirveästi aikaakaan. Käsittelen paitojen kaulukset paidoissa sappisaippualla joka 2.-4. pesussa.

Sappisaippua - kauluksen kastelu

Vaihe 1: Kastele ensin kaulus kunnolla vedellä.

Suosittelemme

Sappisaippuaa kaulukseen

Vaihe 2: Hiero sappisaippuaa kaulukseen reilusti. Sappisaippuan väristä johtuen näet suurinpiirtein koska saippuaa on sopiva määrä. Tämän jälkeen jatka kauluksen hieromista sormilla, jotta saippua imeytyy kunnolla kauluksen kuituihin.

Vaihe 3: Anna vaikuttaa n. 30min ja pese paita normaalisti koneessa. Toista käsittely tarvittaessa tai käytä sappisaippuaa harvemmin/useammin riippuen miten kaulus käytössäsi likaantuu – tämä on hyvin pitkälti yksilöllistä.

Vinkki! Mikäli kaulukseen jää vielä jonkinlaista värjäymää pitkäaikaisesta laiminlyönnistä, kokeile auringon voimaa; pidä paidan kaulusta auringolle altistettuna. Testattu toimivaksi, mutta viikkokausiksi paitaa tuskin kannattaa auringonvalolle jättää altistettuna, sillä se voi myös kellertää paitaa. Päivä-pari riittänee.

Koko paidan valkaisu

Jos valkoinen paitasi on ajan myötä pesuissa ja käytössä kellertynyt kauttaaltaan ja haluat palauttaa sen alkuperäisen valkoisen hohdon, kokeile seuraavaa:

Ämpäri. Lorautus kloriittia (~puoli desiä). Vettä ämpäriin puolilleen (olettaen että ämpäri on ns. peruskorkea ämpäri). Huom! Älä käytä liian kuumaa vettä, kädenlämpöinen vesi riittää. Anna paidan lillua rauhassa tunti-pari, huuhtele paita kunnolla ja pese normaalisti koneessa. Varoitus: kloriitti sopii valkoisille paidoille, eli kloriitin kosketus muihin vaatteisiin kannattaa minimoida, jotta esim. vaalean siniseen paitaan ei tulisi vaaleita raitoja. Kloriittia ei saa koskaan käyttää suoraan vaatteelle sellaisenaan, sillä se syövyttää puuvillan kuidut rikki.

Lue lisää