Kellertävän kauluksen puhdistaminen

Moni mies törmää erityisesti valkoisten paitojen kanssa ikuiseen ongelmaan; paidan kaulus likaantuu, eikä puhdistu pesussa korkeissakaan lämpötiloissa. Ongelmaa pahennetaan vielä sillä, että paidan kaulus silitetään pesun jälkeen, vaikka kaulus on edelleen likainen. Silittämisen lämpö sitoo lian entistä tiukemmin paitaan ja pian upea valkoinen paita on ajan myötä kaulukseltaan todella ruman kellertävä. Paitaa ei kehtaa edes käyttää ja se joutaa roskiin.

Sappisaippua

Erilaisia puhdistusaineita kokeilleena olen löytänyt ratkaisun sappisaippuasta. Mielenkiintoisesta nimestään huolimatta sappisaippua on luonnontuote, se ei sisällä kloriittia tai muuta myrkyllistä, joka voisi tuhota puuvillan kaltaisia luonnonkuituja. Allekirjoittanut on kokeillut muunlaiset tahranpoistoaineet läpi, Tabortit ja kumppanit, joista ei ole ollut apua kauluksen ongelmallisten rasvatahrojen suhteen.

Sappisaippua on osoittautunut näistä kaikista tehokkaimmaksi pinttyneeseen likaan, erityisesti ihon rasvoittumisen aiheuttamaan kellertävyyteen. Säännöllisesti käytettynä paitojen kauluksiin – ja muihin tahroihin, paidat pysyvät hyvännäköisinä pitkään. Ekologista, fiksua, eikä vaadi hirveästi aikaakaan. Käsittelen paitojen kaulukset paidoissa sappisaippualla joka 2.-4. pesussa.

Sappisaippua - kauluksen kastelu

Vaihe 1: Kastele ensin kaulus kunnolla vedellä.

Sappisaippuaa kaulukseen

Vaihe 2: Hiero sappisaippuaa kaulukseen reilusti. Sappisaippuan väristä johtuen näet suurinpiirtein koska saippuaa on sopiva määrä. Tämän jälkeen jatka kauluksen hieromista sormilla, jotta saippua imeytyy kunnolla kauluksen kuituihin.

Vaihe 3: Anna vaikuttaa n. 30min ja pese paita normaalisti koneessa. Toista käsittely tarvittaessa tai käytä sappisaippuaa harvemmin/useammin riippuen miten kaulus käytössäsi likaantuu – tämä on hyvin pitkälti yksilöllistä.

Vinkki! Mikäli kaulukseen jää vielä jonkinlaista värjäymää pitkäaikaisesta laiminlyönnistä, kokeile auringon voimaa; pidä paidan kaulusta auringolle altistettuna. Testattu toimivaksi, mutta viikkokausiksi paitaa tuskin kannattaa auringonvalolle jättää altistettuna, sillä se voi myös kellertää paitaa. Päivä-pari riittänee.

Koko paidan valkaisu

Jos valkoinen paitasi on ajan myötä pesuissa ja käytössä kellertynyt kauttaaltaan ja haluat palauttaa sen alkuperäisen valkoisen hohdon, kokeile seuraavaa:

Ämpäri. Lorautus kloriittia (~puoli desiä). Vettä ämpäriin puolilleen (olettaen että ämpäri on ns. peruskorkea ämpäri). Huom! Älä käytä liian kuumaa vettä, kädenlämpöinen vesi riittää. Anna paidan lillua rauhassa tunti-pari, huuhtele paita kunnolla ja pese normaalisti koneessa. Varoitus: kloriitti sopii valkoisille paidoille, eli kloriitin kosketus muihin vaatteisiin kannattaa minimoida, jotta esim. vaalean siniseen paitaan ei tulisi vaaleita raitoja. Kloriittia ei saa koskaan käyttää suoraan vaatteelle sellaisenaan, sillä se syövyttää puuvillan kuidut rikki.

Tommi Puuska
Tommi Puuska on Tyyliniekan valokuvaaja-toimittaja. Hän katosi 2010-luvun alussa mittavaatteiden nirvanaan ja nyt aiheesta kiinnostuneena tuottaa tekstisisällön lisäksi myös valokuvausta Tyyliniekan verkkolehteen. Häntä kiinnostaa lisäksi sisustus, hifi, teknologia ja nörtteily.

4 KOMMENTIT

  1. Kloriitin käytössä kannattaa olla varovainen. Kaikkea puuvillaa – uskaltaisin jopa sanoa, että valtaosaa puuvillasta – ei valkaista lopulliseen valkoiseen sävyynsä, vaan kyse on osaavasta värjäystuloksesta. Tällöin kloorivalkaisun käyttö voi poistaa värin paidasta tyystin, jolloin lopputulos on alkuperäisestä vahvasti poikkeava tai jopa kulahtaneen harmaa.

    Usein puuvillan valkoisimmaksi koetussa sävyssä on hieman sinistä väriä – ja ajoittain muitakin sävyjä – mukana, joka näkyy selkeimmin siinä sävyssä, johon varjoon joutunut osa kankaasta valoa taittaa.

    Suosittelen siis kokeilemaan kaikkia muita keinoja ennen kloriittipullon avaamista.

  2. Värillisen paidan kaulukseen kertyneen rasvan poistamiseen olen kokeillut onnistuneesti myös nestemäistä astianpesuainetta (Fairy).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Kesäpuku on viileä ratkaisu

Kesäpuku on klassikko, jonka italialaiset osaavat modernisoituna parhaiten. Sen myötä mies voi pukeutua tyylikkäästi tuntematta oloaan tukalaksi kuumanakaan päivänä. Kuinka...

Miehen vaatekaappi – päästä varpaisiin

Vaatekaappi tai paremminkin sen sisältö on tärkeä osa jokapäiväistä elämää, sillä suurimman osan ajastamme olemme pukeissa. Tyyliniekan vaatekaapin vaatteet...

Premiumshop.fi on Tommy Hilfigerin vaatteiden verkkokauppa

Lempäälän Ideaparkissa sijaitseva Tommy Hilfiger -konseptimyymälä on avannut vaatteita, laukkuja ja kenkiä myyvän Premiumshop.fi -verkkokaupan. Amerikkalainen Tommy Hilfiger tunnetaan nuorekkaista...

Richard J. Brown – luksusfarkkuja Italiasta

Richard J. Brown on italialainen luksusfarkkumerkki, joka myös valmistaa farkkunsa saapasmaassa. Ja mikä parasta, näitä eurooppalaisen tuotannon farkkuja saa...

Caine Clothiers on avannut verkkokaupan

Tyyliä ja laatua arvostavaa suomalaismiestä hellitään kuin kashmirvillaneule herkkää hipiää, sillä helsinkiläinen miestenvaateliike Caine Clothiers on avannut monien odottaman...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...