Katsaus tämän vuoden Asuntomessuihin | Asuntomessut 2018

Tämän vuoden Asuntomessut avasivat porttinsa yleisölle Porissa eilen. Myös Stylefellow on kiinnostunut messujen annista ja vierailimme Porissa lehdistöpäivänä torstaina. Poimimme lukijoillemme mielenkiintoisimmat kohteet ja tyylikkäimmät yksityiskohdat, joita tulevina viikkoina esittelemme sekä verkkolehdessämme että sosiaalisen median kanavissamme. Ensin on kuitenkin hyvä käydä läpi kokonaiskatsaus siitä, mitä Asuntomessut tänä vuonna tarjoavat.

Itse etsin Asuntomessuilta ennennäkemättömiä ideoita ja uutta inspiraatiota. Tämän vuoden messut ovat kuitenkin mielestäni enemmän käytännön asumiseen ja ”oikeisiin” koteihin keskittyvä tapahtuma. Wau-hetkiä kokeneelle messukävijälle kohteet eivät tarjoa, mutta käytännöllisiä ideoita lähtee mukaan repullinen esimerkiksi uudisrakentamista suunnittelevalle. Messuja voisi kuvaillakin arkisiksi, mutta käytännönläheisyyshän ei ole huono asia, erityisesti jos olet omaa kotiasi suunnittelemassa.

Etukäteen medioissa ei juurikaan nostettu esiin tai kohistu tietyistä Asuntomessujen kohteista kuten monena aiempana vuonna. Tähän syy on yllämainitun perustella luonnollinen: harvasta kohteesta olisi saanut hypeä aikaan samaan tapaan, kuten esimerkiksi viime vuoden kaarevien muotojen Wave-hirsitalosta. Itselleni ainoastaan Kohde 16 Bunkkeri, joka on kunnostettu vanhasta Shellin rakennuksesta, osui silmiin useamman artikkelin voimin.


Edellisvuoden tapaan, kartanomaisia maalaisromanttisia taloja ei Porissa nähdä ja talot ovat selkeälinjaisempia ja yksinkertaisen tyylikkäitä. Alueena Porin Karjaranta on tuntuu tiivimmältä ja kompaktimmalta kuin esimerkiksi Mikkelin messualue, ja tämä näkyy myös pihojen koossa ja suunnittelussa. Nurmikko ja kuntta-alueiden sijaan puutalokorttelimaisuus tuo mukanaan tiiviit, pienet, piha-alueet, joissa monissa oleskelu sijoittuukin toisessa kerroksessa sijaitseville terasseille. Erittäin suuret terassit, niin katettuna kuin lasitettunakin ovat yksi selkeä ominaisuus kohteille ja erityisesti ulko-oleskelutiloja on talojen toisessa kerroksessa, josta mieleen tulee Kokkolan Asuntomessut.

Suosittelemme

Toisessa kerroksessa sijaitsevat ulko-oleskelualueet selittyvät loogisesti, kun havaitsee, että yhä useammassa kodissa myös itse keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat sijoitettu toiseen kerrokseen, muun muassa upeiden jokinäkymien maksimoimiseksi. Erittäin kuvaavaa on myös, että taloissa on nyt suuria ikkunoita ja hyvin eri mallisia ikkunoita. Vain harvassa talossa ikkunat luokittelisin ”perusikkunoiksi” ja ikkunoita on todellakin käytetty suunnittelun ja arkkitehtuurin tehokeinoina.

Värisävyistä tummemmat harmaat kuten myös beigen sävyt tuntuvat hieman väistyvän ja nyt valkoisen ja vaaleanharmaan yhdistelmään näkee kohteissa vuosien jälkeen taas enemmän. Värejä on seinissä käytetty mielestäni aiempia vuosia vähemmän, mutta joukosta löytyy myös koteja, joissa maalipinnoilla on osattu tyylitellä erittäin mielenkiintoisesti ja rohkeasti.

Erityisesti pitää mainita, että suurikuvioisia valokuvamaisia tapetteja ja seinämuraalitapetteja messuilla nähdään tänä vuonna myös – kenties tyyliteltympänä kuin aiemmin. Värisävyistä erityisesti utuinen pinkki on trendiväri,mutta  myös sinisen sävyt nousevat esiin. Keittiöistä tuulahduksena jää mieleen hyvin suuret saarekkeet ja entistä kevyempi ilme sekä huonemaisuus.

Pääasiassa kohteet jakautuvat kahteen: toisissa tulee hyvin ahdas tunne ja toisissa huomaa kuinka niin sanonut hukkaneliöt ovat olleet sallittuja asumismukavuuden luomiseksi. Joissain kohteissa ahtaus on omasta mielestäni pienten neliöiden sijaan huonon suunnittelun tulosta. Yksi asia, johon kiinnitin huomioita oli, että portaat ja portaikot ovat muuttuneet ahdistavan ahtaiksi ja jopa suuremmissa taloissa portaikkojen tilantunteeseen ei ole panostettu.

Tänä vuonna messukohteiden ulkosivuissa noudatetaan hyvin paljon samanlaista kaavaa ja kovin montaa joukosta poikkeavaa kohdetta ensi silmäyksellä ei nähdä. Tänä vuonna valkoinen on vallannut lisää tilaa messukohteiden ulkosivuvärivalinnoissa ja viime vuosina ihastuttanutta tummaa ja mustaa nähdään omiin odotuksiini nähden yllättävän vähän. Tänäkin vuonna erillisrakennukset tai erilliset saunaosastot, joihin kuljetaan ulkokautta, ovat läsnä messuilla vahvasti.

Yksikään kohde ei noussut itselleni ylitse muiden suosikikseni. Matkaan kuitenkin tarttui monia ideoita yksityiskohtiin. Ja onhan Asuntomessut hyvä tapa vauhdittaa oman kodin uudistamisesta, koska messukoteja ihailemalla saa kummasti uutta pontta tarttua jo vuosia odottaneisiin ehostus- ja korjaustarpeisiin.

Tulemme seuraavien viikkojen aikana esittelemään omat tyylikkäät suosikkimme Asuntomessujen ratkaisuista ja kohteista sekä inspiraatiokuvia uusiin asumisen unelmiin. Seuraa poimintojamme osoitteesta www.asuntomessut.info

Lue lisää