Jalo Living – Tyylikäs kotimainen uutuus

Joskus hyviin juttuihin törmää tuurilla. Suunnittelin lopputalvella lumikenkäreittiä, kun Googlen kartalla näkyi ennestään tuntematon yritys kotikylällä. Jalo Living? Mikä se o? Utelias kun olen, lenkki sai hetken odottaa, ja päädyin ensin selvittämään yrityksen tekemisiä sen verkkosivuille. Lenkillä mietin, että tähän täytyy tutustua tarkemmin.

Jalo Living valmistaa vaatteet mittojen mukaan

Jalo Living on – ainakin vielä – yhtä kuin yrittäjä Jonna Lehtonen. Hän kertoo piirtäneensä vaatteita jo teininä, vaikka oma ura suuntautuikin vuosikausiksi toisaalle. Ajatus omasta yrityksestä ja käsillä tekemisestä kiehtoi häntä samalla kun hän kyseenalaisti vallitsevaa tapaa hankkia vaatteita miettimättä niiden kestävyyttä, ympäristöä tai valmistusta. Keväällä 2020 aika oli kypsä yrityksen perustamiseen.

Tyyliniekka - Jalo Living malleja
Jonna Lehtonen esittelee Jalo Living -mallistoa. KUVA: Joose Luukkanen

Jalo Living valmistaa kaikki vaatteet tilauksesta. Mallisto on omaan silmään jopa yllättävän laaja, ja Jonna nauraa homman lähteneen hieman lapasesta, kun hän nimesi ja hinnoitteli oikein urakalla omia mallikappaleitaan. Mallisto oli hyvä veto, sillä suurin osa tilauksista koskee valmiita malleja, ja muutokset ovat pieniä liiittyen esimerkiksi hameiden pituuteen ja tietenkin kankaan väriin. Jonna kertoo vaatteiden istuvan sopivilla muutoksilla kaikille vartalotyypeille, ja asiakkaiden kertoneen mittaamisen onnistuvan helposti kotioloissakin. En hämmästy hyvästä menekistä, koska selkeästi nimetty ja hinnoiteltu mallisto tekee ostamisen helpoksi.

Tyyliniekka - Jalo Living - Daalia -pellavahame
Daalia -pellavahame. KUVA: Jalo Living

Osa vaatteista tehdään täysin toiveiden mukaan. Vaikka mallistossa on tällä hetkellä vain naisten vaatteita, onnistuvat tilaukset monipuolisesti: työpöydällä on juuri nyt keskiaikaisen metsämiehen asu. Yritin kovasti tiedustella milloin milloin meidät miehet päästetään hyvän äärelle ihan laajemmankin malliston puolesta, mutten saanut irti sitovaa lupausta. Kenties housuja ja paitoja on luvassa tuonnempana, mutta nyt on tyytyminen rusettiin.

Tyyliniekka-Jalo-Living-rusetit
Tyylikkään miehen on vielä tässä vaiheessa tyytyminen pellavarusettiin. KUVA: Jalo Living

Pääosassa pellava

Jalo Living käyttää tällä hetkellä materiaalina ainoastaan pellavaa, vaikka kokeiluja ja yksittäisiä tilaustöitä on tehty myös villa-pellavasekoitteella. Muita kangasvaihtoehtoja näiden rinnalle ei ole edes harkittu. Villa on Jonnan mukaan tulossa materiaalivalikoimaan jossain kohtaa, mutta tässä vaiheessa hän on halunnut panostaa pellavaan ja pitää siinä laajempaa värivalikoimaa.

Tyyliniekka - Jalo Living - Hanhikki -mekko
Hanhikki -pellavamekko. KUVA: Jalo Living

Jonna kertoo päätyneensä pellavaan sen ominaisuuksien ja ekologisuuden ansiosta. Hänen mukaansa pellavavaatteista on helppo tehdä kestäviä ja hyvin istuvia. Ekologisuus on huomioitu myös vaatteiden valmistuksessa: kaavat leikataan hukka minimoiden, ja jämäpalat hyödynnetään asusteissa. Toimitilat sata vuotta vanhassa hirsitalossa puolestaan lämpiävät maalämmöllä ja auringolla.

Suosittelemme

Tyyliniekka - Jalo Living - kirja
Jonna Lehtonen etsi inspiraatiota työn alla olleeseen metsämiehen vaatetukseen kiintoisasta keskiajan pukeutumista käsittelevästä kirjasta. KUVA: Joose Luukkanen

Kotimaista pellavakangasta ei ole juurikaan saatavilla, joten Jalo Livingin käyttämä kangas tulee Liettuasta. Vaatteissa käytettävän pellavakankaan tuntuma sormissa on erinomainen, eikä tunnu lainkaan samalta kuin ohut pellavataskuliina tai kertakäyttöiseksi osoittautunut alelaarin kesäpuku. Jalo Livingin käyttämä kangas on paksua, kudonta on tiivis, ja Jonna kertoo yhtenä kriteerinä olleen kankaan kuitujen pituuden. Kangas tuntuu kaikin puolin erinomaiselta materiaalilta.

Tyyliniekka - Jalo Living - värejä
Pellevaa on tuttujen vaaleiden sävyjen lisäksi saatavana myös tummemmissa sävyissä. Ajantasaiset varastovärit näkyvät Jalo Livingin verkkosivuilla. KUVA: Jalo Living

Pellava on mainettaan helpompi materiaali

Jonna kuittaa myös epäilykseni pellavakankaan vaikeudesta. Hän kertoo pellavan sopivan ympärivuotiseen käyttöön, koska hengittävä kangas on kesällä viileä ja talvella lämmin. Vaatteet pitää vain muistaa pestä hienopesussa, lingota kevyesti ja varsinkin pitää ne kaukana kuivausrummusta. En epäile yhtään pellavan toimivuutta.

Tyyliniekka - Jalo Living - Jasmike-pellava t-paita
Jasmike t-paita. KUVA: Jalo Living

Vaatteet tehdään aina tilauksesta. Tilaus onnistuu helpoimmin ottamalla yhteyttä verkkosivujen kautta, ja samalla on helppo sopia halutuista mittamuutoksista. Paikan päällä on myös mahdollista vierailla mittojen ottoa varten. Jälleenmyyjiä on tällä hetkellä vasta yksi, Peace of Hygge Hangossa on ottanut valikoimiinsa Apilat, Sauniot ja Hanhikit. Kauppias Merja avustaa tarvittaessa tilaamaan myös räätälöityjä kokoja.

Tyyliniekka - Jalo Living - kodintekstiilit
Jalo Living tarjoaa myös kodintekstiilejä pellavasta, kuten pöytäliinoja, verhoja tai lakanoita. KUVA: Jalo Living

Tällä hetkellä toimitusaika on 2-3 viikkoa, joten uudet vaatteet ehtii saada vielä kesäksi. Useita perusvärejä pidetään varastossa, eivätkä mittamuutokset vaikuta toimitusaikaan. Ennustan Jalo Livingin vaatteille pitkää ikää ja tasaista myyntiä, sillä ajattoman tyylikkäät vaatteet yksinkertaisesti vakuuttavat. Suosittelen tutustumaan!

Lue lisää