Melkein ikiliikkuja

Kaupallinen yhteistyö: Osk. Lindroos

Sanotaan, ettei ikiliikkujaa ole keksitty tai voida keksiä, mutta vuonna 1928 kehitetty Jaeger-LeCoultren Atmos pääsee lähelle. Kellokoneisto, joka saa voimansa lämpötilanvaihteluista toimii teoriassa ikuisesti. Tätä utopistista visiota häiritsee vain se ikävä tosiasia, että mekaaniset koneistot vaativat huoltoa ja voitelua. Atmoksen tapauksessa huoltovälin sanotaan olevan kymmenen vuoden paikkeilla. Pienemmän uhan muodostavat modernit tasalämpöiset rakennukset.

Jaeger-LeCoultre Atmos Classique Phases d Lune
Jaeger-LeCoultre Atmos Classique Phases d Lune

Lämpötilanvaihteluun perustuvia kelloja on toki valmistettu aiemminkin, ja vanhin olemassa oleva tällä periaatteella toimiva kello, ns. Beverlyn kello, on käynyt enemmän tai vähemmän yhtäjaksoisesti vuodesta 1864.

Atmoksen sydämessä on kapseli, joka on täytetty kaasumaisella etyylikloridilla. Tosin ensimmäinen Atmoksen prototyyppi käytti elohopeaa ja ammoniakkia ja reagoi ilmapaineenvaihteluihin. Lämpölaajeneva kaasu toimii ikään kuin kellon keuhkoina, jonka liike välittää energiaa koneistolle.

Jaeger-LeCoultre Atmos Classique Phases d Lune
Jaeger-LeCoultre Atmos Classique

Käymiseen tarvittava energiamäärä on huikean pieni, sillä jo yhden asteen muutos lämpötilassa antaa riittävästi voimaa 48 tunnin käyntiin. Etyylikloridin kiehumispiste on 12,27 C astetta, joten laitteen on luotettavasti toimiakseen oltava 15-30 C asteen lämpötilassa. Etyylikloridi on luokiteltu hermomyrkyksi, mutta kapselin sisältämä määrä on niin pieni, ettei vaaraa syntyisi, vaikka Atmos pöydältä lattialle rojahtaisikin.

Jaeger-LeCoultre Atmos

Atmos on pöytäkellojen tapaan melko painava kapistus ja vaatii tukevan alustan jo pelkästään vahinkojen välttämiseksi, mutta myös toimintavarmuuden vuoksi. Koneisto on niin herkkä ulkoisille voimille, ettei kellon hankintaa notkuvaan puutaloon suositella. Atmos on myös asetettava vaakasuoraan, ja tähän auttaa pohjassa oleva pieni vatupassi.

Suosittelemme

Tämänhetkisessä katalogissa malleja on kahdeksan kappaletta, mutta erikoismalleja maailmalla liikkuu useampia. Ehkä kuuluisin näistä rajatun erän malleista on Persian 2500-vuotisjuhliin tilattu Atmos, joita shaahi Reza Pahlavi jakeli valikoiduille kutsuvieraille.

Jaeger-LeCoultre Atmos Classique Phases d Lune
Atmos by Marc Newson

Atmoksien hinnat ovat JLC:lle yllättävän maltilliset, sillä tällaisen tekniikan ihmeen saa omakseen jo 6 850 eurolla. Ja kun perusmalli painaa viitisen kiloa, voidaan todeta kilohinnankin olevan kohdillaan. Pöytäkello on jo esineenä niin kultivoitunut näky, että sille soisi kernaasti uuden tulemisen.

Tyyliniekka kiittää Osk. Lindroosia ja Jaakko Savanderia Atmos-malliston esittelystä.

Lue lisää