J. Springs NPEA005Y – mainio arkikello

Kaupallinen yhteistyö: Kiviaika

Valmistautuessani kevään Pitti Uomo -tapahtumaan päätoimittaja kysyi minulta, haluaisinko tutustua Kiviaika Oy:n maahantuomaan J. Springs -kellomerkkiin. Merkki oli minulle uusi tuttavuus, mutta kuultuani sen takaa löytyvän minulle sangen mieleisen Seiko-osaamisen, vastasin uteliaan myöntävästi. Niinpä minulle muutamaa viikkoa myöhemmin kiikutettiin käteen J. Springsin malli NPEA005Y, joka vahvan muotoilunsa ja vaikutekielensä myötä herätti minussa innon tutustua merkin taustoihin tarkemminkin.

jspringsbox64

J. Springs – mikä?

Seikon järjestellessä uudelleen laajaa mallisto- ja merkkipalettiaan jäi kuluttajakellojen segmenttiin tilaa kelloille, jotka täyttäisivät tarpeen persoonallisia, käytännöllisiä ja luotettavia kelloja arkielämässään käyttäville. J. Springs näki näin päivänvalon. Kellot pohjautuvat Seikon luotettaviin koneistoihin ja muotoilussa on otettu vahva askel nykyaikaisten, vahvamuotoisten miestenkellojen linjalle. J. Springsien muotoilu osuu siihen risteyskohtaan, jossa urheilukellot kohtaavat pukukellot. Lisäksi edullinen hinta saa myös käyttämään kelloa päivittäin surutta, kolhuista välittämättä.

NPEA005Y

Kellon nimi noudattaa Seikolle sangen tyypillistä kryptistä linjaa kirjain- ja numerokoodeineen. Nimeä tärkeämpää on kuitenkin itse kello. J. Springs NPEA005Y on tyylillisesti urheilukellomaisen vahva, ollen silti riittävän neutraali yhdisteltäväksi monenlaisiin asukokonaisuuksiin. Suurinta epäilystä itselleni tuotti kellon koko, joka 44 millimetrin halkaisijallaan menee mukavuusalueeni yläpäähän. Kello tuntuu kuitenkin ranteessa ilahduttavasti millejään pienemmältä, niiden tuodessa kuitenkin iloa taulun erinomaisen luettavuuden muodossa.

Oyster-henkinen teräsranneke on tukeva ja laadukas, päätylenkkien kuitenkin ollessa onttoa mallia. Omassa käytössäni teräsranneke ei kauaa ehtinyt kellon mukana kulkea, koska varastostani löytynyt nahkahihna sopi omaan silmääni huomattavasti paremmin kellon kumppaniksi – kellokielellä siis vaihdoin aikaraudan “kengät” heti alkuunsa.

jspringsbrac64

Suosittelemme

Kellotaulu on mainiosti suunniteltu – indeksien lume on Seikon tapaan tyypillisen vahva ja itse indeksit ovat taululle kiinnitettyä mallia maalattujen sijaan. Helppolukuiset osoittimet nousevat ilmailu- ja sukelluskellojen historiasta sopien taulun tyyliin erittäin hyvin. Kaiken kaikkiaan kellon luettavuus on erinomainen lähes missä tahansa valaistus- ja käyttöolosuhteessa.

Runko ja koneisto

Kello on toki muutakin kuin kellotaulu. J. Springs NPEA005Y:n tyyliltään vahva teräsrunko ei jätä epäilystä kellon tukevuudesta, painon ollessa ranteessa mukavan vakuuttava. Mineraalilasinen lasike on suorapintaisena heijastuksia minimoiva ja täten käytännöllinen. Mineraalilasilla ikkunoitu takakansi näyttää Seikon klassisen luotettavaan 7S25 koneistoon pohjautuvan Y675c -koneiston. Puhdas automaattikoneisto ei ole nuppia nostettaessa pysähtyvää “hacking” -mallia, eikä sitä voi vetää, mutta nämä ovat pieniä kiusoja – aikaanasettaminen sujuu helposti sekä päivämäärän että tuntien osalta.

jspringscaseback64

Monille mieluisa lasiketakakansi on minulle kellon ainoa selkeä designmiinus – niukasti koristeltu koneisto ei mielestäni erityisesti kaipaa näyttämistä ja yhdistän mieluusti aina käyttökelloihin umpinaisen takakannen. Showback on kuitenkin nykyajan trendi, eikä kuitenkaan vaikuta haitallisesti 100m vesitiiviyteen. Uskonkin olevani vähemmistössä takakansimakuni suhteen.

Käyttökokemukset

Huomasin hyvin nopeasti, että J. Springs on erityisesti kotonaan raskaampien, arkisten vaatekappaleiden kanssa käytettynä. Tweedpuku hyväksyi sen niinikään helposti kumppanikseen. Näinpä kello lunastikin hyvin nopeasti paikkansa yleiskellona, jonka pystyi raapaisemaan ranteeseen käytännössä mihin arkitekemiseen tahansa. Juhliin kello on armottomasti liian robusti, mutta niin on mikä tahansa muukin urheilukello (tässä James Bond on harvinaisesti tyylillisesti ehdottoman väärässä). Myös kevyempiä pukuja käyttävän on hyvä harkita jotain sirompaa mallia.

jspringswear64

Kellotaulun luettavuus on osoittautunut jatkuvaksi ilonaiheekseni. Ajan näkee nopeallakin silmäyksellä vuorokaudenajasta riippumatta. Lume on riittävän vahva elokuvateattereihin ja suurikontrastinen taulu näkyy myös auringonpaisteella helposti.

J. Springs on erittäin miellyttävä kellotuttavuus. Merkki aloittaa Suomessa hyvin vahvasti, osuen arkikelloa hakevalle mukavaan n. 100-200 euron hintaluokkaan. Laatu pesee muotikelloilla lattiaa, tyylin ollessa myös reilusti pelkän ulkonäön pohjalta muotoiltuja kelloja korkeampaa tasoa. Hauskana kuriositeettina kellosta esitetään paljon kysymyksiä ja yleisesti arvioidaan sen olevan n. 10-20 kertaa todellisen hintansa arvoinen. J. Springs nokittaa myös emomerkkinsä kelloja hivenen, ollessaan omaleimaisempi kuin edullisen pään Seikot.

Lisäkirsikan tuo kakun päälle vielä sekin fakta, että muiden Seiko-kellojen tapaan J. Springs on luonnollisesti täysin “in-house”, eli talon omista osista valmistettu – tätä sveitsiläiskellot hyvin harvoin pääsevät sanomaan.

J. Springs NPEA005Y osoittautui siis positiiviseksi yllätykseksi. Kellon konstailematon asenne voitti puolelleen ja teki selväksi, että nykyisin edullisetkin kellot voivat olla laadukkaita. Lämpimät suositukseni!

jspringscaselines64

J. Springsin kelloja myy mm. Keskisen Kello.

Lue lisää