Tyyliniekka LIVE

Herkulliset salaattireseptit tuovat veden kielelle

Kirjaesittely: Suuri salaattikirja (Kaisa Sillanpää)

Kuva: Readme.fi

 Suuri salaattikirja kuulostaa ensi puraisulta ehkäpä liian terveelliseltä ja mauttomalta, mutta kirjan aukaistuani yllätyin kuinka loistavasti kirjasta on kyse. Itse olen kaivannut erityisesti salaatteihin maistuvia ja monipuolisia ideoita.  Kaisa Sillanpään Suuri Salaattikirja näitä todellakin tarjoaa. Reilusti yli 300-sivunen kirja on täynnä lukuisia erilaisia, erityylisiä ja eri raaka-aineista valmistettuja, herkullisia, reseptejä.

Pidän Sillanpään kirjan taustaideologiasta. Hän korostaa kirjan alkusanoissa raaka-aineiden inspiroivan häntä, mutta myös siitä, että salaatti ei ole pelkästään raakoja kasviksia vaan niitä voidaan valmistaa salaattiin eri tavoin lisäten erilaisia makuja ja tekstuureja. Kastikkeita rakastavana on myös ilahduttavaa lukea, että Sillanpää mainitsee kastikkeen tärkeyden: loistava kastike, joka tuo eri kasvisten maut esiin, on olennainen osa salaattia.

Kaisa Sillanpää on koonnut paksuun lukupakettiin lukuisia reseptejä ja ennen kaikkea kauniita kuvia reseptien ruuista. Kirjassa reilusti yli 100 reseptiä on jaoteltu eri teemojen ja ainesten mukaan. Kirjasta esimerkiksi löytyy omat osionsa kasvis-, kala-, broileri- ja makkarasalaateille.  Kirjan lopussa on myös mukana kerrostettavien evässalaattien, jälkisalaattien ja jopa juotavien salaattien reseptejä. Resepteistä löydät varmasti myös toimivia vaihtoehtoja kesäjuhlien tarjoiluihin.

Kaiken kaikkiaan kirjan ja sivujen ulkonäkö ovat mielestäni onnistuneet. Reseptit koostuvat kuvien lisäksi raaka-aineluettelosta ja valmistusohjeesta. Lisäksi mukana on ohje lisukkeen, vaikkapa leivitettyjen kesäkurpitsakiekkojen ja punajuurilastujen valmistamiseen.  Salaatille seuraa tekee myös salaatille sopiva kastike, jonka resepti kyseisen salaatin yhteydestä löytyy. Merkittävää mielestäni on, että lisukkeet ja kastikkeet ovat ikään kuin omia reseptejä, joita voi hyödyntää ruuanlaitossa monipuolisesti. Tämä on mielestäni yksi suuri kirjan rikkaus. Isot kuvat ovat reseptien lisäksi tekijä, joka saa veden kielelle. Veikkaanpa, että harva salaattikirja saa näin nälkäiseksi.

Resepteissä on rohkeasti erilaisia aineksia ja mausteita, mikä myös lisää mielenkiintoa kokeilla näitä erilaisia reseptejä. Salaatteja myös tarjoilla mielenkiintoisin tavoin, joista esimerkkinä ovat sushisalaatti tai wrapin sisään laitettava salaatti.  Ja oletkos muuten aiemmin syönyt salaatissa popcornia?

Näistä resepteistä ei tule mieleen, että salaatti olisi vain joku täyte pöydässä vaan näillä salaateilla saa aikaan näyttäviä ja erilaisia ruokia pöytään. Salaatit vaikuttavat erittäin herkulliselta, mutta eivät tavanomaiselta. Reseptit sisältävät reippaasti makua ja niissä matkustetaan myös rohkeasti ympäri maailmaa. Mielestäni kirja ennen kaikkea kannustaa hyvin monipuolisten raaka-aineiden kokeilemiseen. On kuitenkin tarpeen huomauttaa, että juuri tästä syystä useat reseptien aineksista eivät ole niin sanotusti meidän ruokakaappien perustarvikkeita ja niitä tarvitseekin erikseen hankkia.

Kirjan takakannessa kuvaillaan kirjan reseptien koukuttavan. Sukella siis salaattien värikkääseen maailmaan ja innostu varmasti salaattien tekemisestä ja syömisestä. Uskon, että jokainen kirjan lukeva innostuu salaateista näiden reseptien ja kuvien perusteella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.