Grand Seiko esitteli Genevessä horologista mestaruutta edustavan Kodo Constant-force Tourbillonin

Watches & Wonders 2022

Grand Seikon esittely Watches and Wondersissa tarjoaa lähes poikkeuksetta jotain yleisöä kohahduttavaa niin tunteiden kuin tekniikankin saralta. Grand Seikon Kodo Constant-force Tourbillon osoittaa valmistajalta horologista mestaruutta.

Grand Seikon esittely on Geneven Watches and Wondersissa yksi odotetuimmista, sillä GS haluaa pysytellä kilpailun terävimmässä kärjessä ja esittelee hämmästyttäviä teknisiä innovaatioita joka vuosi. Japanilaisella pieteetillä niin valmistukseen kuin kehitykseen suhtautuva Grand Seiko ei ole tänäkään vuonna jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan uutta on syntynyt useammalla sektorilla. Koneistonkehityksen terävää kärkeä edustaa vuonna 2020 esitellyn T0 Tourbillonin seuraava sukupolvi.

Grand Seiko Kodo Constant-force Tourbillon

Grand Seiko Kodo Constant Force Tourbillon ja absoluuttisen tarkkuuden metsästys

Useimmille kellon käyttäjille riittää että kello on tarkka minuuttien osalta ja useimmat vaativammat harrastajatkin ovat tyytyväisiä COSC-standardin tarjoamaan −4/+6 sekunnin vuorokausitarkkuuteen tarkkuuteen. Arvostetuille high-end brändeille absoluuttisen tarkkuuden etsiminen on kuitenkin elämäntehtävä, joka on osa valmistajien kehitystyön jatkuvuutta. Osaltaan koneistokehityksen yläpäässä innovaatioiden merkitys on kellosepäntyön kehittäminen kohti sen jatkuvasti kauemmas karkaavaa haamupistettä.

Samalla tavalla kuin absoluuttisen nollapisteen tai valonnopeuden tavoittelu avaa jokaisella innovaatiolla uusia näköaloja, myös haute horlogerie -tason koneistoinnovaatiot ovat osittain koko ihmiskunnan parhaaksi. Samalla niiden käyttöarvo tavalliselle kuluttajalle jää hämmästelyn tasolle, sillä uskomattomimmat horologiset uudistukset eivät täysin avaudu tavallisille kuolevaisille.

Grand Seiko Kodo ja sen 9ST1 kaliiperi ovat osoitus Grand Seikon teknisestä mestaruudesta, millä mekaanisten kellojen valmistus lähestyy samalla tuota suurta saavuttamatonta – absoluuttista tarkkuutta, samalla myös sitä teknologista tasoa joka maallikon silmin näyttää lähes taikuudelta.

Suosittelemme

Vuonna 2020 Grand Seiko julkaisi T0 Constant Force Tourbillon-konseptin, jossa tourbillon-koneiston rinnalle oli lisätty rannekelloissa harvinainen voimantasauslaitteisto. Constant Force -nimellä kulkevat toiminto ratkaisee kaikissa jousivetoisissa kelloissa esiintyvän perustavanlaatuisen ongelman, mikä syntyy kun jousivoima vähenee jousen vedon vähentyessä.

Erillinen voimantasauslaitteisto kuitenkin hukkaa osan jousen energiasta voiman siirtyessä tourbillonin ja voimantasauslaitteiston välillä. Genevessä esitelty 9ST1 koneisto on ensimmäinen koneisto maailmassa, missä on voimantasauslaitteisto ja tourbillon-ratkaisu on yhdistetty samalle akselille.

Ilman syvällistä perehtymistä horologian saloihin, ratkaisun tarkempi merkityksellisyys jää hämärän peittoon. Kuitenkin se on taas yksi osoitus Grand Seikon matkasta mestaruudesta taikuuden puolelle. Kodo Constant Force Tourbillonin hengen salpaavaa kompleksisuutta voi vain ihastella.

Kellon nimi ‘Kodo’ on japania ja tarkoittaa sydämenlyöntiä. Koneistosta kuuluva tourbillonin ja voimantasauslaitteen yhteiskäynti tuo käyntiääneen orgaanisuutta mikä muistuttaa sydämen sykettä. Kellon luettavuus on saanut väistyä koneiston monimutkaisen elegantin tanssin tieltä. Sen tarkastelua varten kello on lähes skeletonisoitu lähes läpinäkyväksi. Mestaruus näkyy ja käynnin seuraaminen on hypnoottista.

Tästä hämmästyttävästä kellosta on vaikea kertoa perinteisiä speksejä, sillä se tuntuisi jopa banaalilta. Käyntivaraa siinä on riittävästi ja viimeistely on juuri mitä tällaiselta kellolta osaa odottaakin. Kelloa valmistetaan 20 kappaletta. Näiden omistajat ovat harvassa, mutta ne jotka tällaisen tulevat omistamaan ovat silloin osan horologista historiaa.

Grand Seikon jälleenmyyjä Suomessa on Lindroos.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Tyyliniekan uusimmat