Flanelli

Flanelli on vakosametin tavoin valmistettu joko puuvillasta tai villasta. Flanellille tunnusomainen pehmeä ja pörröinen pinta syntyy, kun kangasta harjataan voimakkaasti valmistusvaiheessa. Harjaus rikkoo osan kuiduista ja kuluneet, pehmeät langanpäät tekevät pinnasta pehmeän. Ilmavan rakenteen ansiosta pinta tuntuu pehmeältä ihoa vasten.

Haittapuolena flanellikankaan kulutuskestävyys etenkään housuissa ei yllä esim. vakosametin tasolle. Mitä ohuempaa kangas on, sitä suurempi harjauksen kuituja rikkova vaikutus on, joten kankaan kestävyys on ongelma lähinnä ympärivuotiseen tai kesäkäyttöön tarkoitetuissa vaatteissa. Talvikäyttöön sopivilla paksuilla kankailla (500+ grammaa) kestävyys tuskin muodostuu ongelmaksi, mutta en ainakaan itse rasittaisi flanellihousuja esim. kuivausrumpukäsittelyllä.

Flanellin historia ulottuu noin viidensadan vuoden taakse. Monien muiden kankaiden tapaan kankaan syntysija on Britanniassa, jossa flanellia on valmistettu ainakin 1600-luvulta lähtien Walesissa. Kankaan maailmanvalloitus alkoi jo varhain: ranskan kielen sana flanelle on peräisin 1700-luvulta ja saksan kielen flanell 1800-luvulta. Edelleenkin parhaat kankaat ovat kotoisin Brittein saarilta.

Metsuri flanellipaidassaan

Flanellipaita on nykyisin käytännössä yleisnimitys kaikille tartan-kuvioiduille paidoille materiaalista riippumatta. Vaikka ensimmäinen mielikuva flanellipaidasta tuo monille mieleen punapaitaisen metsurin tai pikkupöllyssä lavalla piehtaroivan Axl Rosen, sopii flanellipaita myös tyylikkääseen pukeutumiseen – vähintäänkin vapaa-ajalla. Kuvioinnin suhteen kannattaa kuitenkin olla harkitseva.

Harmaat flanellihousut ovat nousseet kulttimaineeseen pukeutumisharrastajien keskuudessa erinomaisen yhdisteltävyytensä ansiosta, vaikka asiaa ymmärtämätön voikin leimata housut harmaat tylsimukset pappojen hapatukseksi. Harmaa väri kuitenkin toimii lähes minkä tahansa värisen irtotakin kanssa, joten harmaat flanellihousut ovat talvisen vaatekaapin peruspilari. Sinisen irtotakin kanssa yhdistettynä housut ovat sopivan konservatiivinen valinta.

Suosittelemme

flanukat
Harmaat flanellihousut kuuluvat jokaisen Tyyliniekan vaatekaappiin

Valitettavasti maailmalla etenkin talvikaudella suosittu flanellipuku ei ole oikein saanut jalansijaa Suomessa. Verkkokauppojen myötä ja kotimaisten mittapukujen tarjonnan kasvaessa flanelli toivottavasti yleistyy talvisessa katukuvassa.

Lue lisää