Eterna Super KonTiki Limited Edition 1973

Uudelleenlämmitetyt kelloklassikot ovat heritage-huuman myötä voimakkaasti kasvanut ilmiö, jossa on joskus menty pahasti metsään. Se mikä on ollut hienoa ja toimivaa vanhassa mallissa, on onnistuttu kadottamaan täydellisesti uudessa versiossa. Onneksi markkinoilla on myös päinvastaisia esimerkkejä, joissa vanhan mallin henki on päivitetty onnistuneesti tähän päivään. Erinomainen esimerkki loistavasta onnistumisesta on Eternan Super KonTiki Limited Edition 1973.

Eterna Super KonTiki Limited Edition 1973.
Eterna Super KonTiki Limited Edition 1973.

ETA-koneiston kehittäjänä tunnettu Eterna on vuonna 1856 perustettu yritys, joka julkaisi ensimmäisen Super KonTiki -kellonsa vuonna 1962. Kello tunnettiin luotettavana työjuhtana, jota käytti mm. Israelin armeija. Sen ajan Super KonTikit ovat arvokkaita keräilykappaleita, mutta onneksi päivitetyn version voi hankkia kohtuulliseen hintaan.

Eterna Super KonTiki Limited Edition 1973

ETA 2824 -koneistolla varustettu KonTiki Limited Edition toimitetaan asiakkaalle kauniissa puisessa laatikossa, joka on vuorattu sisältä vaalealla nahalla. Kellon pinta on kiillotettu ja näyttävyyttä korostaa kiiltävä mesh-ranneke. Mesh sopii kelloon hyvin ja on mukava käytössä. Rannekkeessa on hauskana yksityiskohtana ”turvavyö”-lukko.

Eterna Super KonTiki Limited Edition 1973 full set.
Eterna Super KonTiki Limited Edition 1973 full set.

Jos mesh-ranneke tuntuu liian kiiltävältä, voi kellon olemusta rauhoittaa vaihtamalla siihen esimerkiksi tummanruskean nahkarannekkeen. Kellon koon ja painon vuoksi rannekkeen kannattaa olla riittävän tukeva, jotta kello pysyy tukevasti ranteessa.

Arjessa Eterna kulkee vaivattomasti mukana. Bezelin käyttö on helppoa, mutta valitettavasti paras tuntuma jää uupumaan. Bezel naksahtaa kyllä kohdilleen, mutta tuntuma on hieman kumimainen. Koneiston vetäminen ja aikaan asettaminen on sen sijaan helppoa. Käyttövaraksi kellolle luvataan 38 tuntia.

Eterna Super KonTiki 1973 on sukelluskellojen aatelia.
Eterna Super KonTiki 1973 on sukelluskellojen aatelia.

Vaikka Eterna KonTiki 1973 on edullisempi kuin isoveljensä, IWC Aquatimer tai Rolex Submariner, niin sen ei tarvitse hävetä yhtään kovemmassakaan seurassa. Esimerkiksi Bezelin käyttö on sujuvampaa kuin Submarinersissa. Ranteessa Eterna tuntuu puolestaan tasapainoisemmalta kuin IWC.

Suosittelemme

KonTiki Limited Editionia on valmistettu 1973 kappaletta. Ja Eternan sivujen mukaan enempää ei tule. Uudelleen lämmitetty Super KonTiki on sovittamisen arvoinen kello, jonka käyttöä ei kannata pelätä. Uskon, että Super KonTikin käytössä saamat kolhut ja naarmut vain korostavat hyvällä tavalla kellon työkalumaisuutta.

Eterna-Super-KonTiki-1973-viistosta.
Eterna-Super-KonTiki-1973-viistosta.

Teksti ja kuva: Lee Kasemets

Lue lisää