Eterna Adventic GMT Manufacture: sukellus syvään päähän harrastusta

Tänään ranteessa

Tämä artikkeli ei ole kirjoitus niinkään yksityiskohtaisena kuvauksena Eternan kauniista taidonnäytteestä ja valmistajan paluusta oman manufacture-koneiston kanssa juurilleen. Tämä kirjoitus on kertomus rannekellonsa unohtaneen toimittajan elämästä, joka löysi kellot uudelleen Eternan upean kellon avulla.

Ensin hieman taustaa.

Olen valokuvannut Stylefellow’n verkkolehteen useita erilaisia kelloja ja päässyt näkemään hyvin laajalta skaalalta erilaisia taidonnäytteitä. Ymmärrys ja arvostus eri valmistajia kohtaan on kasvanut ja oma maku on lähtenyt kehittymään siinä ohessa.

Alkumetreillä en aivan ymmärtänyt mistä kelloharrastuksessa on kyse. Olinhan vain hetki (lue: 15 vuotta) sitten nuorimies, jolla ei ollut rahaa kuin Leijona-rannekelloon. Kello jäi jossain kohtaa arkikäytössä pois koska sen funktio alun perin oli pääosin ajan näyttäjä. Sittemmin ajan näki kännykästä ja ranne jäi paljaaksi useaksi vuodeksi. Tuttu tarina monelle ja syy siihen, miksi myös alalla tapahtui paljon muutoksia.

Sukellus syvään päähän

Yhteistyökumppaniltamme kuvauslainassa ollut Eterna Adventic GMT Manufacture kolahti tyyliltään sen verran kovaa, että siitä oli vaikea luopua. Strutsinnahkainen perhoslukolla varustettu ranneke. Musta antrasiittitaulu täynnä yksityiskohtia. Antrasiitti on tiivistä, lähes puhdasta hiiltä, jonka koostumus on yli 90 % hiiltä.

Suosittelemme

Tiedätte sen tunteen, kun joku kolahtaa, niin sitten se on menoa. Eterna oli minulle sukellus kelloharrastuksen syvään päähän. Kelloa on käyty nyt ulkoiluttamassa kahteen otteeseen Baselworldin kellomessuilla, jossa olen saanut lisää inspiraatiota ja oppia alasta. Arvostus omaa kelloa kohtaan on kasvanut mitä enemmän tietoa on tullut lisää.

Olen alkanut ymmärtämään kelloja aivan eri tavalla taiteen, insinööritaidon ja kulttuurin arvostamisen kautta. Olen huomannut, että kyse ei ole harrastuksesta monelle vaan enemmänkin elämäntavasta.

Koen olevani niitä ihmisiä, jotka ovat aikuistumisen myötä oppineet arvostamaan laatua ja jotka kaipaavat jotain pientä extraa ja laatua elämäänsä, joka kestää aikaa. Herkulliset yksityiskohdat vangitsevat huomioni ja herättävät kiinnostuksen.

Joku voisi todeta, että olipa aika arvokas tapa aloittaa kelloharrastus uudelleen, ottaen huomioon, että aiemmin ranteessa oli viimeksi satasen Leijona-kello. Edullisempiakin kelloja olisi ollut tarjolla. Ehkä juuri kellon arvokkuus tekee tunnesiteestä myös vahvemman. Siitä haluaa pitää enemmän huolta vuosien aikana ja siihen kohdistuu enemmän arvostusta kun tietää, että kello on muutakin kuin osiensa summa.

Moni asia ko. mallissa ja Eterna-valmistajan taustassa kiinnosti. Kyseessä ei ole kello tai valmistaja, jota tulee mahdottoman usein vastaan Suomessa. Tämä on itselleni ehdoton plussa. Suositut mallit ja massatuotteet eivät ole silmissäni kovin seksikkäitä ja sen takia moni klassikkomalli kellomaailmassa ei puhuttele, koska niitä on niin paljon liikkeellä.

Tämä ei tee toki klassikoista huonompia – ne ei vaan kiinnosta minua (vielä?).

Tietynlainen individualismi oli myös kellovalinnassani tärkeä asia tunteen tasolla. Sitä Eternan kello huokuu.

Eterna Adventic GMT Manufacture

Taulun yksityiskohtia ovat päivyri kello kolmessa, kaksoisaika kello kuudessa ja sekuntiviisarit kello yhdeksässä. Taulu on yllättävän tasapainoinen ja vaikka se tarjoaa paljon, ote on silti aika minimalistinen. Valmistaja tarjoaa Adventic GMT -mallia myös metallirannekkeella, mutta kellon ollessa osana rentoa pukeutumista, nautin nahan rentoudesta, klassisuudesta ja tyylistä.

Kello on 42 mm kokoisena 175 mm ranteeseeni aika hyvän kokoinen. Kyseessä ei ole siro pukukello 12,6 mm paksuuden myötä, vaan tällaisen luovalla alalla toimivan yrittäjän monikäyttöinen, näyttävän kokoinen ja näköinen kello. Se sopii kaltaiselleni casual-henkiselle pukeutujalle, joka ei pukua käytä kuin kerran kuussa korkeintaan.

Eternan strutsinnahkainen ranneke näyttääkin erittäin maukkaalta erilaisten farkkujen ja chinojen kanssa. Ruskean sävy on täydellinen erilaisten tan-väristen kenkien kanssa. Kello sopii natorannekkeen kera rennompaan pikeepaita-keliin kuin asiakaskäynneille kauluspaidan ja neuleen kera.

Ainoa miinus lugivälin 21 mm koosta, joka rajoittaa jonkin verran ranneketarjontaa. Olen ostanut 20 ja 22 millin kokoisia natorannekkeita jotka kummatkin istuvat Eternan kanssa ihan asiallisesti, mutta ei täydellisesti.

Koska kyseessä on mekaaninen kello, sen automaattikoneiston voi virittää myös käsin. Koneisto tarjoaa riittävän 65 tunnin käyntivaran. Manufacture-koneisto on Eternan oma Calibre 3914A.

Pidän itseäni hyvin visuaalisena ihmisenä ja kuten tuli mainittua, erilaiset yksityiskohdat kellossa lumosivat. Läheltä tarkastellen huomaa, että kellon rungossa on kiiltävää ja mattaa sekaisin.

Luku 5 toistuu kauniisti muotoilussa. Runkoa kiertää 5 uraa. Eternan logosta tuttu 5 roottorin kuulalaakeria näkyvät yksityiskohtaisessa nupissa. Safiirilasia löytyy edestä ja takaa. Takalasi on – tuskin sattumalta – 5:llä ruuvilla kiinni.

Valokuvaajan näkökulmasta antrasiittitaulun kolmiulotteisuus, kaunis turkoosi Super-LumiNova lume, aavistuksen kaareva safiirilasi joka heijastaa juuri sopivasti (mutta ei liikaa) ympäristöään kuvissa.

Nämä tekevät siitä kauniin kuvata ja katsella käytettäessä. Väittäisin toki subjektiivisesti, että muotoilu on hyvin onnistunut ja kestää aikaa hyvin, eikä kello jää 2010-luvun tuotteeksi vaan se on kymmenien vuosien jälkeen vielä ajaton ja moderni.

Pähkinänkuoressa

 • Merkki: Eterna
 • Malli: Adventic GMT Manufacture
 • Mallikoodi: 7661.41.56.1352
 • Valmistusvuosi: 2015 –
 • Koneisto: Eterna Maison Calibre 3914A (automaattinen)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 65 tuntia
 • Kuori: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija ilman nuppia: 42 mm
 • Kellon paksuus: 12,8 mm
 • Lasi: kaareva safiiri
 • Vesitiiviys: 5 atm/50 m
 • Rannekkeen leveys: 21 mm
 • Ranneke: nahka
 • Hinta: 3800 €

Kirjoitushetkellä Salkarin valikoimassa näyttäisi olevan vielä yksi myynnissä.

Katso myös rannekuvia eri rannekkeiden kera Instagram-julkaisustamme.

Lue lisää