Nousevan auringon maasta ponnistava Seiko on pitkän historian omaava kellonvalmistaja, joka tekee kaiken itse alusta loppuun saakka; suunnittelun, koneistot ja kokoonpanon. Kun perinteisesti in-house -koneistolla varustettuja kelloja on pidetty kalliimman hintaluokan tuotteina, tarjoaa Seiko silkkaa in-housea parin sadan euron peruskelloista aina tuhansien ja jopa kymmenien tuhansien eurojen arvokelloihin asti, kruunuinaan Credor ja Suomessakin saatavilla oleva Grand Seiko.
Seikon Samurai-miekan kärjeksi on noussut sukeltajankelloja sisältävä Prospex, jonka Seiko laskee omaksi brändikseen Premierin, Astronin ja Presagen tapaan, joista viimeiseen kuuluvat mm. suosiota nauttivat Cocktail Time -kellot. Tämä selkeä brändijaottelu tarkoittaa sitä, että jatkossa Seikot ”siirtyvät” uusien julkaisujen myötä jonkin edellä mainitun brändin alle. Esimerkiksi uuden sukupolven Marinemaster SLA021 ja sitä ennakoinut Commemorative Limited Edition -malli SLA019 on julkaistu Prospex-brändin alla.
Seiko Prospex SLA021 aka Marinemaster 300
Seiko Prospex SLA021 on rannekello, jota on odotettu ja jonka varaan Seiko laskee paljon. Kyseessä on etenkin seikoholistien (yleinen nimitys Seiko-faneille) keskuudessa legendan maineeseen nousseen Marinemaster 300 -sukeltajankellon uusittu versio, joka on Seikon viimeaikaisten rajoitettujen mallien julkaisuista poiketen sarjatuotantomalli. Konkreettisesti SLA021 korvaa tuotannosta poistuneen SBDX017-mallin.
Hintansa ja laatunsa puolesta kyse on SLA-malliston mukaisesti ylähyllyn tavarasta, johon Seiko on määrätietoisesti muutaman viime vuoden aikana panostanut ja strategiaa on voitu pitää onnistuneena, sillä Grand Seikon lisäksi SLA-mallit ovat käyneet kaupaksi ja nostaneet Prospex-brändin ja sitä kautta Seikon positiota ylöspäin.
Kun SLA021:n saa ensimmäisen kerran käsiinsä, tuntee kellon todella käsissään. Kyseessä ei ole mikään pukukellomaisen kevyt sukeltajankello, vaan jämäkkä ja työkalumainen “suklari” tai “dyykkari”. Kellon jämäkkyydelle on syynsä, joista merkittävin on kookas ruostumattomasta teräksestä tehty monokokkimainen teräskuori. Kuoren rakenne antaa SLA021:lle erinomaisen käyttökestävyyden syviin vesiin, jos kellon kanssa päätyy pinnan alle. Vesitiiviydeksi Seiko lupaa 300 metriä.
Suosittelemme
Grand Seikon koneistolaatua
Seiko Prospex SLA021:n koneistona toimii Seikon 8L35, joka perustuu Grand Seikon 9S55-koneistoon. Suurin ero GS:n aiempaan lippulaivakoneistoon on hieman matalampi viimeistelytaso, joka Seikon mittapuulla on erona varsin vähäinen. Suurimmat “säästöt” on tehty karsimalla visuaalista viimeistelyä, sillä koneisto on piilossa katseilta. Lisäksi koneiston käyntitarkkuutta ei hienosäädetä samalla pieteetillä, kuin Grand Seikoissa.
Koneiston viimeistelyn taso tuntuu ruuvilukittavan vetonupin käyttötuntumassa, joka on erinomainen. Toisin kuin pikkuveljen kohdalla, SLA021:ssä ei “viisari värähdä” yhtään, kun vetonupin painaa alas kellonajan asettamisen jälkeen. Lienee sanomattakin selvää, että 8L35 sisältää ajan ja päivämäärän siirtoa helpottavan hacking-toiminnon, mutta sanon sen silti. 🙂
Kaiken kaikkiaan 8L35 on osoittautunut jo aiemmissa Marinemastereissa varmatoimiseksi ja kestäväksi koneistoksi, jota lähemmäksi Grand Seikoa ostamatta Grand Seikoa ei pääse.
Laatua ja näköä
Jos unohdamme koneistopornon ja siirrymme muihin silmille iloa tuottaviin yksityiskohtiin, kohdistuu katse luonnollisesti kellotauluun ja kellonkehään. Aiempaan malliin verrattuna uuden Marinemasterin vastapäivään 120 naksua pyörivä kellonkehä on keraaminen, tarkemmin sanottuna zirkonium-keraamia. Suomeksi tämä tarkoittaa äärimmäisen kovaa ja naarmuuntumatonta pintaa. Kellonkehään on merkattu voimakkaalla lumeella sukeltajan kannalta tärkeät aikarajat 20 minuuttiin asti.
Marinemasterin musta kellotaulu on kliinisen kaunis, jossa on hopeanväriset ja luminoidut indeksit, tunti- ja minuuttiosoittimet. Sekuntiosoitin on puolestaan kullanvärinen ja niin ikään voimakkaasti lumetettu (näkyy kuvassa kello 1:n kohdalla). Lumeesta puheen ollen Seiko lupaa, että kellossa oleva LumeBrite-massa valaisee 1,6 kertaa pidempään, kuin aiemmat lumemassat.
Seiko Prospex SLA021 toimitetaan kahdella rannekkeella; teräksellä ja silikonilla. Teräsranneke on Seikon parasta tuotantoa ja siinä on erittäin helppokäyttöinen glide lock -säätömekanismi, jolla rannekkeen pituutta on helppo hienosäätää ranteeseen sopivaksi. Teräsrannekkeessa on myös naarmuuntumista estävä dialsheald-pinnoite. Silikoniranneke on niin ikään käsitelty siten, että se kestää paremmin suolavettä ja ihon epäpuhtauksia.
Yhteenveto
Seiko Prospex SLA021 on monessakin mielessä hyvä uudistus, joka pitää Marinemasterin sukeltajankellojen eturivissä. Kokonsa puolesta se ei ole kaikista optimaalisin pieneen ranteeseen, ellei sitten tykkää isokokoisista kelloista lähtökohtaisesti. Tyylinsä osalta kyseessä on puhdasverinen vapaa-aikaan suunniteltu rannekello, jota voi toki käyttää pikkutakin kanssa, mutta tällöin luontaisin ympäristö on esimerkiksi pursiseura. 🙂
Mikäli hakusessa on SLA021:sta kevyempi sukeltajankello, kannattaa katsastaa Seikon Great Blue Hole -malli, jota kutsutaan myös Baby-Marinemasteriksi.
SLA21:n toinen merkitys on se, että kyseessä on ensimmäinen Marinemaster, joka on kattavasti myynnissä eri puolella Suomea. Latua tälle avasi aiemmin mainitsemani rajoitetun erän SLA019, jota myytiin valittujen Seikon Elite-kauppiaiden toimesta.
Suomen kannalta Seikon siirtyminen maanosakohtaisista malleista kohti globaaleja malleja on erittäin positiivista, sillä näin saamme jatkossa entistä kattavammin Seikon kellouutuudet suomalaisiin kivijalkamyymälöihin ja verkkokauppoihin.
Pähkinänkuoressa
- Mallinumero: SLA021J1
- Koneisto: 8L35 (automaatti)
- Käyntitaajuus: 28 800
- Käyntivara: 50 tuntia
- Kellon kuori: ruostumaton teräs, monokokki
- Kellon halkaisija ilman nuppia: 44,3 mm
- Kuoren paksuus: 15,4 mm
- Lasi: kaareva safiiri (heijastesuojattu sisäpuolelta)
- Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
- Rannekkeen leveys: 20 mm
- Ranneke: teräs ja silikoni
- Hinta: 3.290 €