Esittelyssä sporttinen älykello: Casio Pro Trek WSD-F21HR

Casio Pro Trek -kellomalliston historia alkoi vuonna 1994, kun sarjan ensimmäinen ATC-1100 mallinimeä kantava kello julkistettiin. Valmistajan tavoitteena oli tuolloin luoda ulkoiluun sopiva sporttikello, joka toimisi samalla suunnannäyttäjänä koko segmentille.

Ensimmäinen Pro Trek oli varustettu kolmella sensorilla, jotka ilmaisivat kompassisuunnan, korkeuden ja lämpötilan. Kookkaat sensorit oli kiinnitetty ehkä jopa hieman irrallisen näköisesti kellon ympärille, mutta ne antoivat kellolle sen työkalumaisen ulkonäön ja identiteetin.

Nyt esittelyssä oleva Casio Pro Trek WSD-F21HR -älykello on huomattavasti esi-isäänsä kehittyneempi ja sulavalinjaisempi, vaikka sen kokoa voikin kutsua miehekkääksi. Rungon halkaisija on keskeltä vaakaan mitattuna noin 55 millimetriä, mikä saattaa äkkiseltään kuulostaa melkoiselta. Kello istuu kuitenkin ranteeseen mukavasti, eikä yllättävää kyllä tunnu mitenkään ylisuurelta. Tämä selittyy osittain myös kellon keveydellä, sillä se painaa rannekkeineen vaatimattomat 81 grammaa.

Casio Pro Trek WSD-F21HR

Casio Pro Trek WSD-F21HR tekniikka ja toiminnot

Aiemmat Pro Trek -mallit tukeutuivat Casion omaa tuotantoa oleviin ohjelmistoihin, mutta Pro Trek WSD-F21HR on saanut sisäänsä teknologiajätti Googlen tuottaman Wear OS -käyttöjärjestelmän. Kellon käyttöönotto ja käyttö vaatii kaveriksi älypuhelimen, johon on ladattava Google Wear OS ja Google Fit -sovellukset, jotka onneksi ovat Androidin lisäksi saatavilla myös Applen iOS-laitteisiin.

Suosittelemme


Pro Trek WSD-F21HR:stä löytyy nyt viisi eri sensoria, jotka tuottavat dataa Wear OS:n ja Fit-sovelluksen pureskeltavaksi; optinen sykesensori, ilmanpaine- ja korkeussensori, kiihtyvyyssensori, gyrosensori, sekä kompassisuunnan ilmaiseva magneettinen sensori. Näiden lisäksi kellossa on myös GPS-paikannus, sekä Wi-Fi ja Bluetooth -yhteydet.

1,32-tuumainen dual-layer-kosketusnäyttö koostuu kahdesta eri näytöstä; mustavalkoisesta LCD-nestekidenäytöstä ja TFT-värinäytöstä. Mustavalkonäyttö toimii kellotilassa, jolloin käyttäjälle näytetään vain perus kellotoiminnot. Tämän hyötynä on parempi kontrasti ja näkyvyys kirkkaassa valossa, sekä virransäästö. Kun halutaan käyttää joitakin kellon lukuisista älytoiminnoista, värinäyttö herää käyttöön viipymättä.

Casio Pro Trek WSD-F21HR

Pro Trek WSD-F21HR pitää Wear OS-käyttöjärjestelmän myötä hulppean määrän toimintoja, mutta silti vaaraa yliannostuksesta ei ole. Kello näyttää kellonajan lisäksi tulevat kalenteritapahtumat, viestit, sähköpostit, ilmoitukset, uutiset ja sään, liikunnalliset suoritteet, sekä tarjoaa Google Assistant -palvelun avulla vastauksia kiperiinkin kysymyksiin, jotka käyttäjä voi esittää puheen muodossa.

Käyttöjärjestelmää käytetään pääasiallisesti kosketusnäytön ja puhekomentojen avulla, mutta kellosta löytyy myös kolme toimintopainiketta, joista oikealla ylimmäisenä oleva MAP-painike tuo ruutuun kartan, keskimmäisellä nuolipainikkeella palataan takaisin ja alimmaisella APP-painikkeella valitaan liikuntamuoto.

Casion valmistamat Google Wear OS APP -liikuntasovellukset ovat Trekking (kävely/vaellus), Fishing (kalastus), Cycling (pyöräily), Paddle (melonta) tai Snow (lumilajit). Tässä kohtaa pitää antaa pieni miinus siitä, että sovellusten käyttökielenä on englanti, vaikka Wear OS:n käyttökieleksi on valittu Suomi. Liekö tähän päivitys tulossa?

Casio Pro Trek WSD-F21HR

Kellotaulun ilmettä ja kiekoiksi kutsuttuja tietotauluja, sekä niiden järjestystä voi muuttaa joko Wear OS-sovelluksessa tai kellossa. Kerralla kelloon voi asettaa viisi erilaista kiekkoa, joihin voi valita esimerkiksi ilmoitukset, sääennusteen, ajastuksen pikatoiminnot, tulevat tapaamiset, sekä liikunnalliset suoritteet ja tavoitteet.

Retkeilijän käytössä on myös värilliset kartat, mitkä pohjautuvat Google Maps- ja Mapbox-dataan. Näkymäksi voi valita, joko satelliitti-, katu- tai maastokartan, ja myös navigointi onnistuu reittipisteet asettamalla. Kartta on myös mahdollista ladata laitteeseen, niin että jatkuvaa älypuhelinyhteyttä ei tarvita.

Käyttöönotto ja käyttö

Kuten aiemmin mainitsin, kellon käyttöönotto vaatii älypuhelimen kaverikseen ja siihen Wear OS ja Google Fit-sovellukset. Näiden käyttö ja kellon parittaminen puhelimen kanssa oli kuin lasten leikkiä, eikä ohjekirjaan ollut tarvetta tukeutua missään vaiheessa.

Alussa kello tuntui hieman takeltelevan toiminnoissa, ja tuntui siltä että näyttö ei oikein vastannut käskyihin tai sovellukset avautuivat hitaasti. Tämä huoli poistui kuitenkin nopeasti, sillä kun kello oli saanut ladattua viimeisimmät päivitykset, niin palaset loksahtivat kohdalleen ja käytöstä tuli sujuvampaa. Näin ollen suosittelen vahvasti päivitysten asentamista ihan ensimmäisenä.

Casio Pro Trek WSD-F21HR

Kosketusnäytön käyttö eri olosuhteissa on sujuvaa ja toimintopainikkeistakin, varsinkin paluunapista on iloa, kun eksyy riittävän syvälle valikoihin. Liikuntasuorituksen käynnistäminen on tehty helpoksi ja selkeäksi, ja suoritusta ei voi keskeyttää vahingossa sohaisemalla näyttöä tai painikkeita.

Testasimme suoritusseurantaa muutamalla kävelylenkillä, ja Pro Trek teki työtä käskettyä, piirtäen kuljetun reitin karttaan, mitaten korkeuserot ja keskimääräisen kävelyvauhdin, sekä seuraten tarkasti sykettä. Pro Trek näyttää yhteenvedon näytössä suorituksen jälkeen, mutta sen lähempi tarkastelu onnistuu paremmin sovelluksen kautta.

Näyttö näkyy riittävän hyvin myös kirkkaassa säässä ja myös valikkojen ja ilmoitusten teksti on pienestä kirjasinkoosta huolimatta selkeästi luettavaa. Kartan näkymäksi voi valita joko maasto-, satelliitti- tai tiekartan, joka tuntuu näytössä pieneltä, mutta hyvän tarkkuuden ansiosta satelliittikuvasta on helppo tunnistaa talot, ja tiekartan kadunnimet ovat selkeästi luettavissa. Karttaa voi zoomata joko nipistämällä, tuplaklikkaamalla tai näytön +/- painikkeilla. Karttaan voi tehdä äänimuistioita, jos reitin varrelta löytyy jotain mielenkiintoista, vaikkapa hyvä leiri- tai kalapaikka.

Kellon toiminta-aika vaihtelee merkittävästi käytettyjen toimintojen myötä. Pelkässä kellotilassa, mustavalkoinen kellonäyttö aktivoituna, toiminta-aika voi yltää jopa yhteen kuukauteen, mutta normaalikäytössä ilman GPS:ää se on noin 1,5 vuorokautta. GPS-seurannan kanssa toiminta-aikaa on tarjolla noin 20 tuntia.

Google Fit ja Wear OS -älypuhelinsovellusten käyttö on helppoa ja sovellusten esittämä data on selkeää ja helposti ymmärrettävää:

Casio Pro Trek WSD-F21HR
Google Fit ja Wear OS -älypuhelinsovellusten näkymät.

Tyyli ja laatuvaikutelma

Casio on ilahduttavasti ollut aina oman tien kulkija, ja sen rouhea desing on helposti tunnistettavissa. Pro Trek WSD-F21HR on tehty ajatellen kovaa käyttöä, niin toimintojen kuin kestävyyden puolesta. Kookas kuori suojaa hyvin näyttöä ja aiemmin esiin pulpahtaneet sensorit on saatu istutettua sen uumeniin. Jämäkät painikkeet ja kiinnitysruuvit jämäkässä kuoressa huokuvat G-Shock -malleista tuttua rymykellotyyliä ja viestittävät käyttäjälleen lupauksen siitä, että “anna palaa, kello kyllä pysyy mukana kovemmassakin menossa”. Kello täyttää myös Yhdysvaltain armeijan MIL-STD-810G -standardin kestävyysvaatimukset, joten kestävyydelle löytyy myös virallinen sertifiointi.

Koska kyse on puhtaasti sporttikellosta, joka on parhaimmillaan ulkona ja luonnossa, ei siitä juuri ole jäykemmän pukeutumisen tai tilaisuuden kaveriksi. Koostaan huolimatta kyseessä on kuitenkin kohtuullisen tyylikäs kokonaisuus, joka istuu normaalikokoiseen tai vähän riskimpään ranteeseen mainiosti.

Casio Pro Trek WSD-F21HR Casio Pro Trek WSD-F21HR

Casio Pro Trek WSD-F21HR pähkinänkuoressa

  • Näyttö: 1,32″ LCD mustavalko- ja TFT-värinäyttö (320x300px), kapasitiivinen kosketusnäyttö
  • Sensorit: syke (Vallencell), kompassi, ilmanpaine ja korkeusmittari, kiihtyvyys ja gyrosensori
  • Toiminta-aika: 1,5 päivää (ei GPS), 20 tuntia (jatkuva GPS), pelkässä kellotilassa jopa 1 kk
  • Latausaika: noin 2,5 tuntia huoneenlämmössä
  • Vesitiiveys: 50 metriä
  • Alin käyttölämpötila: −10°C
  • Yhteydet: WiFi (IEEE 802.11 b/g/n) ja Bluetooth v. 4.2
  • Muuta: mikrofoni, värinähälytys, kuuvaihenäyttö, auringon nousu- ja laskuajat, maailmanaika, hälytys/herätys ja torkku
  • Koko: 61,7 × 57,7 × 16,8 mm
  • Paino: n. 81 grammaa
  • Hintaluokka: 499 euroa

Lue lisää