Esittelyssä Seiko Prospex Diver’s 1968 Reinterpretation SPB185 & SPB187

Kaupallinen yhteistyö: Oy Perkko

Seiko Prospex Diver’s 1968 Reinterpretation (SPB185 ja SPB187) -sukeltajankellot ovat  modernisoituja malleja vuonna 1968 ilmestyneestä Seikon alkuperäisestä sukeltajankellosta.

Japanilainen Seiko tunnetaan hinta-laatusuhteeltaan oivallisena kellomerkkkinä, jonka historia etenkin sukeltajankellojen valmistajana on erittäin vahva. Tätä rikasta historiaa Seiko on osannut myös hyödyntää uusien kellomallien kohdalla, sillä viime vuosien suosituimmat julkaisut pohjautuvat aiempina vuosikymmeninä markkinoilla olleisiin kellomalleihin, tähän päivään modernisoituina. Tähän joukkoon kuuluvat myös SPB185 ja SPB187 -sukeltajankellomallit.

Seiko Prospex SPB187 (vasemmalla) ja SPB185.
Seiko Prospex SPB187 (vasemmalla) ja SPB185.

Seiko Prospex SPB185 & SPB187

Sukeltajankellokaksikko on on toteutettu 42 millimetrin teräskuoriin, joiden visuaalinen ilme poikkeaa toisistaan yllättävän paljon, vaikka ne ovat teknisesti identtisiä. Siinä missä mustatauluinen ja teräksenvärisen kellonkehän omaava SPB185-malli on kliinisen oloinen, on sinitauluisessa SPB187-mallissa eläväisyyttä ja hehkua, johon musta keraaminen kellonkehän insertti tuo kauniin säväyksen. Tämä design-oivallus on jäänyt minusta turhan vähälle huomiolle.

Seiko Prospex SPB185
Seiko Prospex SPB185:n tyyli on työkalumainen.
Seiko Prospex SBB187
Seiko Prospex SBB187:ssä on hehkua.

Seikon kellotaulujen vahvuus on ollut aina niiden selkeydessä, eikä SBP185/187 tee poikkeusta. Kellotaulun indeksit ovat isot ja niissä on isot pimeässä hohtavat Lumibrite-lumemassat, samoin kellon tunti- ja minuuttiosoittimet ovat kookkaat ja hyvin luminoidut. Kellotauluun eloa tuo punaisen täplän omaava sekuntiosoitin, joka on saanut inspiraationsa Japanin lipusta.

Seiko Prospex SPB185 & SPB187

SPB185 ja SPB187 ovat myös osoitus siitä, että Seiko on kuunnellut herkällä korvalla markkinoiden toiveita fyysisten mittojen suhteen. Siinä missä Seikon sukeltajankellojen yleisin kokoluokka on 44-45 millimetriä, on nyt esiteltävä kaksikko modernin sutjakka 42 millimetrin halkaisijallaan ja vain 12,5 millimetrin paksuudellaan. Kun tähän lisätään korvakkeiden maltillinen pituus ja kaarevuus, ovat SPB185 ja SBP187 istuvuudeltaan Seikon parhaimmistoa.

Suosittelemme

Tekniikka ja käyttökokemus

Teknisesti kellokaksikko edustaa Seikon sukeltajankellojen varmaa laatua. Koneistona toimii vuonna 2019 esitelty 6R35, joka tarjoaa kellolle 70 tunnin käyntivaran. Tämä on selkeä parannus Seikon laajasti käyttämiin 4R-sarjan koneistoihin, jotka ovat mm. Turtle- ja Samurai-mallien voimanlähteinä.

Tiesitkö?
Seikon sukeltajankellot täyttävät ISO 6425 -standardin vaatimukset.

Kellon käyttötuntuma on kohdallaan. Vaivatta kierteilleen soljuvan ruuvilukittavan vetonupin tuntuma on tunnokas ja osoittimien siirtämisessä on vain hiuksenhieno välys. Nupin vetotuntuma on hitusen rohiseva, mutta sen vastapainoksi vetonupin voi painaa huoletta alas ilman minuuttiosoittimen liikahdusta. Kellon asettaminen tarkkaan aikaan käy näin ollen ongelmitta.

Seiko Prospex SBP187

SPB185:n teräsranneke on jämäkkä.

Myös muut sukeltajankellolle ominaiset asiat ovat kunnossa, eli kellonkehä pyörii vain vastapäivään ja kellossa on 200 metrin vesitiiviys. Tämä riittää hyvin kellon vaativaan arkikäyttöön, eli sen kanssa voi mennä huoletta vaikka uimaan tai laitesukeltamaan. Tätä varten teräsrannekkeessa on ns. diver extension -jatkopala. Sanottava on myös se, että ranneke on laadukkaan oloinen, joten sen osalta puheet helisevistä rannekkeista voidaan lopettaa.

Yhteenveto

Seiko on tuonut markkinoille sukeltajankellomallin, jolle toivon lämpimästi jatkoa. Kellon koko ja speksit ovat sellaiset, että ne sopivat laajalle käyttäjäkunnalle. Tyylinsä puolesta kello on kotonaan vapaa-ajalla, mutta se menee mainiosti myös Suomen varsin rennossa toimistoilmapiirissä. Marinemaster 200M -lempinimeä kantavat kellot ovatkin saaneet hyvän vastaanoton kuluttajien keskuudessa.

Seiko Prospex SPB185

Suositushinta kummallakin mallilla on 1.290 euroa ja niitä myyvät valtuutetut Seiko Elite -jälleenmyyjät kautta maan.

Pähkinänkuoressa

 • Mallisto: Seiko Prospex Diver’s 1968 Reinterpretation
 • Mallinumero: SPB185 (musta) & SPB187 (sininen)
 • Koneisto: 6R35 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 42 mm
 • Kuoren paksuus: 12,5 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu sisäpuolelta)
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 1.290 €

Lue lisää