Esittelyssä retkeilijän älykello Alpina AlpinerX

Tutustuimme sveitsiläisen Alpinan älykellouutuuteen jo viime keväänä Baselin kellomessuilla, jossa pääsimme rannettamaan kelloa lyhyesti. Nyt oli aika ottaa kello hieman pidempään käsittelyyn ja tutustua sen ominaisuuksiin käytännössä.

Alpina AlpinerX on saanut alkunsa Kickstarter-projektista, johon osallistuvat asiakkaat ovat päässeet vaikuttamaan kellon lopulliseen muotoon. Alpina on tehnyt historiansa aikana myös muita yhteistyöprojekteja, joista legendaarisin lienee vuonna 1903 toteutettu Alpinists–projekti, missä joukko kellovalmistajia ja jälleenmyyjiä kokosivat osaamisensa yhteen suunnitellakseen yhdessä tulevia Alpina-kelloja.

AlpinerX on erityisesti retkeilijöille ja seikkailijoille suunniteltu älykello, joka yhdistää tyylikkäästi analogisen ja digitaalisen kellotaulun. AlpinerX:n sisällä tikittää paristokäyttöinen MMT-283-1 kvartsihybridikoneisto, jonka toiminta-aika on valmistajan mukaan jopa kaksi vuotta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kelloa ei tarvitse ladata, vaan se käytetään parin vuoden välein kellosepällä pariston vaihdossa.

Alpina AlpinerX
Kellotaulussa on käytetty sopivan hillitysti oranssia ja se muodostaa mustan rungon kanssa tyylikkään yhdistelmän.

Retkeilyyn ja seikkailuun sopivat toiminnot

Alpina on ollut pitkään arvostettu kellovalmistaja erityisesti retkeilijöiden parissa ja ominaisuuksiensa puolesta AlpinerX onkin suunniteltu täyttämään vaativan retkeilijän tarpeet. AlpinerX:stä löytyy kattava määrä ominaisuuksia, kuten ympäristöä mittaavat korkeus-, ilmanpaine-, UV- ja lämpötila-anturit, sekä GPS ja kompassi. Kello mittaa myös käyttäjän aktiivisuutta ja opastaa isäntäänsä tulosten perusteella.

Kellon osoittimet toimivat ajan näyttämisen lisäksi myös kompassin osoittimina ja ne siirtyvät hetkeksi pois tieltä, kun digitaalinäytön toimintoja halutaan käyttää. Digitaalinäytön toiminnot ovat aika, kaksoisaika, sekuntikello, ajastin, korkeus, kompassi, ilmanpaine, UV-säteily, lämpötila ja käyttäjän syke.

Alpina AlpinerX
Kellon osoittimet toimivat ajan näyttämisen lisäksi myös kompassin osoittimina.

Alpina AlpinerX
Nuppi vaihtaa toimintotilaa, ja muita painikkeita käytetään esim. sekuntikellon yhteydessä

AlpinerX:n käyttöönotto vaatii AlpinerX-älypuhelinsovelluksen asentamisen, joko Android tai iOS-puhelimeen, ja se yhdistetään kelloon Bluetooth-yhteyden kautta. Kellon käyttöönotto sujui kivuttomasti ja siihen meni aikaa vain muutama minuutti. Sovelluksen käyttö on helppoa ja sen avulla voidaan räätälöidä kellon toimintoja. Esimerkiksi vetonupin takaa löytyvien toimintojen järjestys on mahdollista muuttaa mieleiseksi, jolloin eniten käytetyt toiminnot löytyvät nopeasti.

Sovellus näyttää ja analysoi selkeästi tehdyt aktiviteetit ja unen laadun, sekä piirtää ruudulle päivän aikana tapahtuneet korkeus- ja lämpötilaerot, sekä näyttää ilmanpaineen ja UV-säiteilyn määrän. Sovellus lataa tiedot ja asetukset automaattisesti pilvipalveluun, joten puhelimen katoaminen tai vaihto ei kadota tietoja. Sovelluksen kautta älykellon keräämiä tietoja voidaan hyödyntää myös Google Fit -sovelluksessa.

Alpina AlpinerX

 

AlpinerX:n monet kasvot

AlpinerX:n Kickstarter-projektin konfiguraattori tarjoaa mahdollisuuden yhdistellä erilaisia väri- ja pintamateriaalivaihtoehtoja. Kivijalassa myynnissä olevat vakiomallit ovat:

 • Navy (AL-283LBN5NAQ6)
 • Black (AL-283LBB5AQ6)
 • Orange (AL-283LBO5AQ6) ja
 • Navy/Orange (AL-283LNO5NAQ6).

Testattavanamme olleessa Orange-mallissa on mattamusta runko, kiiltävä musta kehä, mattamusta kellotaulu, jota ympäröi oranssi kehä, ja valko/oranssiset osoittimet. Kyseinen väriyhdistelmä miellytti omaa silmää, joka pitää hillitystä kellosta, jossa on pieni “twisti”.

AlpinerX:n kuoren halkaisija on 45 millimetriä ja paksuus 14 millimetriä. Keventääkseen miehekkään kokoista kelloa, valmistaja on tehnyt kellon kuoren lasikuidusta. Kellon lasi on safiirilasia, takakansi terästä ja se on kiinnitetty runkoon neljällä ruuvilla. Kello on vesitiivis 100 metriin asti ja siinä on kahteen suuntaan kääntyvä kehä, joka on varustettu pääilmansuuntien tunnuksilla. Testin ajaksi kelloon vaihdettiin NATO-ranneke, sillä kellon mukana tulevan oranssisen kumirannekeen saa säädettyä mieleisekseen vain leikkaamalla sen sopivan mittaiseksi.

Alpina AlpinerX

AlpinerX istuu mukavasti ranteeseen ja valahtaa sujuvasti myös kauluspaidan hihan alle. Kello viihtyy parhaiten aktiivisen ihmisen ranteessa ja erityisesti ulkona, missä sen kaikki toiminnot pääsevät oikeuksiinsa. Parasta kellossa on allekirjoittaneen mielestä analogisen ja digitaalisen näytön yhdistelmä – AlpinerX ei näytä älykellolta ja siitä näkee aina ajan, toisin kuin täysin digitaaliseen näyttöruutuun perustuvista älykelloista.

Alpina AlpinerX pähkinänkuoressa

 • Mallinumero: AL-283LBO5AQ6
 • Koneisto: MMT-283-1 kvartsihybridi
 • Toiminta-aika noin kaksi vuotta
 • Vesitiivis 100 metriin asti
 • Kellon kuori: lasikuitu
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 45 mm
 • Kuoren paksuus: 14 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: kumi
 • Hinta: 895 €

Myynti:

Kello ja Kulta Widemark
Arkadiankatu 15
00100 HELSINKI
Puh. +358 (0)9-446 251

kellojakultawidemark.fi

Jukka Mykkänen
Jukka Mykkänen on Tyyliniekan toimituspäällikkö, joka kirjoittaa mielellään kiinnostuksen kohteistaan, kuten autoista ja kelloista. Vapaa-aika kuluu perheen parissa, autonäyttelyissä, venettä kunnostaessa tai luonnossa liikkuessa. Itsekehittämisen kohteena tällä hetkellä on videokuvaus- ja editointi, sekä espanjan kielen opiskelu. Hola!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Toyotan kestosuosikki muuntautuu crossoveriksi – uusi Corolla Cross esiteltiin Thaimaassa

Katumaasturi- ja crossover-buumille ei ole näkyvissä loppua, vaikka koronakriisi on koetellut autoalaakin pahasti. Esimerkiksi Toyota on vain lisännyt kierroksia...

Tämä tyylikäs avomallinen Saab 900 S on ikäisekseen loistokunnossa

Siitä on jo melkein vuosikymmen aikaa, kun Saabin tehtaalla viimeisetkin kokoonpanolinjat hiljenivät viimeistä kertaa. Valmistaja ehti kuitenkin työntää markkinoille...

Lotus muistelee legendaarista leffa-autoa – James Bondin tunnetuksi tekemä Esprit S1 poseeraa tulevan täyssähköisen Evijan vierellä

Bond-leffa The Spy Who Loved Me, eli suomeksi 007 rakastettuni sai ensi-iltansa melko tarkkaan 43 vuotta sitten. Autofanit muistanevat...

Kohta niitä taas saa – Ineos Grenadier on kuin alkuperäinen Land Rover Defender, mutta moottorit tulevat BMW:ltä

Alkuperäisen Land Rover Defenderin tuotanto päättyi vuonna 2016 lähes 70 vuoden valmistuksen jälkeen. Tätä nykyä auton täysin uusi seuraaja...

Uuden Skoda Octavia RS:n bensa- ja dieselversiot esiteltiin – myös nelivedon saa lisähintaan TDI:hin

Uusi Skoda Octavia RS näki päivänvalon jo keväällä, mutta tuolloin esiteltiin vasta iV-pistokehybridiversio. Nyt valikoima täydentyy perinteisemmillä bensa- ja...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...