Esittelyssä retkeilijän älykello Alpina AlpinerX

Tutustuimme sveitsiläisen Alpinan älykellouutuuteen jo viime keväänä Baselin kellomessuilla, jossa pääsimme rannettamaan kelloa lyhyesti. Nyt oli aika ottaa kello hieman pidempään käsittelyyn ja tutustua sen ominaisuuksiin käytännössä.

Alpina AlpinerX on saanut alkunsa Kickstarter-projektista, johon osallistuvat asiakkaat ovat päässeet vaikuttamaan kellon lopulliseen muotoon. Alpina on tehnyt historiansa aikana myös muita yhteistyöprojekteja, joista legendaarisin lienee vuonna 1903 toteutettu Alpinists–projekti, missä joukko kellovalmistajia ja jälleenmyyjiä kokosivat osaamisensa yhteen suunnitellakseen yhdessä tulevia Alpina-kelloja.

AlpinerX on erityisesti retkeilijöille ja seikkailijoille suunniteltu älykello, joka yhdistää tyylikkäästi analogisen ja digitaalisen kellotaulun. AlpinerX:n sisällä tikittää paristokäyttöinen MMT-283-1 kvartsihybridikoneisto, jonka toiminta-aika on valmistajan mukaan jopa kaksi vuotta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kelloa ei tarvitse ladata, vaan se käytetään parin vuoden välein kellosepällä pariston vaihdossa.

Alpina AlpinerX
Kellotaulussa on käytetty sopivan hillitysti oranssia ja se muodostaa mustan rungon kanssa tyylikkään yhdistelmän.

Retkeilyyn ja seikkailuun sopivat toiminnot

Alpina on ollut pitkään arvostettu kellovalmistaja erityisesti retkeilijöiden parissa ja ominaisuuksiensa puolesta AlpinerX onkin suunniteltu täyttämään vaativan retkeilijän tarpeet. AlpinerX:stä löytyy kattava määrä ominaisuuksia, kuten ympäristöä mittaavat korkeus-, ilmanpaine-, UV- ja lämpötila-anturit, sekä GPS ja kompassi. Kello mittaa myös käyttäjän aktiivisuutta ja opastaa isäntäänsä tulosten perusteella.

Kellon osoittimet toimivat ajan näyttämisen lisäksi myös kompassin osoittimina ja ne siirtyvät hetkeksi pois tieltä, kun digitaalinäytön toimintoja halutaan käyttää. Digitaalinäytön toiminnot ovat aika, kaksoisaika, sekuntikello, ajastin, korkeus, kompassi, ilmanpaine, UV-säteily, lämpötila ja käyttäjän syke.

Alpina AlpinerX
Kellon osoittimet toimivat ajan näyttämisen lisäksi myös kompassin osoittimina.

Alpina AlpinerX
Nuppi vaihtaa toimintotilaa, ja muita painikkeita käytetään esim. sekuntikellon yhteydessä

AlpinerX:n käyttöönotto vaatii AlpinerX-älypuhelinsovelluksen asentamisen, joko Android tai iOS-puhelimeen, ja se yhdistetään kelloon Bluetooth-yhteyden kautta. Kellon käyttöönotto sujui kivuttomasti ja siihen meni aikaa vain muutama minuutti. Sovelluksen käyttö on helppoa ja sen avulla voidaan räätälöidä kellon toimintoja. Esimerkiksi vetonupin takaa löytyvien toimintojen järjestys on mahdollista muuttaa mieleiseksi, jolloin eniten käytetyt toiminnot löytyvät nopeasti.

Sovellus näyttää ja analysoi selkeästi tehdyt aktiviteetit ja unen laadun, sekä piirtää ruudulle päivän aikana tapahtuneet korkeus- ja lämpötilaerot, sekä näyttää ilmanpaineen ja UV-säiteilyn määrän. Sovellus lataa tiedot ja asetukset automaattisesti pilvipalveluun, joten puhelimen katoaminen tai vaihto ei kadota tietoja. Sovelluksen kautta älykellon keräämiä tietoja voidaan hyödyntää myös Google Fit -sovelluksessa.

Alpina AlpinerX

 

AlpinerX:n monet kasvot

AlpinerX:n Kickstarter-projektin konfiguraattori tarjoaa mahdollisuuden yhdistellä erilaisia väri- ja pintamateriaalivaihtoehtoja. Kivijalassa myynnissä olevat vakiomallit ovat:

 • Navy (AL-283LBN5NAQ6)
 • Black (AL-283LBB5AQ6)
 • Orange (AL-283LBO5AQ6) ja
 • Navy/Orange (AL-283LNO5NAQ6).

Testattavanamme olleessa Orange-mallissa on mattamusta runko, kiiltävä musta kehä, mattamusta kellotaulu, jota ympäröi oranssi kehä, ja valko/oranssiset osoittimet. Kyseinen väriyhdistelmä miellytti omaa silmää, joka pitää hillitystä kellosta, jossa on pieni ”twisti”.

AlpinerX:n kuoren halkaisija on 45 millimetriä ja paksuus 14 millimetriä. Keventääkseen miehekkään kokoista kelloa, valmistaja on tehnyt kellon kuoren lasikuidusta. Kellon lasi on safiirilasia, takakansi terästä ja se on kiinnitetty runkoon neljällä ruuvilla. Kello on vesitiivis 100 metriin asti ja siinä on kahteen suuntaan kääntyvä kehä, joka on varustettu pääilmansuuntien tunnuksilla. Testin ajaksi kelloon vaihdettiin NATO-ranneke, sillä kellon mukana tulevan oranssisen kumirannekeen saa säädettyä mieleisekseen vain leikkaamalla sen sopivan mittaiseksi.

Alpina AlpinerX

AlpinerX istuu mukavasti ranteeseen ja valahtaa sujuvasti myös kauluspaidan hihan alle. Kello viihtyy parhaiten aktiivisen ihmisen ranteessa ja erityisesti ulkona, missä sen kaikki toiminnot pääsevät oikeuksiinsa. Parasta kellossa on allekirjoittaneen mielestä analogisen ja digitaalisen näytön yhdistelmä – AlpinerX ei näytä älykellolta ja siitä näkee aina ajan, toisin kuin täysin digitaaliseen näyttöruutuun perustuvista älykelloista.

Alpina AlpinerX pähkinänkuoressa

 • Mallinumero: AL-283LBO5AQ6
 • Koneisto: MMT-283-1 kvartsihybridi
 • Toiminta-aika noin kaksi vuotta
 • Vesitiivis 100 metriin asti
 • Kellon kuori: lasikuitu
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 45 mm
 • Kuoren paksuus: 14 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: kumi
 • Hinta: 895 €

Myynti:

Kello ja Kulta Widemark
Arkadiankatu 15
00100 HELSINKI
Puh. +358 (0)9-446 251

kellojakultawidemark.fi

Jukka Mykkänen
Jukka Mykkänen on Tyyliniekan toimituspäällikkö, joka kirjoittaa mielellään kiinnostuksen kohteistaan, kuten autoista ja kelloista. Vapaa-aika kuluu perheen parissa, autonäyttelyissä, venettä kunnostaessa tai luonnossa liikkuessa. Itsekehittämisen kohteena tällä hetkellä on videokuvaus- ja editointi, sekä espanjan kielen opiskelu. Hola!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Volkswagen esitteli uuden pistokehybridin – Touareg R on yli 460-hevosvoimainen SUV-järkäle

2000-luvun alussa markkinoille tuotu VW Touareg on tätä nykyä edennyt kolmanteen sukupolveensa. Pari vuotta sitten myyntiin tulleen ison katumaasturin...

Tämä kasarimersu on yhtä kallis kuin uusi Lambo – leveäkorinen 560 SEC 6.0 AMG on yksi vain 50 valmistetusta yksilöstä

Syksyllä 1981 Frankfurtin autonäyttelyssä esitelty Mersun S-luokan coupé oli yksi aikakautensa tyylikkäimpiä autoja. SEC:llä oli kuitenkin brutaalimpikin puolensa, minkä...

Jäähyväiset tyylille – Mersu lopettaa S-luokan coupén ja avomallin valmistuksen

Tyylikkäimmistä autoista puhuttaessa isot kaksioviset coupét ja avomallit ovat olleet perinteisesti vahvoilla. Esimerkiksi Mercedeksen valikoimaan tällaisia autoja on kuulunut...

Kian iso katumaasturi siirtyy neljänteen sukupolveensa – uusi Sorento on jyhkeä ilmestys

Sorento-niminen katumaasturi on kuulunut Kian mallistoon jo vuodesta 2002 lähtien. Ensimmäisen sukupolven muodot olivat vielä kuin Mersun M-luokasta kopioidut,...

Jälleen uusi tulokas maailman nopeimpien hyperautojen joukkoon – Czinger 21C aikoo viedä Koenigseggin nimissä olevan ennätyksen

Taistelu hyperautojen herruudesta käy tällä hetkellä kuumempana kuin koskaan. Bugatti ja ruotsalainen Koenigsegg ovat viime vuosina saaneet aivan uusia...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Klassikkoja ja tuoreita suosikkeja – talvijalkineet moneen tyyliin ja makuun

Tämä talvi on ollut sään puolesta ailahtelevainen. Lumen sijaa taivaalta on tullut useammin vettä....

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...