Esittelyssä Longines Spirit -pilottikellomallisto

Sveitsin Saint-Imierissä sijaitseva Longines esitteli rikasta ilmailuhistoriaansa kunnioittavan, kronometriluokitellun Spirit-nimeä kantavan pilottikellomalliston vuosien tauon jälkeen.

Ilmailun menneiden vuosikymmenien pioneerien käyttämien kellojen pohjalta uudelleen esitelty Longines Spirit -mallisto muodostuu 42 millimetrin kokoisista kronografimalleista, sekä 40 ja 42 millimetrin kokoisista kolmiosoittimisista malleista.

Spirit on Longinesin pilottikellomallisto, jonka uusin tulkinta yhdistää hienolla tavalla ilmailun pioneerien, kuten Amelie Earhartin, Elinor Smithin, Howard Hugesin ja Paul-Emile Victorin käyttämät Longinesin kellot tämän päivän tekniikkaan ja muotokieleen. Joku voisi jopa sanoa, että oli aikakin, sillä niin vahvasti Longinesin historia yhdistyy ilmailuun ilman kunnollista mallistoa. Nyt tilanne on korjautunut ja vieläpä erittäin vahvasti.

Longines Spirit Chronograph -pilottikellot

Syksyllä myyntiin tulevasta Spirit-mallistosta löytyy kolme erilaista mallia taulu- ja rannekevariaatioineen. Kiinnostavin uutuus on omaan makuuni 42 millimetrin kokoisiin teräskuoriin pakattu column-wheel -kronografi, joka on saatavilla hopeanharmaalla, mustalla ja sinisellä taululla, teräs- tai nahkarannekkeella.

Omaksi suosikikseni kronografimalleista nousi ehkä hieman yllättäen hopeanvärinen malli teräsrannekkeella, joka aiheutti minussa hyvällä tavalla 80-luvun fiiliksiä. Hinnan puolesta teräsrannekkeinen malli on muutenkin järkevin valinta, sillä rannekkeesta riippumatta kellon hinta on sama, mutta jälkikäteen hankittaessa nahkaranneke tulee edullisemmaksi.

Longines Spirit Chronograph (L3.820.4.73.6)

Suosittelemme

Teknisesti Spirit Chronograph tarjoaa 60 tunnin käyntivaran, jonka takana on COSC-kronometriluokiteltu ETA-pohjainen koneisto. Kellon vesitiiviys on arkiseen käyttöön riittävä 100 metriä, jonka lisäksi vetonuppi on ruuvilukittava. Ajanoton painonapeissa ruuvilukitusta ei ole. Upeaa kellotaulua voi ihailla molemmin puolin heijastesuojatun safiirilasin läpi.

Longines Spirit Chronographin suositushinta on 3.030 euroa.

Longines Spirit -pilottikellot

Spirit-malliston rungon muodostavat kolmiosoittimiset mallit, joita tarjotaan kahdessa eri koossa (40 ja 42 millimetriä), niin ikään kolmella erivärisellä taululla, sekä teräs- tai nahkarannekkeella. Tämän lisäksi kellomallit ovat saatavilla Prestige-versiona, jolloin mukana tulee kolme pikakiinnitettävää ranneketta; teräs-, nahka- ja ruskea nahkainen nato-ranneke.

Longines Spirit -kellon prestige-versio.

Kalenterin omaavan malliston koneistona toimii ETA-pohjainen koneisto, joka tarjoaa 64 tunnin käyntivaran COSC-kronometritarkkuudella. Koneistossa on kronografimallin tapaan antimagneettinen piispiraali. Pilottikellolle tyypillinen kookas vetonuppi on myös ruuvilukittava ja kellolle luvataan sadan metrin vesitiiviiys.

40 millimetrin mallit

42 millimetrin mallit

Hienosti toteutettua ja viimeisteltyä kellotaulua katsotaan molemmin puolin heijastesuojatun safiirilasin läpi. Tämän aasinsillan kautta pääsemmekin siihen, että 42 ja 40 millimetrin kellot erottaa selkeästi katsomalla kello kolmen kohdalla olevaa tunti-indeksiä, joka isommassa mallissa leikkautuu päivyrin kohdalta, kun taas pienemmässä mallissa kellon kolmen indeksiä ei ole lainkaan.

Longines Spirit

Näistä malleista omaan silmään osuvin on mustatauluinen 40 millimetrin malli ruskealla nahkarannekkeella, joka kuvastaa ehkä parhaiten menneiden aikojen pilottikelloja. Omaan silmään myös kello kolmen kohdalla kokonaan puuttuva indeksi tekee taulusta tasapainoisemman näköisen, minkä takia valintani kohdistuu pienempään kellomalliin.

Etenkin 40 millimetrin malli laittaa pohtimaan sitä, kuinka harva sveitsiläisvalmistaja tarjoaa kahden tuhannen euron hintaluokassa vastaavanlaista pilottikelloa? Tarjontaa ei ole jonoksi asti, joten Longines on löytänyt selkeän markkinaraon täytettäväksi.

Kellojen suositushinnat ovat:

  • 40 mm: 2.090 €
  • 42 mm: 2.190 €
  • 40 mm Prestige: 2.710 €
  • 42 mm Prestige: 2.820 €

Yhteenveto

Uudistunut Longines Spirit -pilottikellomallisto nostaa Longinesin taas piirun verran houkuttelevammaksi kellonvalmistajaksi, jonka rikkaasta menneisyydestä löytyy paljon modernisoitavaksi kelpaavia kellomalleja. Spirit-malliston hintataso on mainiosti kohdallaan, sillä harva valmistaja tarjoaa samaa teknistä laatua ja designia tähän hintaan. Niin ikään mainiota on se, että 40 millimetrin malli on tämän päivän mittapuulla unisex-kokoinen, joten Spirit-mallisto ei ole rajoittunut vain miehille.

Pukeutumisen kannalta Longines Spirit -mallisto tarjoaa hyvän vaihtoehdon yhden kellon taktiikalle, sillä etenkin kolmiosoittimiset mallit taittuvat hyvin monenlaiseen pukeutumiseen, myös formaaliin.

Longinesin jälleenmyyjät löytyvät täältä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Oris X Bracenet – kalaverkkoa kellotauluun

Bracenet-järjestön ja Oris-kellomerkin yhteistyön tuloksena syntynyt Aquis Date -malliston sukeltajankello on ainutlaatuinen teos, jonka kellotaulu on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalastusverkoista. On arvioitu, että vuosittain...

Esittelyssä TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche juhlistaa Carrera-kellomallin ja Porsche 911 -automallin kuuden vuosikymmenen mittaista taivalta.  Sveitsiläiskellovalmistaja TAG Heuer tunnetaan useista ikonisista kellomallistoistaan, joista tänä...

Älykellon ranneke täydentää tyylisi

Kello on paljon enemmän kuin pelkkä ajanmittari. Se on myös osa yksilöllistä tyyliä. Älykellot ovat tuoneet perinteiseen kelloon modernin ulottuvuuden sekä uutta monipuolisuutta. Yksi...

Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä...

Tyyliniekan uusimmat