Esittelyssä Alpina Startimer Pilot Manufacture Worldtimer

Sveitsiläinen Alpina on kellomerkki, joka tunnetaan sporttisista rannekelloistaan. Tällä hetkellä Frederique Constantin kautta Citizenin omistuksessa oleva Alpina edustaa perinteistä sveitsiläistä kellonvalmistusta kuluttajan silmin katsottuna hyvinkin kilpailukykyiseen hintaan.

Alpinan vahvuus on osaltaan siinä, että he valmistavat kelloja yleiskoneistoilla (käytännössä Sellita) sekä manufacturena, jossa koneistot ovat omaa tuotantoa alusta loppuun, suunnittelusta tuotantoon. Toki tämä tapahtuu sisaryritys Frederique Constantin kanssa, mutta silti. Se mikä tekee Alpinan manufacture-kelloista poikkeuksellisen kiinnostavia, on laadukkaan koneistomaineen lisäksi kuluttajaystävällinen hinnoittelu.

Alpina Startimer Pilot Manufacture Worldtimer

Hyvä osoitus Alpinan kyvystä tuottaa laadukkaita manufacture-kelloja on vuonna 2014 esitelty, Cessnan ja PrivatAirin kanssa yhteistyössä suunniteltu Worldtimer-kello, joka perustuu Alpinan Startimer pilottikellomalliin. Kellon koneistona toimii Alpinan ja FC:n yhteisestä 710-kaliiperista muokattu AL-718 -kaliiperi, joka sisältää yksinkertaisen elegantisti toteutetun Worldtimer-komplikaation.

Worldtimer-komplikaation ajatus on yksinkertainen; näet yhdellä vilkaisulla paljon kello on eri puolilla maailmaa kellonkehälle merkityissä kaupungeissa. Alpina on tehnyt aikavyöhykkeen asettamisen helpoksi, joten kellon kaikkia toimintoja hallitaan yhdellä kierrelukittavalla vetonupilla.

Aikavyöhykkeen asettaminen tapahtuu yksinkertaisesti asettamalla oma kotiaikavyöhyke (eli samalla aikavyöhykkeellä oleva kaupunki) kello 12:n kohtaan. Muuta ei tarvitakaan, sillä muiden aikavyöhykkeiden kellonajan voi lukea kellonkehältä. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa Lontoon kellonaika on noin 15.13.

Suosittelemme

Alpina Startimer Pilot on vaikuttava näky. 44 millinen harjattu teräskuori ja kookas vetonuppi näyttävät yhdessä varsin muhkealta, mutta kokoonsa nähden maltillinen 14 millin paksuus kompensoi kokoa niin, että se istuu yllättävän hyvin pienempäänkin ranteeseen.

Ruuvilukittavan vetonupin käyttötuntuma on jämäkkä ja tunnokas, ja nupin eri asennot on helppo tuntea sormenpäissään, mikä ei ole itsestäänselvyys edes kalliimman hintaluokan kelloissa. Kellonajan, päivämäärän ja aikavyöhykkeen säätäminen on näin ollen helppoa, mutta nupin alaspainamisessa maltti on valttia, sillä liian voimakkaalla painalluksella minuuttiosoitin voi hieman liikahtaa asetetusta kohdasta. Vetonupin ruuvaaminen kierteilleen on sen sijaan sujuvaa.

Alpina Startimer Pilotin ehdoton vahvuus on selkeä luettavuus, kuten pilottikellolle sopii odottaa. Tyylinsä puolesta kello on sporttiselle käyttäjälleen varsin monipuolinen käyttökello, joka ei pyytele olemassaoloaan anteeksi töissä ja vapaa-ajalla. Kaikista formaaleimpiin tilaisuuksiin en kelloa ranteeseen laittaisi, mutta business casual -tyylistä alaspäin Startimer Pilotin kanssa voi mennä minne vain.

Erityismaininnan ansaitsee vielä kellon mukana tuleva näyttävä pakkaus, joka sisältää Cessna-pienkoneen pienoismallin. Tämä kello jos mikä on omiaan ilmailua harrastavan ja/tai matkustavan kellonystävän ranteeseen. Esiteltyä kelloyksilöä myy suomalainen arvokellokauppias Lakeside Watch Co.

Pähkinänkuoressa

 • Malli: Alpina Startimer Pilot Manufacture Worldtimer
 • Mallinumero: Al-718B4S6
 • Koneisto: AL-718 (inhouse) automaatti
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 44 mm
 • Kellon paksuus: 13 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: tummanruskea nahka
 • Muuta: 8888 kappaleen rajoitettu erä
 • Hinta: 2190 euroa (Lakeside Watch Co)

Lue lisää