Ensimmäisiä silmälaseja hankkimassa

Kaupallinen yhteistyö: Joen Optiikka

Äidilläni on lasit ja isällänikin oli lasit. En oikeastaan itse ikinä ajatellut, että joutuisin hankkimaan silmälasit tai ylipäätänsä se olisi edellytys omalle työssä jaksamiselle. Näkö oli aina pelannut todella hyvin ja kaikissa testeissä näin ne niin tutut kirjaimet terävinä.

2017 tein tarkempaa, näöltä vaativampaa työtä. Minun täytyi katsoa talojen julkisivupiirustuksia ja niiden pohjalta tehdä erilaisia tarkkoja laskelmia. Lisäksi laskelmat tuli syöttää 80-luvulla kehitettyyn tietokone -ohjelmaan. Tuolloin huomasin, että katsetta oli vaikea pitää riveillä ja se vähän pomppi numeroita syöttäessä. En tehnyt tuota työtä kauaa, joten asiaan tarttuminen sai jäädä.

Viimeisen vuoden aikana olen huomannut, että tarvitsen kirkkaan valaistuksen arkisten asioiden hoitamisessa. Lisäksi esimerkiksi eteisen valo on ollut ehdoton, ihan vaan pukiessa poikaa ulos lähtiessä. Tästä huomauksesta kesti ehkä noin puoli vuotta tajuta, että nyt kannattaa varmaan kohta ruveta käymään näöntarkastuksessa.

Suosittelemme

Helmikuussa aloitin uuden työn, 100% etänä ja itseasiassa koskaan kasvotusten tapaamatta ketään. Näin ollen päätetyöskentelyä oli ja on luvassa vähintään 8 tuntia päivässä ja viisi kertaa viikossa. Työtilan valaistukseen ja ergonomiaan ei tietysti ihan hirveästi tullut kiinnitettyä huomiota, tärkeintä oli saada uusi työ rullaamaan. Ensimmäinen kuukausi sujuikin ihan ongelmitta, mutta sitten työnteko rupesi vaikeutumaan.

Rupesin olemaan työpäivän jälkeen aivan puulla päähän lyöty, silmiä ja päätä sattui ja oli vaikea tehdä enää mitään ajatustyötä vaativaa. Muutaman kerran tuli ihan kohtausluontoinen oire ja silmissä välkkyi. Nyt piti nopeasti saada helpotusta asiaan.

Optikon näöntarkastus

Painelin samaa tietä suoraan sinne mistä olin noin viisi vuotta sitten ostanut aurinkolasit, ajattelin tuon olevan hyvä ja laadukas optikkoliike. Tuolla näköni tutkittiin ja sain reseptin yksinkertaisiin yksiteholinsseihin. Näöntutkimus ja kokemus muutenkin oli hämmentävä, kun lapuissa ja puheissa vilisi plussat ja miinukset sekä näöntarkastuksen jälkeen olisi saman tien pitänyt valita omien kasvojensa jatkeet. Itselle tuo oli uutta ja ajatuksena koko silmälasien hankintaprosessi lähti käyntiin. Minkä malliset, väriset, merkkiset ja millaiset linssit, mistä?

Silmälasit osana kasvoja ja identiteettiä

Käynnistin omien silmälasien hankintaprosessin kysymällä vertaisilta kokemuksia/neuvoja ”Tyylin sisäpiiri” Facebook -ryhmässä. Siellä sain loistavia vinkkejä malleihin, designiin ja yleiseen laatuun sangoissa sekä mikä tärkeintä mihin kiinnittää huomiota ostaessa ensimmäisiä laseja.

Silmälasien hankintaa verrattiin osuvasti ”luottokampaajalla käyntiin” eli optikon/silmälasien valitsijan kanssa kannattaa tulla juttuun, huonosti istuvat tai epämiellyttävät silmälasit tekevät jokapäiväisestä elämästä vaikeampaa. Sain myös suosituksia optikkoliikkeistä sekä kehysmerkeistä. Brändeistä erityisesti Jacques Marie Mage jäi minulle mieleen, mutta niitä ei ikävä kyllä saanut Suomesta ja koin erikseen linssien teetättämisen haastavana. Tykkään laadukkaista brändeistä rannekelloissa, joten miksi silmälasit olisivat eri asia? Myöhemmin Facebook -ryhmässä aloittamani keskustelu sai jatkoa Clubhousessa ja Instagramissa.

Etsin myös tuttuja ja tuntemattomia sekä muita mieleen jääneitä silmälasien käyttäjiä, joiden kehyksien designistä tykkäsin. Kävin kehyskeskusteluita Instagramissa Juha Vuorisen ja LinkedInissä Diili -finalisti Petri Materon kanssa. Asia oli minulle uusi ja halusin ensimmäisten pokien olevan mieleiset.

Monenlaisia näöntarkastuksia

Varasin ensimmäisen näöntarkastuksen jälkeen itselleni enemmän aikaa pyöriä optikkoliikkeissä, jotta saan rauhassa kokeilla erilaisia kehysmalleja. Menin siis ensimmäisen reseptini kanssa kiertämään liikkeitä.

Ensimmäisessä liikkeessä minut otettiin mukavasti vastaan ja näkö haluttiin tarkastaa heidän toimestaan. Tuon tarkastuksen tuloksena minulle määrättäisiinkin nuorisomoniteholasit, joka jo terminä tuntui minusta hassulta. Lisäksi tunsin oloni tuossa liikkeessä hieman pikkupojaksi, kun vanhempi naishenkilö kertoo minulle nuorisolinsseistä ja asettaa päähäni vuoron perään erilaisia kehyksiä ilman, että kerkeän sanomaan yhtään mitään.

Lähdin hämmentyneenä liikkeestä. Oliko tämä nyt oikea resepti ja mitkähän lasit nyt oikeasti tarvitsen? Päätin käydä hakemassa vielä kolmannen mielipiteen. Jouduin varaamaan ajan seuraavalle viikolle, joten lasien hankinta lykkääntyi ja pääkivut jatkuivat.

Tuossa näöntutkimuksessa huomattiin, että molemmat silmäni ovat jonkinlaisessa kramppitilassa ja todella ärtyneet. Tutkimus toteutettiin kuitenkin todella ammattimaisesti ja sain väliaikaiset lasit ja päätimme tutkia näön pääsiäisen jälkeen uudelleen. Pääsiäisenä en viettäisi päätteellä aikaa, joten silmät ehtisivät rauhoittumaan.

Pääsiäisen jälkeen saimme rauhoittuneista silmistä otettua reseptin ylös ja sain ehdotuksen laseista. Toiset päätteelle ja toiset kokoaikaiseen käyttöön. Kahdet. Yhden sijasta pitäisi valita kahdet pokat, voi että. Löysin tuosta liikkeestä yhdet mieleiset, mutta toiset olivat vähän, nääh – ei niin mieleiset.

Olin halunnut käydä Joen Optiikassa tuolloin, mutta se ei sattunut olemaan auki, kun kiertelin optikkoliikkeitä. Tiesin, että siellä oli sellaisia kehysmerkkejä, joista varmasti olisin kiinnostunut. Lisäksi siellä näöntarkastuksia teki työoptikko, joka voisi arvioida näköäni ehkä aavistuksen vielä laajemmin. Päätin käydä vielä kerran tarkastuksessa.

Joen Optiikka

Joen Optiikka Oy on vuonna 2007 perustettu joensuulainen optikkoliike. Yritys toimii Joensuun ydinkeskustassa, kauppakeskus Iso Myyn 1. kerroksessa. Joen Optiikassa näöntutkimuksia tekevät työoptikot ja sen lisäksi liikkeeseen voi varata ajan myös silmäsairauksien erikoislääkäri Petri Taskiselle.

Joen Optiikalla on minun mielestäni kaikista viihtyisin myymälä Joensuussa ja ilmeisesti sitä on uudistettu viime aikoina. Lisäksi kehysvalikoima on ketjuliikkeitä laajempi ja näin ollen hieman erilaisia brändejä on mahdollista päästä sovittamaan. Itse ajauduin liikkeeseen ensimmäistä kertaa juuri sen takia, että tiesin siellä olevan Tom Fordin edustus. Lisäksi halusin varmistua, että saisin laadukkaat linssit ja Joen Optiikan jälleenmyymä Hoya oli minulle tuttu kameramaailmasta.

Olin käynyt kolmessa eri näöntutkimuksessa ja hieman epätoivoisena kävelin jälleen uuteen liikkeeseen. Oikeastaan heti huomasin, että takaseinustalla on juuri minua miellyttäviä kehysmalleja ja kas vain, bränditkin sattuivat olemaan mieleen. Joen Optiikalla oli Tom Fordin ja Epoksen kysytyimpiä malleja. Näin mieluisat heti ja sainkin niitä sovittaa. Ne tosin olivat kirkkaan vaalean läpikuultavat väriltään ja minä olin ajatellut mustia.

Mukava henkilökunta lupasi selvittää kuitenkin olisiko maahantuojalta mahdollista saada mustaa mallia. Sovimme, että he ilmoittavat minulle onko kehyksiä saatavilla. Heti iltapäivällä sain vastauksen, että tervetuloa 1-2 päivän päästä sovittamaan kehyksiä. Varasin tuolle päivälle myös työoptikon näöntutkimuksen ja päätin, että nyt saadaan tämä päätökseen.

Menin perjantaina Joen Optiikkaan ja esittelin työoptikolle kaikki saamani kolme reseptiä ja kerroin oireistani sekä ihmetyksestäni tarpeesta kaksille laseille. Oikeastaan heti hän pystyi minulle kertomaan, että tuskin tarvitsen kaksia laseja – koska toisista tulee joka tapauksessa sitten suosikit. Hän tarkasti näköni ja haastatteli minua työtilani valaistuksesta, ergonomiasta ja yleisistä näköön liittyvistä tekijöistä.

Saimme näöntarkastuksessa melkein saman tuloksen, kuin viime kerralla – työoptikko tosin osasi perustella minulle, miksi hänen tarkastuksensa erosi viimeisimmästä ja havainnollisti tämän testilinssillä. Sain itselleni viimein tunteen, että nyt minun asiani oli kuultu ja ammattilainen on tarkastanut näköni juuri minun toivomuksieni ja työnteon tarpeitteni mukaan.

Olin todella tyytyväinen. Minulle määrättiin paljon puhutut nuorisomoniteholinssit ja ne valmistettaisiin nopeasti Hoyan linsseille. Lisäksi linsseihin ns. blue blockerit eli sinisen valon suodatin pinnoite. Se olisi minulle tärkeä, koska niin paljon töissä joudun ruutua tuijottamaan.

Sitten kokeilemaan kehyksiä. Clicks! Kerralla sattui sopivat. Ne mitkä olin ensimmäisenä liikkeessä nähnyt, mustana olivat juuri itselleni mieleiset. Tom Ford tekee tyylikkäitä ja laadukkaan tuntuisia kehyksiä, ja nämä eivät tuntuneet missään asiassa kompromissilta. Tuntui siltä, että ne ovat kuin minulle tehdyt. Optikko katsoi vielä kanssani kehyksien istuvuuden ja linssien keskityksen silmän keskikohtaan ja oikeastaan sitten tehtiin tilaus linsseistä. Tilasin silmälasit perjantaina ja ne saapuivat seuraavana keskiviikkona. Muissa liikkeissä toimitusaika oli kuulemma 2-3 viikkoa.

Kun saavuin hakemaan lasit yhdessä 1-v poikani kanssa, olivat ne valmiina minua odottamassa. Minulle näytettiin laadukkaan tuntuinen Tom Ford matkakotelo, jossa sisällä oli muutama mikrokuituliina linssien puhdistamiseen ja kuulemma yksi vain kehysten logon kiillottamiseen  .

Testasin laseja ensi kertaa ja ne tuntuivat heti omilta. Pidin niitä hetken aikaa päässäni, jonka jälkeen optikko vielä tarkisti istuvuuden ja hieman sääti sankoja paremmaksi. Loppu hyvin kaikki hyvin, hieno kokemus – ja erityisen hyvin hoidettu Joen Optiikalta. Voin lämpimästi suositella kaikille Joensuulaisille tätä optikkoliikettä. Ja tiedän, että useat Tyyliniekan lukijat käyvät Pohjois-Karjalassa esimerkiksi mökillä (kunhan rajoitukset ovat poistuneet) niin käykää poikkeamassa liikkeessä!

Kehyksien valinta

Silmälasit ovat osa kasvoja ja ainakin ne ihmiset, ketkä ovat aina käyttäneet laseja – näyttävät vähän hassuilta, kun heidät näkee ilman laseja. On siis todella tärkeää valita sellaiset kehykset, mitkä ensinnäkin ovat hyvät päässä ja niiden laatuun ja designiin on itse tyytyväinen.

Monet erilaiset pyöreät kehykset ovat olleet muotia useamman viime vuoden. Erilaisia kehyksiä on lukemattomia ja niitä tarjoavia merkkejä ja yrityksiä vähintäänkin yhtä paljon. Mikäli ymmärsin oikein, niin suurin osa kehysbrändeistä teettää kehyksensä saman italialaisen valmistajan alla. Eli siis suurin osa brändeistä on samoja kehyksiä, eri logolla varustettuja.

Leo Tuokko ja uudet silmälasit.

Olen tyytyväinen omaan valintaani ja erityisesti siihen, että käytin hankintaan reilusti aikaa. Jos olisin hankkinut kehykset ja linssit ensimmäisestä optikkoliikkeestä – en varmaan olisi saanut sopivia linssejä, enkä mieluisia kehyksiä. Kannattaa siis paneutua aiheeseen, minulle ainakin tuli yllätyksenä mitä saa ja mistä, mitä pitää itse tietää ja mihin kannattaa panostaa. Lisäksi kannattaa panostaa siihen, että saa hyvää palvelua.

Viimeiset viikot ovat menneet silmälasien käyttöä opetellessa ja uutta omaa ilmettä ihmetellessä. Lisäksi perheen pienimmäinen aktiivisesti nauraa minulle, kun otan lasit pois ja laitan takaisin päähän. Näihin kyllä kestää hetki tottua, kun ei osaa vielä kaikessa varoa ja näin ollen kehykset kolahtelevat milloin auton oviin ja milloin kaapin kulmiin.

Kuvat: Ilkka Koski Photography

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.