Ensiesittelyssä Good Design 2019 -voittaja: Orient Star Sports Diver -kellomallisto

Japanilainen Orient on markkinoiden edullisimpiin lukeutuva mekaanisten rannekellojen inhouse-valmistaja, joka on vuodesta 1950 asti valmistanut hyvän hinta-laatusuhteen omaavia käyttökelloja. Seuraavana vuonna esitelty Orient Star -sisarmerkki tunnetaan Orientin ns. ylähyllyn tavarana, jossa viimeistelyn taso on korkeampi ja jossa käytetään paikoin laadukkaampia materiaaleja.

Kuluttajan kannalta kahden brändin eroavaisuus aiheuttaa toisinaan pohdintaa, mistä on kyse, mutta valitsi kumman merkin hyvänsä, rahalleen saa vastinetta. Yksi osoitus tästä on Orient Starin Sports Diver -malliston saavuttama voitto merkittävässä japanilaisessa design-kilpailussa, Good Design Awardsissa.

Orient Star Sports Diver -mallisto

Pääsin tutustumaan Orientin ja Orient Starin kelloihin maaliskuussa Baselissa, jossa valmistaja esitteli ensimmäistä kertaa laajalla rintamalla rannekellojaan eurooppalaiselle yleisölle. Vaikka valmistajalla on pitkä historia takanaan, on se vasta nyt ottanut painavan askeleen kohti Eurooppaa omalla organisaatiollaan. Suomessa Orient ja Orient Star -kelloja edustaa Timanttiset.

Uudet Orient Star Sports Diver -sukeltajankellot esiteltiin syksyllä 2019 valitulle yleisölle ja nopean rannetuksen perusteella kellot istuvat hyvin normaaliin ja jopa pienenpuoleiseen ranteeseen. Kellon painopiste on sopivasti kohdallaan.

Käyttötuntuma on hintaan nähden hyvä, mutta pientä väljyyttä vetonupin ja osoittimien liikuttelun välillä on havaittavissa, mitä tapahtuu kalliimmissakin kelloissa. Vetonupin asentojen siirto toimii kuitenkin tunnokkaasti. Vetonupin virittämisääni on hivenen rahiseva.

Kellon speksit ovat kaiken kaikkiaan kunnossa. Ruuvilukittava vetonuppi ja 200 metrin vesitiiviys riittää arkikäyttöön enemmän kuin hyvin. Inhouse-koneisto tarjoaa 50 tunnin käyntivaran, jonka tilan näkee kello 12:ssa olevasta käyntivaranäytöstä.

Osoittimet ja indeksit on luminoituja, samoin vastapäivään liikkuvan kellonkehän kello 12:n kohdalla oleva kolmio. Satiinihiottua kellotaulua voi ihailla heijastesuojatun safiirilasin läpi. Kellon harjattu teräskuori sopii hyvin arkikäyttöön, sillä naarmut eivät siinä helposti näy.

Kokonaisuuden kannalta positiivista on myös hinnoittelu, joka on valmistajan yläpäätä, mutta kilpailukentässään hyvin kohdallaan. Teräsrannekkeinen malli kustantaa 725 euroa ja silikonirannekkeella varustettu malli irtoaa 680 eurolla.

Yhteenveto

Orient Star on Orientin tapaan Suomessa vielä kohtuullisen tuntematon kellomerkki, mutta valmistajan kasvaneet ambitiot Euroopan markkinoita kohtaan on kuitenkin positiivinen signaali siitä, että tulevaisuudessa tilanne on selvästi parempi.

Tulevaisuus on lupaava, etenkin jos tuontantolinjalta tulee lisää esitellyn kaltaisia, hintansa hyvin haukkuvia ja tyylikkäitä sukeltajankelloja. Sillä suomalaisten kellonystävien sydämiin pääsee parhaiten sporttikelloilla.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Orient
 • Malli: Orient Star Sports Diver
 • Mallinumero: RE-AU0301B (teräs) / RE-AU0303B (silikoni)
 • Koneisto: F6N47 (inhouse) automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 50 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 43,6 mm
 • Kuoren paksuus: 14 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: teräs / silikoni
 • Hinta: 725 € / 680 €
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Uutuus: Oris Hangang Limited Edition

Sveitsiläinen Oris tunnetaan laadukkaiden sukeltajankellojensa lisäksi lukuisista maailman vesivarantoihin kohdistamista tukitoimistaan. Oris on jälleen hyvällä asialla, ja tällä kertaa...

MCH Group saa uuden omistajan James Murdochin pääomasijoitusyhtiöstä

HourUniverse-konseptin Baselworldin messujen tilalle esitellyt MCH Group on ylimääräisessä yhtiökokouksessaan hyväksynyt James Murdochin pääomasijoitusyhtiö Lupa Systems'in nousun suurimmaksi omistajaksi. Yhtiökokouksen...

HourUniverse korvaa Baselworldin huhtikuussa 2021

Baselworldin taustaorganisaationa tunnettu MCH Group tiedotti uudesta HourUniverse-konseptista, jonka ytimen muodostaa ympärivuotisesti toimiva yhteisöllinen digitaalinen palvelualusta sekä vuotuinen fyysinen...

Galvin Watch Company – australiansuomalainen kellomerkki

Galvin Watch Company on Susan Galvinin perustama kelloalan startup, joka aloittaa vintage-henkisen Alku-kellomalliston ennakkomyynnin Kickstarter-joukkorahoituspalvelussa 1. elokuuta. Kelloalan viime vuosien...

Tilaa Anonimo Nautilo Vintage Tyyliniekka Edition -rannekello

Tyyliniekka ja Salkari toteuttavat italialaiset juuret omaavan sveitsiläisvalmistaja Anonimon kanssa tyyliä tihkuvan yhteistyökellon 40 ennakkotilauksen täytyttyä. Anonimo Nautilo Vintage...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...