Edullinen kellolöytö: 70-luvun Candino

Kiinnostus kelloihin tulkitaan usein kalliiksi harrastukseksi. Totta on, että kelloihin saa halutessaan upotettua rahaa vaikka kuinka paljon, mutta näin ei todellakaan tarvitse olla. Hyvän kokoelman käyttökelloja saa rakennettua pienellä rahalla, kun pitää silmänsä auki esimerkiksi kirpputoreilla.

Vintage-ikäinen naisten rannekello

Käytännön esimerkin tarjoaa Candinon manuaalivetoinen naisten rannekello, jonka löysimme joensuulaisen kirpputorin hyllystä ns. pahnan pohjimmaisimpana. Syy tälle sijoittelulle lienee se, että kello oli ilman ranneketta ja sitä pidettiin sen takia vaikeasti myytävänä. Tämä on itse asiassa aika yleinen syy kirpputorilla olevien kellojen sijoittelussa, jonka ei pidä hämätä ostotilanteessa. Rannekkeen lisääminen kun on helppo toimenpide.

Candinon rannekello ostohetkellä.
Candinon rannekello ostohetkellä.

Olennaisempaa on selvittää tavalla tai toisella, onko koneisto kunnossa. Manuaalivetoisessa koneistossa tämä on helppo todeta yksinkertaisesti vetämällä kelloa hieman ja katsoa käykö kello. Jos kello käy parin minuutin ajan normaalisti, voi kellon poimia matkaansa. Toki arvokkaampien kellojen kohdalla on hyvä viedä kello kellosepän tarkasteluun aitouden sekä koneiston kunnon varmistamiseksi.

Candinon kohdalla kyse oli kuitenkin kahdeksan euron investoinnista, joten parin minuutin käyntitesti oli riittävä takuu ostolle. Huvittavinta ostotilanteessa oli se, että tämän kahdeksan euron kellon kanssa meidän piti kävellä henkilökunnan kanssa suoraan kassalle, sen sijaan kirpparilta saattoi vapaasti poimia satasen pienesineitä koriin omaan tahtiinsa ilman minkäänlaista valvontaa. 🙂

Candino käyttövalmiiksi

Candino oli ilman ranneketta ja siinä oli kulumia, mutta ikäisekseen kello oli oikein hyvässä kunnossa. Lisäksi kaunis helmiäisen värinen kellotaulu miellytti silmää, johon alkujaankin kiinnitimme huomiota. Loman jälkeen käytin kelloa tutulla kellosepällä, joka totesi koneiston olevan hyvässä käyttökunnossa. Tämän jälkeen hankin siihen Pirkan Kellosta Diplomatin ruskean nahkarannekkeen, jonka jälkeen kello oli valmis käyttöön.

Diplomat-nahkarannekkeen myötä Candinosta tuli mainio käyttökello.
Diplomat-nahkarannekkeen myötä Candinosta tuli mainio käyttökello.

Hetken aikaa pohdimme pitäisikö kelloa kiillottaa, mutta totesimme hillittyjen käytönjälkien sopivan mainiosti kellon luonteeseen. Olihan sillä jo noin 40. vuoden historia takana ja toivottavasti saman verran edessä.

Suosittelemme

Kokonaisuudessaan kellolle tuli hintaa vajaat 30 euroa, joka on varsin kohtuullinen summa tyylikkäästä manuaalivetoisesta rannekellosta, joka pitää hyvin aikaa ja on päätynyt aktiiviseen käyttöön. Halvalla voi saada hyvää kun viitsii ja osaa etsiä.

Candino ranteessa.
Candino ranteessa.

Lue lisää