Kävimme kesäkuun lopulla lyhyellä kesälomareissulla Dublinissa ja kaupungin tarjontaan tutustuessani löysin yhden erittäin mielenkiintoisen kohteen: Kaupungin ainoa Donegal-tweediin erikoistunut yritys (ainakin omien sanojensa mukaan) Kevin & Howlin. Kyseessä on 1936 perustettu perheyritys, ja se on toiminut koko historiansa ajan samalla kadulla (ensiksi osoitteessa Nassau Street 39 ja nyt numerossa 31).
Tweed on karkeaa, villaista kangasta, jota käytetään esimerkiksi puvuissa, päällystakeissa ja lakeissa. Kangas sopii erinomaisesti sateiseen Irlantiin, sillä se hylkii vettä.
Donegal-tweed kudotaan käsityönä Irlannin Donegalissa, ja sen langat värjätään paikassa luonnonvaraisina kasvavilla kasveilla, kuten karhunvatukoilla. Donegal-tweedille ovat tyypillisiä mukaan epäsäännöllisesti kudotut eriväriset langanpätkät. Tällaisesta kudontatavasta käytetään nimitystä donegal (pienellä d:llä) – riippumatta siitä, onko kyseessä Donegalissa vai jossakin muualla kudottu tweed. Siispä tarkkana sen d:n kanssa, jos halajaa aitoa tavaraa.
Suosittelemme
Tweed on karkeutensa ja tekstuuriensa vuoksi pikemmin klassista maaseutuasustusta, kuin kaupunkiin sopivaa pukineistoa – Tämä jaottelu pätee nykypäivänä tosin vain konservatiivisimmissa paikoissa. Tweed-takki on aivan pätevä ja tyylikäs vaihtoehto esimerkiksi tänne Porin kaduille. Juhlapukeutumiseen karkea tweed ei kuitenkaan sovellu.
Kevinin ja Howlinin valikoimista löytyy niin pukuja, takkeja, liivejä kuin erimallisia lätsiä. Vaikka kokonainen tweed-sotisopa istuisi Suomen syksyyn kuin solmio kaulalle, en ajatellut hankkia tällä kertaa lätsää kummepaa.
Vaihtoehtoja oli valtavasti, niin hattumallien kuin kuosien suhteen. Myyjän – Joka oli perustajan lapsenlapsi – avustuksella perkasimme mallistoa läpi. Olisin halunnut kuosiltaan jonkin varsin hillityn version, jotta sen olisi voinut yhdistellä paremmin erilaisiin asukokonaisuuksiin. Toisaalta en halunnut myöskään sellaista mallia, jossa kangas pussittaa jotenkin hessumaisesti ohimoiden yläpuolella.
Valitettavasti tällä erää henkilökohtaiset vaatimukseni ja hyllystä löytyvien lakkien koko ei täsmännyt. Muutamat hatut olivat aavistuksen liian pieniä ja muutamat, kuten kuvassa yllä, ohimoiden yltä hieman liian isoja: Hatun reunuksen ja pään väliin jäi eräänlainen ilmanottoaukko.
Tutustumiskierros oli kuitenkin erittäin mielenkiintoinen, ja mikäli kohteenasi on Dublin, suosittelen pistäytymään tässä pienoisessa Donegal-tweedin mekassa Trinity Collegen vieressä.