Donegal-tweediin tutustumassa Dublinissa

Kävimme kesäkuun lopulla lyhyellä kesälomareissulla Dublinissa ja kaupungin tarjontaan tutustuessani löysin yhden erittäin mielenkiintoisen kohteen: Kaupungin ainoa Donegal-tweediin erikoistunut yritys (ainakin omien sanojensa mukaan) Kevin & Howlin. Kyseessä on 1936 perustettu perheyritys, ja se on toiminut koko historiansa ajan samalla kadulla (ensiksi osoitteessa Nassau Street 39 ja nyt numerossa 31).

Kevin & Howlin, Dublin

Tweed on karkeaa, villaista kangasta, jota käytetään esimerkiksi puvuissa, päällystakeissa ja lakeissa. Kangas sopii erinomaisesti sateiseen Irlantiin, sillä se hylkii vettä.

Donegal-tweed kudotaan käsityönä Irlannin Donegalissa, ja sen langat värjätään paikassa luonnonvaraisina kasvavilla kasveilla, kuten karhunvatukoilla. Donegal-tweedille ovat tyypillisiä mukaan epäsäännöllisesti kudotut eriväriset langanpätkät. Tällaisesta kudontatavasta käytetään nimitystä donegal (pienellä d:llä) – riippumatta siitä, onko kyseessä Donegalissa vai jossakin muualla kudottu tweed. Siispä tarkkana sen d:n kanssa, jos halajaa aitoa tavaraa.

Ehtaa Donegal-tweediä

Tweed on karkeutensa ja tekstuuriensa vuoksi pikemmin klassista maaseutuasustusta, kuin kaupunkiin sopivaa pukineistoa – Tämä jaottelu pätee nykypäivänä tosin vain konservatiivisimmissa paikoissa. Tweed-takki on aivan pätevä ja tyylikäs vaihtoehto esimerkiksi tänne Porin kaduille. Juhlapukeutumiseen karkea tweed ei kuitenkaan sovellu.

Suosittelemme

Kevinin ja Howlinin valikoimista löytyy niin pukuja, takkeja, liivejä kuin erimallisia lätsiä. Vaikka kokonainen tweed-sotisopa istuisi Suomen syksyyn kuin solmio kaulalle, en ajatellut hankkia tällä kertaa lätsää kummepaa.

Tweed-lätsää sovittamassa

Vaihtoehtoja oli valtavasti, niin hattumallien kuin kuosien suhteen. Myyjän – Joka oli perustajan lapsenlapsi – avustuksella perkasimme mallistoa läpi. Olisin halunnut kuosiltaan jonkin varsin hillityn version, jotta sen olisi voinut yhdistellä paremmin erilaisiin asukokonaisuuksiin. Toisaalta en halunnut myöskään sellaista mallia, jossa kangas pussittaa jotenkin hessumaisesti ohimoiden yläpuolella.

Valitettavasti tällä erää henkilökohtaiset vaatimukseni ja hyllystä löytyvien lakkien koko ei täsmännyt. Muutamat hatut olivat aavistuksen liian pieniä ja muutamat, kuten kuvassa yllä, ohimoiden yltä hieman liian isoja: Hatun reunuksen ja pään väliin jäi eräänlainen ilmanottoaukko.

Tutustumiskierros oli kuitenkin erittäin mielenkiintoinen, ja mikäli kohteenasi on Dublin, suosittelen pistäytymään tässä pienoisessa Donegal-tweedin mekassa Trinity Collegen vieressä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tyylikkäästi tien päälle – esittelyssä Montblanc Sartorial Medium -reppu

Mustasta nahkasta tehty Montblanc Sartorial Medium -reppu on tyylikäs ja ergonominen valinta liikkuvaan työhön. Olen etsinyt jonkin aikaa matkatyöhön sopivaa laukkua, jossa kulkeutuisi mukana peilitön...

Montblanc tuo toimivan tyylin matkustamiseen

Montblanc on monelle synonyymi laatukynille, jonka lisäksi valmistajan laukut ja reput edustavat alansa tyylikkäintä ja laadukkainta osaamista. Unohtaa ei sovi myöskään rannekelloja, joista löytyy...

Underbros pukee miehen ensimmäisen kerroksen

Underbros on täyttänyt suomalaisen miehen vaatekaapista puutteen, joka ei näy ulospäin, mutta joka tuntuu hyvältä. Kyse on tietenkin istuvista alusvaatteista. Olen kirjoittanut vuosien ajan siitä,...

Titaaninen unelmakello – BVLGARI Octo Finissimo

Lähes yhdeksän vuoden matkani tyylin ja rannekellojen parissa on saavuttanut eräänlaisen lakipisteen, sillä olen löytänyt merkin ja mallin, johon olen palannut säännöllisesti viimeisen puolen...

Tyyliniekan uusimmat