Cocktailasu

Cocktailasu on eräs Suomessa harvemmin esiintyvistä pukuetiketeistä. Yleisimmin sen voi nähdä esimerkiksi hääkutsuissa ja rennompien juhlien korteissa. Ehkä tärkein nimittäjä onkin rentous – cocktailasua voinee pitää juhlapukukoodiston kevyimpänä, mutta kuitenkin etiketin määräämänä. Cocktailasu on myös ratkaisu, kun kutsussa lukee pukukoodina ”juhlava pukeutuminen”.

Naisille cocktailasun koodi on selkeä – cocktailmekko on lyhyt ja usein tumma. Naisten vaatekaapin monipuolisimmaksi pukineeksi kutsuttu pikkumusta on siis cocktailasuna täysin kohdallaan. Miesten osalta tilanne on nykyisin monelle vaativampi, koska etiketti on harvinaistunut.

Aikana, jolloin puvut olivat herrojen arkielämän perusasuja, cocktailasun koodi oli helppo. Tällöin valittiin kaapista siistein tai eniten ”itsen näköinen” puku, jota muutoin saatettiin käyttää myös työpaikalla. Työpukeutumiseen nähden puku kuitenkin asustettiin ”ylöspäin” ja enemmän oman maun kuin työpaikan vaatimusten mukaan.

Hillitty keskiharmaa villakangaspuku valkoisella kauluspaidalla, hillityllä solmiolla ja taskuliinalla on oivallinen valinta cocktailasuksi.
Hillitty keskiharmaa villakangaspuku valkoisella kauluspaidalla, hillityllä solmiolla ja taskuliinalla on oivallinen valinta cocktailasuksi.

Nykyisin sama lähestymistapa on edelleen pukumiehelle pätevä. Työssään pukua käyttämättömän kannattaa kuitenkin lähestyä etikettiä hieman varoen, koska kaapissa on yleensä juuri se yksi, juhliin tarkoitettu puku. Tällöin pukua joutuu pukemaan vuosikymmenten takaiseen tilanteeseen nähden päinvastoin – hieman ”alaspäin”. Harmaan juhlasolmion sijaan valinta voi osua hillitysti kuvioituun, värilliseen solmioon, paita voi olla muukin kuin valkoinen ja taskuliinakin elegantisti kuvioitu.

Mustat cap-toe oxfordit ovat täydellinen valinta cocktailasuun.
Mustat cap-toe oxfordit ovat täydellinen valinta cocktailasuun.

Mikäli juhlapuku on musta, voi sen housut jopa korvata raidallisilla saketti- eli miljoonahousuilla liivin kera – näin syntyy elegantti päiväasu, stroller, jonka seurana esimerkiksi keskisininen solmio on kotonaan. Irtotakki ja -housuasu ei kuitenkaan tule kysymykseen. Jyrkkäsävyiseen juhla-asuun on siis annosteltava kepeyttä ja rentoutta, kuitenkin pukupukeutumisessa pysyen.

Miehen vaatekaapin ydin, tummansininen puku, osoittaa monipuolisuutensa myös cocktailkäytössä. Se sallii seurakseen käytännössä mitkä tahansa paita- ja asustevärit.

[box]

Miesten cocktailasuun kuuluu:

  • Tumma- tai keskisävyinen, kuvioiltaan hillitty puku
  • Valkoinen tai muutoin vaalea kauluspaita
  • Hillitty solmio
  • Asuun sointuva taskuliina
  • Mustat nahkapohjaiset pukukengät (ei lakerikengät!)

Muista, että etenkin häissä asun ei sovi räikeydellään viedä huomiota juhlaparilta.[/box]

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Caine Clothiers on avannut verkkokaupan

Tyyliä ja laatua arvostavaa suomalaismiestä hellitään kuin kashmirvillaneule herkkää hipiää, sillä helsinkiläinen miestenvaateliike Caine Clothiers on avannut monien odottaman...

Klassikkoja ja tuoreita suosikkeja – talvijalkineet moneen tyyliin ja makuun

Tämä talvi on ollut sään puolesta ailahtelevainen. Lumen sijaa taivaalta on tullut useammin vettä. Entistä kosteammat talvet asettavat myös...

Aika tyylikäs välitilinpäätös

Aika tyylikäs on maksuton tapahtumakonsepti, jonka olemme järjestäneet seitsemän kertaa yhteistyössä Iskun kanssa. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin keskiviikkoiltana 2. marraskuuta...

Näin pukeudut etiketin mukaisesti Linnan juhliin

Linnan juhlien etiketti on yksinkertainen ja selkeä. Miehillä pukuna on frakki, naisilla suuri iltapuku. Frakin voi korvata myös tummalla puvulla.

Utualla laukkujen lisäksi nyt valikoimissa myös vaatteita

Utuan tarina näki päivänvalon 2014, kun Utua-laukkumerkki saapui markkinoille ensimmäisellä mallistollaan. Tänä vuonna Utua laajensi valikoimaansa myös vaatteisiin. Utuan...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...