Tyyliniekka LIVE

Cocktailasu

Cocktailasu on eräs Suomessa harvemmin esiintyvistä pukuetiketeistä. Yleisimmin sen voi nähdä esimerkiksi hääkutsuissa ja rennompien juhlien korteissa. Ehkä tärkein nimittäjä onkin rentous – cocktailasua voinee pitää juhlapukukoodiston kevyimpänä, mutta kuitenkin etiketin määräämänä. Cocktailasu on myös ratkaisu, kun kutsussa lukee pukukoodina “juhlava pukeutuminen”.

Naisille cocktailasun koodi on selkeä – cocktailmekko on lyhyt ja usein tumma. Naisten vaatekaapin monipuolisimmaksi pukineeksi kutsuttu pikkumusta on siis cocktailasuna täysin kohdallaan. Miesten osalta tilanne on nykyisin monelle vaativampi, koska etiketti on harvinaistunut.Aikana, jolloin puvut olivat herrojen arkielämän perusasuja, cocktailasun koodi oli helppo. Tällöin valittiin kaapista siistein tai eniten “itsen näköinen” puku, jota muutoin saatettiin käyttää myös työpaikalla. Työpukeutumiseen nähden puku kuitenkin asustettiin “ylöspäin” ja enemmän oman maun kuin työpaikan vaatimusten mukaan.

Hillitty keskiharmaa villakangaspuku valkoisella kauluspaidalla, hillityllä solmiolla ja taskuliinalla on oivallinen valinta cocktailasuksi.
Hillitty keskiharmaa villakangaspuku valkoisella kauluspaidalla, hillityllä solmiolla ja taskuliinalla on oivallinen valinta cocktailasuksi.

Nykyisin sama lähestymistapa on edelleen pukumiehelle pätevä. Työssään pukua käyttämättömän kannattaa kuitenkin lähestyä etikettiä hieman varoen, koska kaapissa on yleensä juuri se yksi, juhliin tarkoitettu puku. Tällöin pukua joutuu pukemaan vuosikymmenten takaiseen tilanteeseen nähden päinvastoin – hieman “alaspäin”. Harmaan juhlasolmion sijaan valinta voi osua hillitysti kuvioituun, värilliseen solmioon, paita voi olla muukin kuin valkoinen ja taskuliinakin elegantisti kuvioitu.

Mustat cap-toe oxfordit ovat täydellinen valinta cocktailasuun.
Mustat cap-toe oxfordit ovat täydellinen valinta cocktailasuun.

Mikäli juhlapuku on musta, voi sen housut jopa korvata raidallisilla saketti- eli miljoonahousuilla liivin kera – näin syntyy elegantti päiväasu, stroller, jonka seurana esimerkiksi keskisininen solmio on kotonaan. Irtotakki ja -housuasu ei kuitenkaan tule kysymykseen. Jyrkkäsävyiseen juhla-asuun on siis annosteltava kepeyttä ja rentoutta, kuitenkin pukupukeutumisessa pysyen.

Miehen vaatekaapin ydin, tummansininen puku, osoittaa monipuolisuutensa myös cocktailkäytössä. Se sallii seurakseen käytännössä mitkä tahansa paita- ja asustevärit.

[box]

Miesten cocktailasuun kuuluu:

  • Tumma- tai keskisävyinen, kuvioiltaan hillitty puku
  • Valkoinen tai muutoin vaalea kauluspaita
  • Hillitty solmio
  • Asuun sointuva taskuliina
  • Mustat nahkapohjaiset pukukengät (ei lakerikengät!)

Muista, että etenkin häissä asun ei sovi räikeydellään viedä huomiota juhlaparilta.[/box]

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.