Vuonna 1884 perustettu sveitsiläinen Breitling halusi keskittyä ensimmäisen maailmansodan jälkeen pilottikelloihin ja onnistuikin siinä vuosien varrella erinomaisesti. Maailmasta ei varmasti löydy lentäjää, joka ei olisi kuullut Breitlingin pilottikelloista ja todennäköisesti myös valtaosan ranteesta löytyy kyseinen ajannäyttäjä.
Breitling tarjosi lentäjille kelloa johon voisi luottaa ja jonka avulla olisi helppo laskea lentonopeutta, kulutusta sekä etäisyyksiä. Breitlingin pilottikellojen taivas aukeni yrityksen päästyä Royal Air Forcen viralliseksi kellotoimittajaksi.
1950-luvulla Breitling halusi mukaan myös sukeltajankellomarkkinoille, ja tuloa markkinoille vauhditti kilpailevien kellomerkkien Omegan ja Rolexin kehittämät huippumallit Seamaster ja Submariner. Ensimmäinen Breitling Superocean tuli myyntiin vuonna 1957 näyttäen kahdensadan metrin vesitiiviydellään kaapin paikan kilpailijoilleen, sillä tuohon aikaan Omega Seamasterin tiiviys ulottui vain reiluun kuuteenkymmeneen metriin ja Rolex Submarinerin sataan metriin.
Breitling Superocean Héritage II
Superocean-mallin perinteitä nimensä mukaisesti kunnioittava Superocean Héritage II on ulkoisesti lähellä esi-isänsä ilmettä, mutta se on modernisoitu onnistuneesti. COSC-sertifioitu, 28 800 kertaa tunnissa värähtelevä, Breitlingin omaa tuotantoa oleva B20-automaattikoneisto on huipputarkka ja tarjoaa peräti 70 tunnin käyntivaran – joten täydellä reservillä se ei pysähdy, vaikka kello olisi viikonlopun yli pois ranteesta.
Suosittelemme
Teräksisen kellonkuoren päällä lepää huippukova keraaminen ja vastapäivään kääntyvä kehä, jonka reuna on hammastettu perinteitä kunnioittaen. Indeksit ovat erinomaisen selkeät ja osoittimet ovat tuttuja alkuperäismallista. Kello kuuden kohdalta löytyy nyt myös päivämääränäyttö. Safiirilasi on molemmin puolin kupera ja heijastesuojattu, minkä tarjoama hyöty on silmin havaittavissa. Kellon lasi ei heijastele oikeastaan missään tilanteessa. Ruuvilukittu nuppi on tuplatiivistetty.
Kellon hallinta on koeteltua Breitling-laatua, eli ruuvilukittava vetonuppi on tunnokas. Sama linja jatkuu kellonaikaa ja päivämäärää asettaessa, eli kaikki tapahtuu ns. ilman välystä. Kun viisarin asettaa kohdalleen, se ei heilahda vahingossa kun vetonupin painaa pohjaan.

Breitling Superocean Héritage II on saatavana 42 ja 46 millimetrin kokoisina, väreinä sininen, musta ja pronssi. Rannekevaihtoehdoiksi on tarjolla teräksinen Mesh, kumiset Aero Classic ja Ocean Racer, kumi-nahka yhdistelmäinen Ocean Classic, sekä perinteinen nahkaranneke. Kellosta on tarjolla edellä mainituilla väri- ja rannekevalinnoilla myös 46 millimetrin kokoinen kronografiversio.
Yhteenveto
Testikäytössämme ollut sininen 42 millimetrin kokoinen Breitling Superocean Héritage II istuu normaalikokoiseen ranteeseen upeasti ja hillitty syvänsininen värimaailma hellii silmiä. Kokonaisuuden kruunaa huikea Mesh-metalliranneke, joka on mielestämme napakymppi valinta tämän sukeltajankellon kohdalla.
Sukeltajankellot ovat lähtökohtaisesti epäformaaleja vapaa-ajan kelloja, mutta nahkarannekkeella ja varauksella Mesh-rannekkeella Superocean Héritage II taipuu yllättävän hyvin myös bisnespukeutumiseen. Kumiranneke vie kelloa puolestaan rennompaan suuntaan ja on kuin kotonaan kosteissa olosuhteissa, kuten vaikka sukeltaessa.
Breitlingin rannekelloja myy Suninen.
Pähkinänkuoressa:
- Koneisto: Breitling B20
- Käyntitaajuus: 28 800
- Käyntivara: 70 tuntia
- Kuori: ruostumaton teräs, keraaminen hammastettu kehä
- Rungon halkaisija: 42 mm
- Rungon paksuus: 14,35 mm
- Paino (ilman ranneketta): 91,5 grammaa
- Lasi: molemmin puolin kaareva ja heijastesuojattu safiirilasi
- Vesitiiviys: 200 m
- Rannekevaihtoehdot: metalli (Mesh), kumi, nahka ja kumi/nahka
- Hintaluokka: 4.500 €