Breitling päivitti 70-vuotiasta Navitimer-pilottikellomallistoaan

Sveitsiläinen Breitling tunnetaan parhaiten pilottikelloista, ja 70-vuotiaasta Navitimer-mallistosta, joka suunniteltiin aikoinaan lentäjien työkaluksi. Nyt ikoninen mallisto on saanut päivityksen, ja niin sanotusti väriä pintaan.

Willy Breitling kehitti vuonna 1952 rannekiinnitteisen kronografin, jonka taulun reunamilla oleva pyöritettävä mittakehä antoi lentäjille mahdollisuuden tehdä sen avulla kaikki lentoon liittyvät tärkeät laskelmat. Pari vuotta myöhemmin maailman suurin lentäjien järjestö, Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) hyväksyi luomuksen viralliseksi ajannäyttäjäkseen. Järjestön logo kohokuvioitiin kello 12 kohdalle kronografin kellotauluun, ja “navigation timer”, eli Navitimer oli syntynyt. Lentäjien suosioon päässyt ajannäyttäjä on vieraillut myös avaruudessa vuonna 1962, jolloin se auttoi 24-tunnin versiona astronautti Scott Carpenteria erottamaan päivän yöstä.

Breitling Navitimer 2022

Breitlingin toimitusjohtaja Georges Kern sanoo käyttävänsä sanaa ikoninen erittäin säästeliääsi, mutta Navitimerin kohdalla sanan käyttäminen on kuulemma paikallaan, sillä se on yksi maailman tunnetuimmista kellomalleista, ja päätynyt muun muassa keräilijöiden “greatest watches of all time”-listalle. Ikonisen designin pääpiirteet ovat säilyneet vuosikymmeniä, eikä niihin ole suuremmin kajottu nytkään.

Vuoden 2022 mallit esittelevät muodikkaita kellotaulun värejä, AOPA:n alkuperäisen siipilogon, sekä kokoluokat 46-, 43- ja 41-millimetriä, joista jälkimmäinen sopinee erinomaisesti myös hennompiin ranteisiin. Kuoren materiaalina on tarjolla perinteisesti joko ruostumaton teräs tai 18-karaatin kulta. Rannekkeina Navitimer-malleissa on seitsemänrivinen ruostumaton teräs- tai alligaattorin nahkainen ranneke mustaksi, siniseksi, ruskeaksi tai vihreäksi värjättynä.

Breitling Navitimer B01 Chronograph 46mm ref. AB0137211C1P1
Breitling Navitimer B01 Chronograph 46mm ref. AB0137211C1P1. Kuva: Breitling
Breitling Navitimer B01 Chronograph 43mm ref. AB0138241L1P1
Breitling Navitimer B01 Chronograph 43mm ref. AB0138241L1P1. Kuva: Breitling.

Uusi Navitimer on saanut myös hieman solakamman ilmeen. Kehää on madallettu ja kellon lasi on kupumainen, mikä tekee siitä aiempaa kompaktimman näköisen. Metalliosat on kiillotettu tai harjattu tarkoin menetelmin, mahdollisimman laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Kellotaulun uudet värit ovat pirteän muodikkaat, ja ne tuovatkin klassikkoon mukavasti uutta ilmettä. Väriksi on tarjolla mintunvihreää, jäänsinistä, kuparia ja hopeaa, sekä perinteisempää tummanvihreää, tummansinistä, tai mustaa. Poimintana alla olevassa kuvassa oleva 41 mm malli, jossa mintunvihreä kellotaulu kera valkopohjaisten apunäyttöjen on varma katseenvangitsija cocktail-kutsuilla.

Suosittelemme

Breitling Navitimer B01 Chronograph 41mm ref. AB0139211L1P1
Breitling Navitimer B01 Chronograph 41mm ref. AB0139211L1P1. Kuva: Breitling.com

Kronografi-toimintojen apunäytöt on sijoitettu perinteisesti kello kolmen, kuuden ja yhdeksän kohdalle. Keskimmäisen apunäytön alareunassa on myös päivämääränäyttö. Nuppi ja painikkeet ovat reilunkokoiset, ja niitä on helppo käyttää, vaikka käsineet kädessä – mikä juontaa juurensa takavuosien lentäjien tarpeesta. Osoittimien ja tuntimerkintöjen reilut SuperLuminova-lumeet saavat kellonajan näkymään myös pimeässä.

Koneistoa automaattisesti heiluessaan virittävää roottoria on myös pienennetty, mikä avaa paremmat näkymät ihastella takakannen ikkunan läpi Breitlingin omaa tuotantoa olevan B01-koneiston toimintaa. COSC-sertifioitu koneisto tarjoaa peräti 70-tunnin käyntivaran ja erittäin tarkan kellonajan.

Breitling Navitimer B01 Chronograph 41mm ref. AB0139211G1P1.
Breitling Navitimer B01 Chronograph 41mm ref. AB0139211G1P1. Kuva: Breitling.com

Breitling Navitimer Chronograph 2022-malliston hinnat pyörivät teräksisellä kuorella varustettuna noin 8500 euron tuntumassa, ja kultakuoriset mallit nostavat hinnan viisinumeroiseksi.

Suomessa Breitling Navitimer -mallistoa myy. mm. Lindroos.

Lue lisää