Breitling Avenger Bandit

Kaupallinen yhteistyö: Suninen

Sveitsiläinen arvokellovalmistaja Breitling tunnetaan ilmailu- ja merihenkisistä rannekelloistaan, joiden design puhuttelee toiminnan miehiä ja naisia. Yksi ikonisimmista malleista on Avenger, jossa edellä mainitut elementit yhdistyvät näyttäväksi kokonaisuudeksi.

Breitling on jostain syystä jäänyt itselleni vähän vieraammaksi kellomerkiksi, joten nyt oli korkea hetki korjata tämä puute ja kerätä kokemuksia omalla mittapuulla miehekkäästä kellosta. Tarkempaan testiin valikoitui vuoden 2016 Baselworldin uutuus, titaanista valmistettu Breitling Avenger Bandit – jonka testikäyttöön toimitti yhteistyökumppanimme Suninen.

Breitling

Titaania ranteeseen

Avenger Banditin ensivaikutelma on näyttävä. Breitlingin tyylille uskollisesti kellotaulussa on runsaasti yksityiskohtia ja toimintaa, joka näyttää kuvissa hieman rauhattomalta, mutta silmien edessä Avenger Bandit näyttää selvästi harmonisemmalta. Harmonisempaan vaikutelmaan vaikuttaa merkittävissä määrin kellotaulun kolmiuloitteisuus, eli eri toiminnot – mm. pikkutaulut ja indeksit – ovat selkeästi eri korkeudella toisistaan. Kellotaulua voi ihailla safiirilasin läpi, joka on heijastesuojattu molemmin puolin.

Sama näyttävä design ulottuu kellon muuhunkin designiin ja kellonkuori painikkeineen on yksi hienoimmista, mitä sporttisissa kronografeissa on nähty. Kellonkuoren harjattu pinta sopii tyyliin hyvin ja se rauhoittaa kellon ilmettä niin, että katsomiskulmasta riippuen ranteessa on kaksi erilaista kelloa. Edestä katsottuna kellossa on huikeasti yksityiskohtia, kun taas sivulta katsoessa tyyli on hyvinkin pelkistetyn näköinen.

Suosittelemme

Breitling Avenger Bandit

Näyttävä design ei ole ollut kuitenkaan itse tarkoitus, vaan taustalla vaanii pedon lailla käyttöergonomia – jota on Avenger Banditissa selvästi mietitty. Ruuvilukittavan vetonupin tuntuma on äärimmäisen tunnokas ja ajanoton painonapit toimivat täsmällisesti.

Vetonupin vohvelikuvioitu pinta yhdistettynä riittävään kokoon mahdollistaa kellonajan säätämisen myös ohuet käsineet kädessä. Sama käsineet kädessä käsiteltävyyden helppous on huomioitu myös vain vastapäivään pyörivässä kellonkehässä, johon on tehty ulokkeet kello 12, 3, 6 ja 9 kohdille.

Kellon titaaninen kuori on tuonut isokokoiseen (halkaisija 45 mm, korkeus 14,65 mm ja paino 100 g) kelloon keveyttä, joten hieman möhkälemäisestä koostaan huolimatta se ei tunnu ranteessa niin möhköltä. Tosiasia on kuitenkin se, että ihan pieneen ranteeseen Avenger Banditia ei ole suunniteltu, mutta tämä on enemmän henkilökohtainen preferenssi kuin absoluuttinen totuus.

Breitling

Koneistona toimii Breitling 13, joka on käytännössä COSC-sertfioitu ETA Valjoux 7750. Koneistovalinta sopii hyvin Avenger Banditin robustiin luonteeseen, sillä kovaan käyttöön tarkoitettuna se on laajalti ja helposti huollettavissa missä päin maailmaa tahansa.

Avenger Bandit täyttää sukeltajankellon mitat 300 metrin vesitiiviydellä, sekä jo aiemmin mainitun ruuvilukittavan vetonupin osalta. Ajanoton painikkeet on niin ikään vesisuojattu, mutta niiden käyttämistä kannattaa välttää pinnan alla.

Kellon mukana tuleva ranneke on Breitlingin kielellä ns. military rubber, jossa kuminen ranneke on päällystetty sotilaskäyttöön soveltuvalla kankaalla. Rannekkeen tuntuma on miellyttävä ja sopii kellon luonteeseen hyvin.

Tänä päivänä kelloja “tuunataan” aktiivisesti erilaisilla tarvikerannekkeilla ja Breitling Avenger Bandit on etenkin natorannekkeiden osalta kiitollinen tuunattava. Natorannekkeet sopivat hyvin yhteen – jopa puoli kahteen – sotilaalliseen kelloon. 🙂

Yhteenveto

Uskallan myöntää, että stereotyypinen käsitykseni Breitlingistä muuttui testijakson aikana positiivisempaan suuntaan. Avenger Banditin muotokieli on edelleen omaan makuuni – tai pikemminkin tyyliini – hieman liian raju, mutta ymmärrän hyvin miksi testosteronia pursuava Breitling Avenger -mallistoineen puhuttelee monia ihmisiä.

Avenger Bandit herätti minussa vahvoja tunteita, mikä loppujen lopuksi taitaa olla Breitlingin brändin ydin ja tavoite. Ehkä sen johdosta on kellon militaarisen luonteen mukaista päättää kelloarvostelu sanoihin “Mission accomplished!”

Valmistajan suositushinta on 5.980 euroa.

Pähkinänkuoressa

  • Koneisto: Breitling 13 automaatti (perustana ETA Valjoux 7750)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 42 tuntia
  • Kuori: titaani
  • Rungon halkaisija: 45 mm
  • Kellon paksuus: 16,45 mm
  • Lasi: safiiri (molemmin puolin heijastesuojattu)
  • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: kumiranneke (military rubber)

Breitlingin rannekellot myy Suninen.

Lue lisää