Bellroy Note Sleeve

Kaupallinen yhteistyö: Mukama

Todettuani vuosia palvelleen vanhan nahkalompakkoni olevan nykyistä etutaskukäyttöäni ajatellen aivan liian tuhti, aloin etsiä nykyaikaisen elämän vaatimukset täyttävää ohutta ja suhteellisen pienikokoista, napakoiden housujen etutaskuunkin mahtuvaa lompakkoa. Käytettyäni jokusen halpavaihtoehdon pikaisesti loppuun totesin, että nahkatuotteiden perussääntö – halvalla ei saa hyvää – pätee myös lompakoissa.

Australialaisen Bellroyn lompakkomainokset olivat osuneet silmiini useilla verkkosivuilla ja etenkin lupaus “Slim Your Wallet” vetosi tarpeeseeni. Käytettyäni loppuun yhden korvikemallin totesin, että on aika antaa Bellroylle mahdollisuus. Aivan nurkan takana odottava lomamatka tarjoaisi oivan tilaisuuden myös testata lompakkoa arkikäyttöä vaihtelevammissa oloissa.

Olin jo tilaamassa lompakkoni suoraan Bellroyltä, kun havaitsin suomalaisen Mukaman olleen askeleen edellä. Mukama toimittikin lompakon testikäyttöön.

Bellroy Note Sleeve

Lompakko saapui parin päivän odotuksen jälkeen Mukaman raikkaanoranssissa kirjekuoressa. Kuoren sisältä paljastui Bellroyn oma, tyylikkään minimalistinen ommeltu pahvipakkaus, johon lompakko oli pakattu silkkipaperi suojanaan. Vaikka nahkainen lompakko ei välttämättä tällaista pakkausmäärää tarvitsisikaan, en voinut kuin arvostaa valmistajan panostusta tuotteen toimittamiseen ehjänä asiakkaalle.

Bellroyn pakkaus on lompakon tyyliin sopiva.
Bellroyn pakkaus on lompakon tyyliin sopiva.

Olin valinnut laajasta valikoimasta setelit taittelematta sisuksiinsa hyväksyvän Note Sleeve -mallin ja kahdeksan värin valikoimasta konjakinruskean vaihtoehdon. Bellroyn näkemys konjakista on sangen punainen, englantilaisjalkineiden “dark tan” -sävyä vastaava tiilenruskea.

Yleisvaikutelma oli erittäin laadukas – tikkaukset olivat säännöllisiä, tuotemerkit pieniä ja kulutukselle alttiit kohdat asianmukaisesti huomioituja. Lompakko oli myös aidosti ohut, ollen noin kolmanneksen normaalin takataskunpullottimen paksuudesta.

Suosittelemme

Tarkempi perehtyminen teki selväksi, että Bellroyllä tiedetään tarkasti, mitä tarvitaan ja miten se saavutetaan. Jokainen lompakon yksityiskohta oli järkevä, harkittu ja oikein toteutettu. Kolme korttitaskua usein tarvituille korteille, yksi esim. matkakortille tai käyntikorteille sopiva tasku seteliosastossa, nauhasta ulosvedettävä tila korttinipulle, tilava kolikkotasku, SIM-korttitasku sekä setelit suorina nielevä setelitila olivat kaikki juuri siellä missä niiden pitikin olla.

Funktionalistisydämeni kehräsi nautinnosta.

Materiaalit ja työnjälki

Bellroy kertoo verkkosivuillaan valmistavansa lompakkonsa kasvisparkitusta, pintavärjätystä lehmännahasta. Väliseinät ja vuorimateriaali ovat tekstiiliä paksuuden välttämiseksi. Myös tekstiilimateriaali on napakkaa ja normaalia lompakoiden vuorimateriaalia kestävämpää. Vuori on kiinnitetty ommellen, joka on ilahduttava poikkeus peruslompakoiden liimattuun ja helposti irtautuvaan vuorikankaaseen.

Kangasvuoraus on kestävä ja osaltaan vastuussa lompakon ohuudesta.
Kangasvuoraus on kestävä ja osaltaan vastuussa lompakon ohuudesta.

Nahan osalta tunnustan avoimesti olevani pahan luokan snobi. Bellroyn lompakkonahka on käyttötarkoitukseensa erittäin hyvin sopivaa, pintavärjäyksen tuodessa mukaan kosteudelta suojaavan lisäelementin. Harmikseni värjäystapa kuitenkin estää kauniin ja arvokkaan patinan muodostumisen.

Tässä soisin valmistajan jatkossa tarjoavan edes muutamaa patinoituvaa vaihtoehtoa. Pintavärjäys toki ajaa funktionaalisen asiansa, mutta ei koskaan säväytä samalla tavalla kuin ajan kaunistama ja käytön elävöittämä syvävärjätty pinta.

Koneompeleiden tikkiväli on juuri oikea – ei liian lyhyt eikä liian pitkä. Liian tiuhaan ommellut ompeleet luovat helposti nahkaan “repäisyviivan”, joka lompakoiden kaltaisissa runsaasti rutisteltavissa ja ohutnahkaisissa tuotteissa pettää todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin. Lanka on kestävänoloista ja ompeleiden käsintehdyt päättelyt huolellisia. Työnjäljestä voi kaikin muinkin osin antaa kiitettävän arvosanan.

Käyttökokemukset

Lastattuani lompakkooni arjessani tarvitsemani tavarat – muutamia seteleitä, kolikoita esim. vaatesäilytyksen maksamiseen ja tyypilliset kahdeksan korttiani – ihmettelin hetken aikaa, mihin ihmeeseen aiemmissa lompakoissani on tarvittu yli kolminkertainen paksuus. Lisäksi hämmästelin jälleen kerran, miten lompakko on voitu suunnitella niin loogiseksi kuin Bellroyn Note Sleeve oli. Harvemmin olen lähes odottanut, että pääsisin maksamaan jotakin. Etutaskuun sujautettuna lompakko hädintuskin näkyi sangen piukkojen housujen kankaan läpi, eikä tuntumakaan haitannut liikkumista.

Note Sleeveen mahtuvat helposti kaikki päivittäin tarvittavat kortit ja rahat.
Note Sleeveen mahtuvat helposti kaikki päivittäin tarvittavat kortit ja rahat.

Käytettyäni lompakkoa viikon erittäin vilkkaassa kaupungissa tuntuma vahvistui. Minkäänlaista aiemmin tuttua “mihinkähän minä sen kortin laitoin” -käyttöpähkäilyä ei kertaakaan tarvinnut tehdä. Kortit sekä löytyivät että löysivät paikkansa loogisesti ja helposti. Kolikoiden käyttö oli kolikkotaskun sijainnin takia aavistuksen normaalia hitaampaa, ollen kuitenkin sujuvaa. Oli lompakko sitten housujen etutaskussa tai irtotakin povitaskussa se ei käytännössä tuntunut lainkaan, löytyen silti helposti tarvittaessa.

Turistikäytössä lompakon toimivuus punnitaan.
Turistikäytössä lompakon toimivuus punnitaan.

Ainoa käyttöön liittyvä huomautuksenaihe löytyi kolikkotaskun läpästä. Läpän ulkoreunan muoto käytännössä pakottaa avaamaan setelipuolen ammolleen myös kolikkoja käytettäessä, jääden muuten kulmaltaan kaksinkerroin taittuneena lompakon väliin. Tähän onneksi on helppo ratkaisu saksien muodossa, mutta pyöreäkulmainen kolikkotasku olisi tästä huolimatta mainio yllätys seuraavaan mallisukupolveen.

Bellroy Note Sleeve on käytettävyydeltään niin lähellä täydellistä “etutaskulompakkoa” kuin voi kuvitella.

Yhteenveto

Bellroy Note Sleeve -lompakko edustaa käyttösuunnittelua parhaimmillaan. Materiaalit ovat tarkoituksenmukaisia ja kestäviä, käyttö loogista ja tuotteen hinta-laatusuhde järkevä. Halvemmallakin lompakkoja saa, mutta tällöin tinkii aina jostain.

Paljon matkustaville tai napakasti pukeutuville pienempi ja ohuempi lompakko on erityisen tärkeä. Tällöin Note Sleeve, muiden Bellroyn mallien kanssa, osoittaa korostetusti vahvuutensa.

Bisnes- ja edustuskäyttöön Bellroyn valikoima saattaa olla aavistuksen liian arkinen. Nahkamateriaalien päivittäminen ja mahdollisesti siirtyminen käsinompeluun vaikkapa premium-sarjan muodossa toisivat designiltään nerokkaat lompakot myös tälle alueelle sopiviksi.

Suosittelen Bellroy Note Sleeveä varauksetta kaikkeen arkikäyttöön. Uskallan myös veikata sen olevan mieluinen lahja kenen tahansa paketista löytyväksi.

Plussat/miinukset

+ Loistava, intuitiivisesti toimiva design
+ Ohut ja mukava taskussa
+ Setelit mahtuvat suorina lompakkoon
+ Runsaasti korttitilaa
+ Erinomainen, kestävä lahjaesine

– Kolikkotaskun sulkuläpän reuna on altis taittumiselle
– Pintavärjätty nahka ei patinoidu

Tyyliniekka kiittää Mukamaa tuotteen toimittamisesta arvosteluun.

Kuvat: Jussi Häkkinen, Anu Rautalin

Lue lisää