Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM – keraaminen pikkujättiläinen

Kaupallinen yhteistyö: Bell & Ross

Ranskalainen Bell & Ross on vilahtanut muutamaan otteeseen sivuillamme ja hyvästä syystä. Tämä vuonna 1992 Bruno Belamichin ja Carlos Rosillon toimesta perustama kellonvalmistaja on tullut tunnetuksi kovaan käyttöön tarkoitetuista rannekelloistaan, joissa on yhdistynyt neljä periaatetta; riittävä vesitiiviys, mekaaninen sveitsiläinen koneisto, kellotaulun helppolukuisuus ja kelloon tarpeen mukaan lisättävät toiminnot.

Alkuvuosina Bell & Rossin kellot valmisti saksalainen Sinn, joka on niin ikään tunnettu kovaan käyttöön soveltuvista kelloistaan. Sinnin valmistamat Bell & Ross -kellot olivatkin pitkälti kummankin logolla leimattuja Sinnin rannekellojen uudelleenjulkaisuja, mutta yhteistyötä tehtiin suunnittelemalla ja valmistamalla kelloja vaativaan ammattikäyttöön, mm. Ranskan GIGG-eliittijoukoille.

Bell & Rossin tekeminen vakuutti ranskalaisen muotijätti Chanelin vuonna 1998, jolloin se osti osuuden Bell & Rossista. Chanelin tuomien lisäresurssien turvin Bell & Ross kasvoi siihen mittaluokkaan, että yritys avasi vuonna 2002 oman tuotantolaitoksen Sveitsin kelloteollisuuden mekkaan, La Chaux-de-Fondsiin, jolloin yhteistyö Sinnin kanssa päättyi hyvässä yhteisymmärryksessä. Yhtiön päämaja sen sijaan on pysynyt koko ajan Pariisissa.

Tunnistettava instrumenttikello

Westerbackin valikoimiin kuuluva BR 03-92 NIGHTLUM -kello kuuluu Bell & Rossin instrumenttikellojen 42 millimetrin mallistoon, joka on vuonna 2005 esitellyn 46 millimetrisen (BR 01 -mallisto) esikuvansa tapaan vaikuttava kello. Silmämääräisen massiivisuuden ei kannata kuitenkaan häiritä, sillä hyvästä muotoilusta johtuen NIGHTLUM istuu kapeaan ranteeseen – kuten omaani – yllättävän hyvin. Hyvän istuvuuden tärkeä tunnusmerkki täyttyy siinä, että kello asettuu keskelle rannetta, eikä esimerkiksi ulkosyrjälle, joka on monen ranteeseen isohkon kellon tyypillinen ongelma.

Bell & Rossin nimeämiskäytäntö voi tuntua oudolta, mutta logiikka on selkeä. Alkuperäinen 46 millimetrin instrumenttikellojen mallisto kantaa mallimerkintää 01, kun taas 03-alkuinen mallisto tarkoittaa 42 millimetrin kokoluokkaa. Näiden lisäksi löytyy vielä S-alkuinen mallisto, jonka kellot ovat 39 millimetrin kokoisia.

Suosittelemme

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM
Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM

Kuten jo mainitsin, näyttää NIGHTLUM kokoaan isommalta, kunnes sen laittaa ranteeseen. Mainion ranneistuvuuden taustalla on paitsi kohtuullisen ohut kellonkuori, myös lyhyet korvakkeet (lugit), joten kellon pystysuuntainen pituus on monia vastaavankokoisia pyöreitä kelloja pienempi. Istuvuuden täydentää laadukas ja tyyliin sopiva harmaanvihreä nahkaranneke.

Kellonkuoren alareunaan sijoitetut korvakkeet laskevat puolestaan rannekkeen kellonkuoren takakannen tasalle, joka parantaa istuvuutta entisestään, sillä rannekkeen kiinnityskohdan ja ranteen väliin ei jää välystä. Kello ikäänkuin liimautuu kiinni ranteeseen.

Kellonkuoren alareuna ja ranneke kulkevat samassa linjassa, minkä takia kello istuu ranteeseen hienosti.
Kellonkuoren alareuna ja ranneke kulkevat samassa linjassa, minkä takia kello istuu ranteeseen hienosti.
Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM
Päivämääränäyttö sijaitsee hillitysti kello 4:n kohdalla.

Käyttömukavuus ei rajoitu pelkästään istuvuuteen, vaan se mistä olen erityisesti Bell & Rossin instrumenttikelloissa pitänyt, on kellotaulun selkeys ja luettavuus. Rannekellon yksi pääfunktio kun on mielestäni kellonajan katsominen, jota ei enää selkeämmin voi analogisessa kellossa tehdä.

Kellotaulun indeksien ja osoittimien SuperLuminova-massalla aikaansaatu lume on poikkeuksellisen voimakas ja isoista massapinnoista johtuen se kerää hienosti hehkua myös talven pimeimpänä aikana, kuten alla olevasta kuvasta voi nähdä.

NIGHTLUM:in lume on voimakas.
NIGHTLUM:in lume on voimakas.

Toinen osa käyttömukavuutta on vetonupin ergonomia. Nupista on helppo ottaa pitävä ote tarpeen vaatiessa myös hanskoilla. Nuppi ei ole ruuvilukittava, sillä pilottikellossa siitä olisi vain haittaa. Vesitiiviyttä on kuitenkin sataan metriin asti, joka on tarkoitukseensa nähden riittävästi. Tässä toteutuu Bell & Rossin kaksi periaatetta, eli riittävä vesitiiviys ja tarpeen mukaiset lisätoiminnallisuudet, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että ruuvilukitus on jätetty tietoisesti pois, koska se ei palvele kellon käyttämistä lentäessä.

NIGHTLUM:in koneistokaliiperi BR-CAL.302 perustuu SW300-1 -koneistoon, johon Bell & Ross on tehnyt omat viimeistelynsä. Tämän huomaa siitä, että vetonupin käyttötuntuma on Sellitan normaalia tuntumaa pehmeämmän tuntuinen ja samalla kertaa myös tunnokkaampi. Konkretian tasolla tämä tarkoittaa sitä, että minuuttiosoitin on helppo asettaa juuri oikeaan kohtaan, jonka jälkeen vetonupin voi huolettomasti painaa alas ilman pelkoa siitä, että juuri asetettu minuuttiosoitin heilahtaisi mihinkään.

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM
Keraamisesta kuoresta on poistettu teräsmalleista tuttu ja ruuvimeisselin käyttöön houkutteleva “DO NOT UNSCREW” -teksti sekä ruuvi. 🙂

Huomionarvoista NIGHTLUM:issa on musta täyskeraaminen kellonkuori, joka on ollut Bell & Rossin tavaramerkki vuodesta 2014 saakka. Mustan keraamisen kuoren etu DLC (Diamond-like carbon) ja PVD-pinnoitteisiin verrattuna on naarmuuntumattomuus ja kulumattomuus. Viisteiden kulmat eivät missään olosuhteissa vaalene, kun kuori on yhtä ja samaa materiaalia. NIGHTLUM:in ainoa PVD-pinnoitettu osa on rannekkeen musta solki.

Arkityylikäs valinta ranteeseen

Pukeutumisen näkökulmasta katsoen NIGHTLUM on persoonallinen ja näyttävä valinta rennommalle pukeutujalle, joka ei halua pitää rannekelloaan kuitenkaan “vakan alla”. Oma “tuomioni” on se, että  NIGHTLUM soveltuu suomalaiseen pukeutumiskulttuuriin hyvin, formaalia pukupukeutumista lukuunottamatta.

Avainsanoina pitäisin vapaa-ajan pukeutumista, smart casualia ja jopa business casualia sen rennommassa päässä. Mikäli puvut eivät ole jatkuvassa käytössä ja Bell & Rossin tyyli puhuttelee, suosittelen NIGHTLUM:ia lämpimästi vaikka arjen ainoaksi käyttökelloksi.

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM

Yhteenveto

Bell & Ross on onnistunut siinä, missä kaikki kellomerkit haluavat onnistua – eli omaleimaisen ja helposti tunnistettavan designin luomisessa. Ruuveja myöten lentokoneen mittaria imitoiva neliönmuotoinen design on monien rannekellojen ystävien silmissä yhtä kuin Bell & Ross.

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM

Esitelty NIGHTLUM-malli kunnioittaa hienolla tavalla Bell & Rossin dna:ta ollen kuitenkin jollain tavalla helpommin lähestyttävä, kuin monet muut valmistajan instrumenttikellot. Tämä voi johtua kellon poikkeuksellisen hillitystä ja samalla suomalaiseen makuun sopivan työkalumaisesta ulkoasusta, joka on pakattu sopuisaan 42 millimetrin kovaakin käyttöä kestävään kuoreen.

NIGHTLUM löytyy Westerbackin Keskuskadun myymälästä ja verkkokaupasta.

Pähkinänkuoressa

 • Mallinumero: BR0392-BL3-CE/SCA
 • Koneisto: BR-CAL.302 (pohjautuu Sellitan SW-300 -koneistoon)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 38 tuntia
 • Kellon kuori: musta keraami
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 42 mm
 • Kuoren paksuus: 14,8 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu sisäpuolelta)
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 24 mm
 • Ranneke: nahka ja nylon
 • Hinta: 3.400 €

Lue lisää