Richemont-konserniin kuuluva Baume & Mercier on suomalaisille kuluttajille hieman tuntemattomampi kellomerkki, vaikka kyseessä on jo vuonna 1830 Sveitsissä perustettu kellonvalmistaja. Genevessä nykyään päämajaansa pitävä kellomerkki on suomalaisittain ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä kellomerkin edustus löytyy kolmelta laadukkaalta jälleenmyyjältä. Pitkäaikaisimman jälleenmyyjän, Lindroosin, lisäksi Baume & Mercierin jälleenmyyjinä toimivat Salkari ja Kulta-Center.
Sveitsiläinen laatumerkki
Baume & Mercierin tarina on kiinnostava ja noudattelee monin osin sveitsiläisen kelloteollisuuden historian käänteitä. Vuosilukunsa 1830 Baumer & Mercier on ottanut Baumen veljesten perustaessa kyseisenä vuonna Baume-kellotehtaan Jura-vuoristossa sijaitsevaan Le Boisin kylään. Nykyiseen Baume & Mercier -nimi rekisteröitiin vuonna 1920, jolloin Mercierin veljekset aloittivat yhteistyön kelloseppäliikemies Paul Mercierin kanssa. Baume & Mercierin liikeideana oli valmistaa elegantteja rannekelloja, jonka perimä näkyy erinomaisesti tämän päivän mallistoja katseltaessa.
Baume & Mercier seurasi monen sveitsiläisen kellonvalmistajan tapaan ajan trendejä siirtymällä Piagetin omistuksessa (vuodet 1964-1988) mekaanisista kelloista kvartsikellojen valmistamiseen jopa siinä määrin, että mekaanisten kellojen valmistaminen keskeytettiin muutamiksi vuosiksi. Mekaaniset kellot nousivat takaisin toiminnan keskiöön, kun Cartierista tuli vuonna 1988 Piagetin ja sitä kautta Baume & Mercierin osaomistaja. Vuonna 1993 Cartier muodosti lukuisten luksusmerkkien kanssa Vendôme Luxury Groupin, josta puolestaan muodostui vuonna 1998 tänä päivänä tunnettu luksuskonserni Richemont.
Cartier/Richemont-vuosien aikana Baume & Mercier on profiloitunut jälleen korkealuokkaisten rannekellojen valmistajana, vahvuusalueenaan tyylikkäät pukukellot, kuten seuraavaksi esiteltävä Clifton Baumatic.
Suosittelemme
Baume & Mercier Clifton Baumatic
Otsikkoon kiteytyy hienolla tavalla Baume & Mercierin tämän päivän vahvuudet, joista ensimmäisenä käsittelyn ansaitsee nimi Baume & Mercier, joka on lupaus laadukkaista ja järkevän hintaluokan pukukelloista. Kun mallistoa tarkastelee, löytyy sieltä runsain mitoin klassisen muotokielen ja sen vastapainoksi hieman persoonallisempia pukukäyttöön suunniteltuja rannekelloja niin miehille, kuin naisille.

Kun sukellamme syvemmälle pukukellojen syvään päätyyn, päädymme luontaisesti Clifton Baumatic -malliston pariin. Tässä mallistossa yhdistyvät Baume & Mercierin parhaat puolet, eli hienostunut ulkonäkö, safiirilasit, laadukkaat nahkarannekkeet (löytyy myös teräsranneke) ja pukukellolle optimaalinen kokoluokka; halkaisija 40 mm ja kuoren paksuus 10,3 mm.
» Lue Kellomiehen artikkeli Baume & Mercieristä ja Baumaticista.
Hillittyyn kokoluokkaan on vaikuttanut mm. viime vuonna esitelty – Richemont-konsernin omistaman ValFleurier-koneistotehtaan kanssa yhteistyössä tehty – inhouse-koneisto Baumatic, joka on mahdollistanut kellon suunnittelun ohueen kuoreen erinomaisilla teknisillä ominaisuuksilla, joista 120 tunnin käyntivara ja mallista riippuen COSC-kronometriluokitus nousevat tärkeimpinä esiin. Vesitiiviys on pukukäyttöön riittävä 50 metriä, jonka tuplaaminen 100 metriin voisi kuitenkin olla paikallaan.
Oma huomioni kiinnittyi lähemmässä tarkastelussa Clifton Baumaticin upeaan viimeistelytasoon, johon olen harvemmin törmännyt noin kolmen tuhannen euron hintaluokassa. Testikäytössäni olleen Clifton Baumatic 10399:n musta posliininkaltainen kellotaulu on eleettömän elegantti, jota vasten viistetyt indeksit ja rhodium-käsitellyt osoittimet sointuvat täydellisesti tyyliin sopien. Kellon eleettömyys jatkuu päivämääränäytöstä, jonka taustaväri on musta ja jonka numerot ovat identtisesti kohopainetut kellotaulussa olevien painatusten tapaan, kirjasinta myöten. Tällaiset pienet yksityiskohdat saavat väistämättä hyväksyvän hymyn naamalleni. 🙂
Baumatic-koneiston osalta on hyvä mainita vielä sille luvattu poikkeuksellisen pitkä, jopa seitsemän vuoden huoltoväli. Kun tähän yhdistyy koneiston todella korkea, 1500 gaussin magneettisuojaus, voidaan puhua vaativaan arkikäyttöön soveltuvasta pukukellosta.

Kronometriluokitellun (COSC) mallin tunnistaa kellotaulun keskellä olevasta hiusristikosta. Tällä hetkellä Baume & Mercier tarjoaa kronometriluokituksen valkotauluiseen teräskuoriseen malliin (10436), tuleviin sinitauluisiin teräskuorisiin malleihin (10467 ja 10468), sekä kultakuoriseen valkotauluiseen malliin (10469).
Pukukello vailla vertaa
Kuten olen jo aiemmin todennut, on Baume & Mercierin Clifton Baumatic mitä mainioin pukukello. Suomalaisittain merkin tuntemattomuuden ei kannata häiritä, sillä kello tarjoaa rahalle paljon vastinetta niin tekniikkansa, kuin tyylinsä osalta.


Clifton Baumatic istuu erinomaisesti ranteeseen ja ohuutensa ansiosta se sujahtaa hienosti kireämmänkin paidankalvosimen alle. Miellyttävän nopeasti mukautuva alligaattorinnahkaranneke sopii kellon tyyliin täydellisesti ja on linjassaan Clifton Baumaticin laatuvaikutelman kanssa.
Rannekkeen vaihtaminen on tehty helpoksi Baumaticin nahkarannekkeista löytyvien pikalukittavien jousinastojen ansiosta, joten rannekkeen vaihtaminen sujuu vaivattomasti ja kellon korvakkeita naarmuttamatta ilman työkaluja.
Elegantti rannekello järkevään hintaan
Puolen vuoden omistamisen jälkeen edellä mainittu arviointi on osoittautunut täysin paikkaansa pitäväksi. Clifton Baumatic sopii hienosti erilaisiin tyyleihin ja tilanteisiin. Luvalla sanoen – Baume & Mercier Clifton Baumatic on klassista tyyliä arvostavalle bisnespukeutujalle täydellinen valinta ranteeseen.
Baume & Mercier Clifton Baumatic -rannekellojen hintataso liikkuu mallista ja COSC-luokituksesta riippuen kolmen tuhannen euron molemmin puolin. Kelloja myyvät Lindroos Mikonkulta ja Kultasepänliike Salkari. Testikäytössä olleen (ei-kronometriluokiteltun) Clifton Baumatic 10399 -mallin hinta on 2 890 euroa, kun taas valkotauluisen kronometriluokitellun mallin (10436) hinta on 3 125 euroa.

Pähkinänkuoressa
- Mallinumero: MOA10399 / MOA10436
- Koneisto: Baumatic (inhouse)
- Käyntitaajuus: 28 800
- Käyntivara: 120 tuntia (viisi vuorokautta, joista neljä päivää kronometritarkkuudella)
- Kellon kuori: ruostumaton teräs
- Kellon halkaisija ilman nuppia: 40 mm
- Kuoren paksuus: 10,3 mm
- Lasi: safiiri
- Vesitiiviys: 50 m (5 bar)
- Rannekkeen leveys: 20 mm
- Ranneke: nahka (pikalukituksella)
- Hinta: 2 890 € / 3 125 € (COSC)