Baselworld 2019: Bell & Ross

Ranskalainen kellovalmistaja Bell & Ross on esitellyt Baselworldin messuilla tukun uutuuksia, joiden kantavana teemana on paluu juurille. Kun parina viime vuonna painopiste on ollut vintage-malliston kasvattamisessa, ovat tämän vuoden uutuusmallit kunnioittaneet enemmän Bell & Rossin perintöä pilotti- ja sukeltajankellojen maailmassa, paria vintage-kellomallia unohtamatta.

BR 03-92 MA-1 -pilottikello

Bell & Rossin keihäänkärki messuilla oli BR 03-92 MA-1 -mallimerkintää kantava pilottikello, jonka uutuutena oli käännettävä ranneke. Tasamaataa tallaavalle kellonkäyttäjälle kyseessä on lähinnä tyylin muuttamiseen liittyvä mukava ominaisuus, mutta vihreä-oranssille väriyhdistelmälle löytyy historiasta kumpuava selitys.

Bell & Ross BR 03-92 MA-1 Automatic
Bell & Ross BR 03-92 MA-1 Automatic
BR03-92 MA-1 -pilottikellon ranneke on käännettävä.
BR03-92 MA-1 -pilottikellon ranneke on käännettävä.

Värimaailma on peräisin Yhdysvaltain ilmavoimien käyttämästä MA-1-pilottitakista. Käännettävän pilottitakin päällisen väri oli vihreä, kun taas sisäpuoli oli oranssi. Kun pilotti joutui vaikeuksiin, eli “laskeutui” vastoin omaa tahtoaan muualle kuin omalle lentokentälle, käänsi hän takkinsa toisinpäin, jotta pelastajien oli helpompi paikallistaa hänet.

Khakinvärisen keraamisen kuoreen on yhdistetty kaksi ohutta kellotaulua, joista ylempään, khakinväriseen tauluun on läpileikattu numerot ja indeksit. Alempi kellotaulu on puolestaan maalattu oranssilla Super-Luminovalla, aivan kuten osoittimien kärjetkin. Näin kellotaulusta on saatu paitsi kliinisen tyylikäs, myös helppolukuinen niin valoisassa kuin pimeässä.

Pronssinen BR 03-92 -sukeltajankello

Toinen kiinnostava uutuus oli vihreätauluinen ja pronssikuorinen BR 03-92 -sukeltajankello, jonka luvataan patinoituvat kauniisti kellotaulun ja vihreän rannekkeen sävyjä myötäileväksi. Kellon takakansi on kuitenkin ruostumatonta terästä, joka ei pronssin tapaan värjää ihoa.

Bell & Ross BR 03-92 Diver Green Bronze Automatic
Bell & Ross BR 03-92 Diver Green Bronze Automatic
Bell & Ross BR 03-92 Diver Green Bronze Automatic
Bell & Ross BR 03-92 Diver Green Bronze Automatic

Kellon luettavuus on tuttuun tapaan kohdallaan selkeiden ja hyvin luminoitujen osoittimien sekä indeksien ansiosta. Tälle 999 kappaleen rajoitetun erän kellolle Bell & Ross lupaa 300 metrin vesitiiviyden.

Suosittelemme

Mustaa täyskeraamista kuorta, olkaa hyvä

Bell & Ross esitteli osastollaan myös pari mustaa täyskeraamista kelloa, joista 999-kappaleen rajoitetun erän BI-COMPASS -pilottikello esittelee uudenlaisen kellotauludesignin, joka on saanut inspiraationsa lentokoneen radio compass -mittarista. Tämä on tuonut pilottikellolle vintage-henkisen ilmeen, joka poikkeaa persoonallisella tavalla jopa Bell & Rossin muusta tuotannosta, ollen kuitenkin valmistajansa näköinen.

Bell & Ross BR 03-92 BI-COMPASS Automatic
Bell & Ross BR 03-92 BI-COMPASS Automatic

Toinen musta keraaminen uutuus on BR 03-92 Diver Black Matte Automatic -kello, jonka suunnittelussa on menty täysin funktionaalisuus edellä. Malli on monessakin mielessä esitellyistä uutuuksista lähimpänä valmistajan neljää perusperiaatetta, jossa kellossa pitää olla riittävä vesitiiviys, mekaaninen sveitsiläinen koneisto, helppolukuinen kellotaulu ja tarpeen mukaan lisättävät toiminnot.

Ja sitähän kello on. Täyskeraaminen kuori ja safiirilasi tarkoittavat kestävyyttä, sveitsiläinen koneisto tarkkuutta ja luotettavuutta, voimakkaalla lumeella varustetut isot osoittimet ja indeksit tekevät kellosta helppolukuisen, vastapäivään pyörivä kellonkehä ja 300 metrin vesitiiviys ovat sukeltajan toiminnalle tärkeitä ominaisuuksia. Kokonaisuuden viimeistelee laadukas kumiranneke.

Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte Automatic
Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte Automatic

Uimahalli- ja hiekkarantaolosuhteissa toimivalle kellonomistajalle BR 03-92 Diver Black Matte tarjoaa kliinisen tyylikkään arkikellon, jonka käyttöä ei tarvitse varoa. Todennäköistä on se, että mikäli tilanne äityy niin pahaksi, että kellon ominaisuudet tulevat vastaan, on kellonomistaja itse suuremmissa vaikeuksissa.

Toivottu lisäys mallistoon

Sinitauluinen Blue Steel Automatic on toivottu lisäys suosittuun BR 03-92 Steel -mallistoon. Sininen sunray-taulu nähtiin ensimmäistä kertaa Bell & Rossin vintage-malliston BR V1-92 -kellossa, josta se tuotiin nyt esiteltyyn neliönmuotoiseen mallistoon. Sinänsä kyseessä on pieni uudistus, mutta se tuo mallistoon kaivattua pirteyttä. Tämä on hyvä osoitus siitä, että uutuuksien ei tarvitse aina olla merkittäviä ollakseen merkille kaupallisesti tärkeitä.

Bell & Ross BR 03-92 Blue Steel Automatic
Bell & Ross BR 03-92 Blue Steel Automatic

Formulaa ja vintagea

Pilotti- ja sukeltajankellojen lisäksi yksittäisiä uutuuksia esiteltiin Renault F1 -tallin yhteistyökellon (mallimerkinnältään BR V3-94 R.S.19) muodossa, sekä muutama vintage-mallistoon kuuluva kello, joista varsinaisena silmäkarkkina ja omaksi henkilökohtaiseksi suosikikseni nousi pronssikuorinen Bellytanker BR V2-94, jonka fiilis on luvalla sanoen sopivalla tavalla härski. Siis ihana.

BR V3-94 R.S.19
Bell & Ross BR V3-94 R.S.19
Bell & Ross BR V2-92 Military Beige Automatic
Bell & Ross BR V2-92 Military Beige Automatic
Bell & Ross BR V2-94 Military Beige Automatic
Bell & Ross BR V2-94 Military Beige Automatic

Bell & Ross esitteli Bellytanker -mallinsa vuonna 2017 ja siitä on julkaistu sen jälkeen muutamia upeita malleja, joista huomioarvoisimpina The Rake -lehden kanssa tehdyt pronssikuoriset “El Mirage” -kellot. Tämän vuoden Baselworldin messuille Bell & Ross toi – sattumalta tai ei – ainakin kahden muun valmistajan tapaan mustan pandatauluisen, teräksen ja kullan yhdistävän kronografin. Tosin sillä erotuksella, että Bell & Ross käyttää kullan sijaan pronssia. Ja tämä jos mikä vei sydämeni.

Bell & Ross BR V2-94 Bellytanker Bronze
Bell & Ross BR V2-94 Bellytanker Bronze

Yhteenveto

Messujen antiin perehtyneenä voin hyvillä mielin todeta, että Bell & Ross kuuluu Baselworldin selkeisiin voittajiin, mitä tulee esiteltyjen uutuuksien kiinnostavuuteen ja kaupallisuuteen. Mikä parasta, Bell & Rossin saatavuus Suomessa paranee kaiken aikaa, joten esitellyt uutuudet päätynevät mitä suurimmassa määrin suomalaisten kuluttajien ulottuville.

Lue lisää