Automaattikellon koneisto kerää virtaa liikkeestä ja antaa sitä sydämentahdistimelle

Sveitsiläiset tutkijat kehittävät parhaillaan sydämentahdistimen lisälaitetta, joka on automaattikellon virtaa tuottavan koneiston kaltainen. Ranneliikkeen sijaan, laite kehittäisi virtaa sydämen liikkeestä.
Sydämentahdistin on kehon sisään asetettava laite, joka säätelee sydämenlyöntien tahtia. Laitetta käytetään rytmihäiriöiden hoidossa. Laite saa normaalisti virtansa paristosta, joka kestää laitteen käyttötiheydestä riippuen 5-10 vuotta. Jos tahdistin joutuu tahdistamaan sydämen rytmiä hyvin usein, paristo kuluu nopeammin. Sekä tahdistimen asennus että pariston vaihto vaatii leikkausoperaation.

Nyt kehiteltävässä voimanlähteessä on koneisto, jossa oleva epäkeskoheiluri heiluu puolelta toiselle sydämen sykkiessä ja muuttaa liike-energian sähköksi. Koska sydän sykkii jatkuvasti ja tahdistimen tarvitsee tahdistaa, eli antaa sähköimpulsseja vain harvemmin, riittää liike-energia tuottamaan kaiken tahdistimen tarvitseman sähkön.
Tutkijat lähtivät liikkeelle purkamalla sveitsiläisen Swatch-rannekellon automaattikoneiston ja tutkimalla sen sähkötuotannon riittävyyttä tahdistinkäytössä. Laitetta on alustavasti kokeiltu sioilla ja sen kerrotaan tuottavan kuusi mikrowattia, mikä on riittävästi käynnistämään tahdistimen. Laitteeseen tullaan lisäämään varmuuden vuoksi myös akku, joka varmistaa sen, että sähkö ei lopu kriittiselläkään hetkellä.
Laitteen testit ja kehittelyt jatkuvat vielä muutaman vuoden, ennen kuin sen uskotaan olevan tuotantovalmis. Jos kaikki menee hyvin, tämä tulee korvaamaan sydämentahdistimien paristot tulevaisuudessa.

Lue lisää