Alpina Startimer Pilot -pilottikello

Kaupallinen yhteistyö: Ranneaika

Alpina on vuonna 1883 perustettu sveitsiläinen kellobrändi, jonka kunniakas tarina oli päättyä suuressa kvartsivallankumouksessa. Alpinan historiassa tämä noin 20 vuotta kestänyt musta ajanjakso saksalaisessa omistuksessa päättyi kuitenkin onnellisesti vuonna 2002, kun sveitsiläisen Frederique Constant -kellonvalmistajan hollantilainen perustajapariskunta Aletta Stas ja Peter Stas ostivat Alpinan ja palauttivat brändin juuret Sveitsiin. Tästä hetkestä voidaan katsoa Alpinan tarinan saaneen uuden alkunsa.

Alpinan mallistoa voi kuvailla sanalla sporttinen ja urheilulliseksi kellobrändiksi se on helppo todeta, kun tutkailee olemassa olevaa tarjontaa. Mallistoja on tällä hetkellä viisi; Alpiner, Startimer, Seastrong, Comtesse ja Smartwatch. Näistä tunnetuimpia ovat Alpiner ja Startimer, joiden rinnalle on viimeisten vuosien aikana noussut sukeltajankellomallisto Seastrong onnistuneet suunnittelutyön ja järkevän hinnoittelun ansiosta.

Osa Citizen-konsernia

Alpinan kehitystyö kulkee omistajuuden kautta yhtä latua pitkin Frederique Constantin kanssa, jonka tulevaisuudesta on esitetty erilaisia arvailuja sen jälkeen, kun Citizen osti Frederique Constantin ja sitä myötä sai haltuunsa myös Alpinan.

20161018-105937-dsc_2925

Tämänhetkisen tiedon valossa Citizenin omistajuus ei ole vaikuttanut negatiivisesti Alpinan tai Frederique Constantin kehitystoimintaan, vaan päinvastoin suuremmat hartiat antavat odottaa kummankin brändin kohdalla kasvavaa teknologia- ja markkinointipanostusta, joka voi heijastua pidemmällä aikavälillä vahvempana jalansijana myös Suomessa.

Varmaa on ainakin se, että vuoden 2002 jälkeen Alpina on ottanut huimia askeleita eteenpäin, joka on näkynyt mm. oman inhouse-koneiston kehitystyönä, jonka hedelmiä on tuotu markkinoille tasaiseen tahtiin mm. Alpiner ja Startimer-mallistoihin.

Alpina Startimer Pilot ref. AL710X4SP6

Yksi hieno osoitus Alpinan nykyosaamisesta on Startimer Pilot, jonka rajatun mallisarjan (ref. AL710X4SP6) edustajaan sain tutustua. Kyseessä on Startimer-malliston pilottikello, jonka sisällä sykkii Alpinan in-house -automaattikoneisto AL-710 (manufacture).

20161018-110401-dsc_2930

Omistussuhteista johtuen vastaava koneisto tunnetaan Frederique Constantin osalta FC-710 -kaliiperina. Koneiston käyntitaajuus on 28.800 lyöntiä tunnissa ja käyntivara on 42 tuntia. Koneiston toimintaa voi seurata safiirisen takakannen läpi.

20161018-111027-dsc_2937

20161018-110703-dsc_2932

Alpina Startimer Pilot on vaikuttava näky. 44 millinen teräskuori ja kookas vetonuppi näyttävät yhdessä varsin muhkealta, mutta kokoonsa nähden maltillinen 14 millin paksuus kompensoi kokoa niin, että se istuu yllättävän hyvin pienempäänkin ranteeseen.

Ruuvilukittavan vetonupin käyttötuntuma on jämäkkä ja tunnokas, ja stemmin asennot on helppo tuntea sormenpäissään, mikä ei ole itsestäänselvyys edes kalliimman hintaluokan kelloissa. Toisin sanoen kellonajan ja päivämäärän säätöpykälät on helppo löytää. Nupin saa niin ikään vaivattomasti ruuvattua kierteilleen.

20161018-110524-dsc_2931

20161018-111252-dsc_2940

Nupin vastus ja rohina kuuluvat selvästi ja kokonaisuudessaan vetotuntuma on kuivahko ja jäykähkö, jos sitä vertaa esimerkiksi Omega Seamaster Professional 300M:n nuppituntumaan. Tämä on kuitenkin tottumiskysymys. Jos kellosta pitää jotain parannettavaa etsiä, on se vetonupin muotoilu, joka nykyisellään painaa kämmenselkää.

Alpina on kaunis kello. Harjattu teräskuori, harmaa kellotaulu, kellotaulun sisäpuolella hieman kohollaan kulkeva minuuttikehä, sekä kohoindeksit muodostavat upean kokonaisuuden, jota on hypnoottista katsella kuperasti muotoillun ja AR-pinnoitetun safiirilasin läpi. Koska kyse on pilottikellosta, on kellotaulun luettavuus sekä indeksien ja viisarien lume ensiluokkainen.

Tästä kellosta näkee ajan nopealla vilkaisulla tilanteessa kuin tilanteessa.

20161018-105806-dsc_2923

20161018-110006-dsc_2926

Alpina Startimer Pilotin mukana tulee laadukas, puoliksi topattu nahkaranneke, joka on miellyttävän tuntuinen ranteessa. Kellon rannetuntuma on muutenkin mainio ja se tuntuu kädessä hieman ilmoitettuja mittoja pienemmältä. Ja kuten aiemmin tuli mainittua, kello on hyvin helppolukuinen.

Sporttisen miehen rannekello

Tyyliltään kello sopii monenlaiseen pukeutumiseen, painottuen kuitenkin ei-formaaleihin tilanteisiin. Ranneketta vaihtamalla kellon ilmettä saa muutettua huomattavastikin, mutta tumman puvun kanssa suosittelen hillitympää vaihtoehtoa esimerkiksi Alpinan Comtesse-mallistosta.

Plussat ja miinukset

+ Muotoilu
+ Vetonupin tarkka ja jämäkkä tuntuma
+ Edullinen manufacture
– Vetonuppi painaa kämmenselkään
– Ei sovi ihan pienimmän ranteen omaaville
– Tuntematon merkki, joka vaikuttaa jälleenmyyntiarvoon

Pähkinänkuoressa

 • Malli: AL710X4SP6
 • Koneisto: AL-710 in-house (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 44 mm
 • Kellon paksuus: 14 mm
 • Lasi: AR-pinnoitettu safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 24 mm
 • Ranneke: nahka, terässolki

Osta Alpina Startimer Pilot

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Uusi VW Golf R putkahti julkisuuteen täysin naamioimattomana – nelivetoisen hot hatchin hillitty ulkokuori kätkee alleen 333 hevosvoimaa

Kahdeksannen sukupolven VW Golfin esittelystä on kulunut kohta vuoden päivät. Nelivetoinen R-huippuversio on antanut odottaa vielä itseään, mutta nyt...

Vihdoinkin siitä tulee totta – BMW tuo myyntiin farmarikorisen M3:n kahden vuoden päästä

Supernopeat farmarit ovat olleet erityisesti Audin RS-divisioonan erityisalaa, mutta myös BMW:n M-osasto on tarjonnut historiansa aikana farkkua sekä E34-...

Uutuus: Oris Hangang Limited Edition

Sveitsiläinen Oris tunnetaan laadukkaiden sukeltajankellojensa lisäksi lukuisista maailman vesivarantoihin kohdistamista tukitoimistaan. Oris on jälleen hyvällä asialla, ja tällä kertaa...

Aurinkoinen sää keräsi ennätysmäärän harrasteajoneuvoja Ride In Oulu Motor Meet -autotapahtumaan

Pohjois-Suomen monipuolisin ajoneuvotapahtuma, neljättä kertaa järjestetty Ride In Oulu Motor Meet päästiin järjestämään Äimäraution raviradalla viime lauantaina. Alueella laskettiin...

Onko se Mustang? Onko se Tesla? Ei, vaan venäläinen sähköauto!

Venäläisfirma nimeltä Aviar Motors rakentaa Teslaan pohjautuvaa klassisen Mustangin näköistä sähköautoa. Onko kyseessä menestysosista rakennettu hitti vai huti? Automalli kehitetään...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...