Neulepusero, joka vei sydämeni

Kaupallinen yhteistyö: Alpa

Silloin tällöin tulee ostettua vaatteita, jotka eivät viihdy vaatehuoneen hyllyllä. Nämä vaatekappaleet ottavat jostain syystä oman paikkansa jokapäiväisessä elämässä, eli ovat käytännössä päällä joka päivä. Järjellä ajatellen samojen vaatteiden jokapäiväinen käyttö ei ole mm. kestävyyden kannalta järkevää, sillä laadukkaatkin vaatteet tarvitsevat lepoa ja vähintään tuuletusta palautuakseen.

Aika usein tunne vie kuitenkin järjestä voiton ja huomaat suosivasi aina vaatekappaletta, joka ei sanan varsinaisessa merkityksessä lähde päältä kulumallakaan. Minulle tällaiseksi vaatteeksi on tänä syksynä muodostunut suomalaisen Alpan alpakanvillainen neulepusero.

talvipukeutuminen-alpakka-huivi

Alpan alpakanvillainen kaulahuivi on pehmeä ja lämmin.
Alpan alpakanvillainen kaulahuivi on pehmeä ja lämmin.

Alpaan tutustuin hieman toista vuotta sitten, kun silloin tuore yrittäjä Heikki Timlin halusi esitellä tuotteitaan minulle. Kyse oli alpakanvillasta tehdyistä huiveista, neuleista ja torkkupeitoista. Käyttööni päätyi tuolloin ns. baby alpacasta tehty herringbone-kuvioinen kaulahuivi, josta tuli nopeasti yksi suosikeistani. Tämä oli myös ensimmäinen kosketukseni alpakanvillaiseen vaatteeseen.

Alpa Crew Neck

Tänä syksynä Alpan mallistoon tuli liuta uusia neuleita, joista silmäni tarttui välittömästi klassiseen crew neck -neulepuseroon. Neuleesta olin toki saanut vihiä jo aiemmin, mutta kun pääsin sitä ensimmäisen kerran hypistelemään itse, oli valinnan vaikeutena ainoastaan väri.

Tummansininen Alpa Crew Neck.
Tummansininen Alpa Crew Neck.

Alpan markkinoinnista vastaavan Lauri Hilliahon suosituksen mukaisesti päädyin tummansiniseen malliin, koska se oli hänen mukaansa istuvuudeltaan väljin ja näin ollen minulle paras. Haitaksi ei ollut myöskään klassinen väri, jota suosin muutenkin. Kysyessäni syytä eri väristen neuleiden hieman erilaiselle istuvuudelle hän kertoi, että luonnonmukaiset väriaineet vaikuttavat hieman eri tavalla lankaan, jonka myötä sininen neulepusero oon esimerkiksi pullonvihreää väljempi.

Suosittelemme

Kun neulepusero tuli postissa, pystyin nopeasti toteamaan – ja aktiivinen käyttö on asian myös vahvistanut – että valintani osui istuvuuden ja myös värin osalta nappiin.

Suoraan paketista vedettynä Crew Neckin neuloksessa on pientä kiiltoa, joka hävisi nopeasti käytön myötä kun pintaan muodostui hillitty pörröisyys. Tämä pörröisyys sopii neuleen luonteeseen mainiosti, sillä tyyliltään kyseessä on ivy-henkinen, kasuaalin pukeutumisen klassikkovaate. Näin ollen tämä laatuneule sopii mitä parhaiten suomalaiseen, varsin rentoon tyylimaisemaan.

Alpan yrittäjät (vasemmalta Heikki Timlin ja Lauri Hilliaho) käyttävät hymyssä suin oman yrityksensä neulepuseroita.
Alpan yrittäjät (vasemmalta Heikki Timlin ja Lauri Hilliaho) käyttävät hymyssä suin oman yrityksensä neulepuseroita.

Alpakanvillalla on useita etuja esimerkiksi normaaliin lampaanvillaan. Yksi tärkeimmistä käyttöön liittyvistä eroista on se, että alpakanvilla ei kutita – päinvastoin sen ihotuntuma on jotakuinkin silkin ja kashmirvillan välimaastosta. Toinen etenkin herkän ihon omistaville on se, että alpakanvilla ei sisällä lampaanvillan tapaan lanoliinia, joka voi aiheuttaa allergisia oireita.

Ensimmäisen viikon ajan pidin neulepuseron alla rentoa kauluspaitaa, jonka jälkeen kauluspaita on jäänyt kokonaan pois. Alpan neule tuntuu kivalta päällä sellaisenaan.

Alpa Crew Neck -neulepuseroita on saatavilla kolmessa eri värissä.
Alpa Crew Neck -neulepuseroita on saatavilla kolmessa eri värissä.

Alpakanvilla on teknisten ominaisuuksiensa puolesta monipuolinen materiaali, joka lämmittää kylmällä ilmalla ja vastavuoroisesti viilentää kuumalla ilmalla. Näin ollen se soveltuu Suomen kaikkiin vuodenaikoihin. Tähän toki vaikuttaa osaltaan millaisella neuloksella vaatekappale on tehty.

Helppoutta arvostavalle miehelle, kuten minulle, tärkeää on myös vaatteen huoltovapaus – tai ainakin helppous. Normaalin villaneuleen tapaan Alpan crew neckille riittää pitkälti säännöllinen tuuletus ja mikäli neule on pakko pestä, ei pesemisen yhteydessä tarvitse käyttää lampaanvillan vaatimaa lanoliinia sisältävää huuhteluainetta.

Alpan crew neck ja kaulahuivi ovat vaatekaappini kulmakiviä.
Alpan crew neck ja kaulahuivi ovat vaatekaappini kulmakiviä.

Alpakanvilla on myös kulutusta kestävä materiaali, joten se soveltuu hyvin jokapäiväiseen käyttöön. Kulutuskestävyyden olen huomannut mm. huivin kohdalla, jota parransänki ei ole nukkaannuttanut samaan tapaan, kuin kasmirvillaisia huivejani.

Alpan tuotteet löydät osoitteessa alpa.fi.

Alpakka ja alpakanvilla

Alpakanvilla on kestävä ja ekologinen materiaali, jonka ihotuntumasta tulee mieleen hyvälaatuinen kashmir. Lampaanvillaan verrattuna alpakanvilla on kevyempää ja silkkisempää, eikä se pistele iholla.

Alpakanvillan tuotanto on kestävällä pohjalla, sillä kamelinsukuiset alpakat laiduntavat vapaasti ja ne eivät huulihalkiosta johtuen pysty syömään ruohoa juurineen, eivätkä pehmeillä anturoilla kulkiessaan kuluta laidunmaan pintaa. Villan kerintä tehdä käsin alpakkaa vahingoittamatta, sillä kyseessä on villansa osalta arvokas eläin. Alpakan villa on näin ollen mulesing-vapaata.

Alpan Crew Neck on ottanut paikkansa jokapäiväisessä pukeutumisessani.
Alpan Crew Neck on ottanut paikkansa jokapäiväisessä pukeutumisessani.

Alpa lyhyesti

Alpa on Jyväskylästä markkinoille ponnistava vaatetusalan yritys, jonka tuotteet on tehty korkealaatuisesta alpakanvillasta. Materiaalivalinta on peruja yrityksen perustajan Perun reppureissulta, jonka aikana hän huomasi miten hyvin alpakanvillainen pusero suojasi kylmältä ja kuumalta, eikä rähjääntynyt reissussa. Tästä kokemuksesta syntyi kipinä yrityksen perustamiseen.

Lue lisää