Suomalaisten kellontekijöiden kunniakkaasta joukosta erottautuu monialaisena osaajana mies, joka on rannekellojen tekemisen lisäksi armoitettu custom-moottoripyörien tekijä. Ja löytyypä hänen takataskustaan muutama muukin osaamisalue, joista voit lukea esimerkiksi Ajan mestarit -kirjasta.

Ville Hänninen edustaa kellonvalmistuksen uutta sukupolvea, joka hyödyntää tekemisessään tietokoneavusteista suunnittelua ja tuotantoa, joka mahdollistaa yksilöllisten kellojen sarjatuotantomaisen valmistuksen asiakkaille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perusrakenne säilyy samana, mutta yksilöllisyys saavutetaan materiaalien käsittelyn ja viimeistelyn keinoin. Asiakkaalle tämä tarkoittaa tuotteen laatuun ja fiilikseen nähden edullista hintalappua sekä mahdollisuutta vaikuttaa yksityiskohtiin ilman budjetin räjähtämistä käsiin.
Ville Hänniseen ja VHD-kelloihin voit tutustua Tyyliniekan kello- ja tyyli-illassa 2.11.2016.

Konkreettinen esimerkki on Monoblock-kellomallin kellontaulun käsittely, joka voidaan hioa täysin tasaiseksi, tai sitten siihen voidaan jättää hillitty hiontajälki. Tai sitten siihen voidaan kaivertaa lähes mitä vaan. Kello on perusmuodoltaan ja tekniikaltaan täsmälleen sama, mutta yksityiskohtien valinnalla ranteeseen saa fiilikseltään erilaisen, tyyliltään uniikin, rannekellon. Ja mikä huomionarvoisinta, Ville Hänninen tekee kellot koneistoja ja rannekkeita lukuunottamatta itse omalla verstaallaan.
Tämä käsityöläisyyden leima viehättää itseäni kovasti, sillä aivan kuten räätälintyössä, kädenjäljen tuntu on oleellinen osa kokonaisuutta. Kliinisyys edustaa massatuotantoa, mutta käsityöläisyys pureutuu pintaa syvemmälle tunteisiin.

VHD Monoblock
Ville Hänninen tekee kelloja ja moottoripyörien kustomointia uudehkon Ville Hänninen Design (VHD) -tuotemerkin alla. VHD:n ensimmäinen oma kellomalli on Monoblock, jonka kahta eri versiota pääsin rannettamaan Hännisen pajalla (sananmukaisesti autotallista nouseva start-up).
Suosittelemme

Monoblock on jälleen kerran osoitus siitä, miten taitavinkaan valokuvaaja ei saa vangittua kellon minimalista kauneutta, vaan se on koettava itse ranteessa. Kello on fyysisesti hillityn kokoinen läpimitaltaan, joten se sopii hyvin myös naisen ranteeseen. Tämä on ollut tietoinen valinta, sillä Ville Hännisen mukaan kello on suunniteltu ns. unisex-malliseksi ja tämän takia yksi Monoblock on hänen vaimonsa ranteessa.

Toinen selkeästi tunnistettava piirre Monoblockissa ovat pitkälle kaartuvat lugit (eli korvakkeet, joiden väliin ranneke kiinnitetään jousitappien avulla). Tämä mahdollistaa lähestulkoon minkä tahansa 22 millin rannekkeen lisäämisen kelloon. Jousitapit ovat puolestaan suurinpiirtein kellon takakannen tasalla, joten paksummankin natorannekkeen saa pujoteltua kelloon vaivattomasti ja kello asettuu napakasti ranteeseen kiinni, sillä korvakkeen ja takakannen väliin ei tule rannekkeelle tiukkaa kaartoa.

Monoblocin perusta on muutenkin kunnossa, sillä sen koneistona toimii sveitsiläinen ETA 2892-A2 (top grade) -automaattikoneisto, joka on tunnettu luotettavuudestaan – ja yleisyytensä ansiosta sen elinkaarikustannukset pysyvät kurissa, sillä koneistotyypin taitavia kelloseppiä löytyy runsaasti. Samoin varaosatilanne on kunnossa.
Ainesta all-rounderiksi
Tyyliltään Monoblock edustaa minimalistista tyylikieltä. Näin ollen Monoblock on kotonaan monenlaisessa pukeutumisessa, arjesta juhlaan. Kello istuu hyvin niin tumman puvun kaveriksi, kuin myös casual-henkiseen pukeutumiseen. Sukeltajankelloksi siitä ei ole 50 metrin vesitiiviytensä johdosta, mutta muuten Monoblock ui kuin kala vedessä erilaisissa käyttötilanteissa.
Monoblock-kelloja jälleenmyyvät Ranneaika ja Sepän Viisari.