Värien yhdisteleminen

Tämä artikkeli antaa perustiedot kuinka yhdistellä erivärisiä vaatteita tyylikkään ja etiketinmukaisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Ohjeet neuvovat lähinnä yksiväristen vaatteiden käyttöön, kuvioidut kankaat vaativat enemmän harjaantuneisuutta tasapainoisen kokonaisuuden saavuttamiseksi  ja jäävät siten jatkokurssin aiheeksi. Annetut ohjeet ovat hyviä nyrkkisääntöjä, joita noudattamalla pääsee hyvään alkuun. Jatkossa osaamisen kasvaessa näitä sääntöjä saa ja jopa kannattaa rikkoa. Ainoastaan hautajaiset ja arvokkaimmat tumman puvun juhlat rauhoitettakoon pysyvästi kokeiluilta.

Puvut

Pukua käytettäessä värien valinta on suoraviivaista. Jos pukeudutaan jotain tiettyä tilaisuutta varten, pukukoodi yleensä helpottaa valintoja sulkemalla pois monia vaihtoehtoja. Vapaamuotoisissa tilaisuuksissa, työelämässä (toki ammatista riippuen) – tai vaikka nettikasino NetBet -sivustolla aikaa viettäessä – on enemmän valinnan mahdollisuuksia.

Ensimmäiseksi puvuksi suosittelen tumman- tai yönsinistä pukua, jota voi tarvittaessa käyttää myös tumman puvun tilaisuuksissa. Seuraavaksi vaatekaappiin on syytä hankkia kuvioimaton (tai rauhallisella tekstuurilla kuvioitu) harmaa tai ruskea puku, jota on helppo muokata tilaisuuksiin sopivaksi. En valitsisi ensimmäiseksi puvuksi voimaakkasti kuvioidusta tai monivärisestä kankaasta valmistettua mallia. Kokonaisuutta on helppo muokata paidan ja asusteiden värejä varioimalla.

Vaatteita klassiseen kokonaisuuteen valitessa on hyvä muistaa muutama yksinkertainen nyrkkisääntö.

  1. Älä koskaan käytä mustaa kauluspaitaa ja kirkkaanväristä solmiota. Jos myyjä suosittelee k.o. kombinaatiota, vaihda kauppaa.
  2. Valitse pukua vaaleampi paita.
  3. Valitse puvun kanssa samanvärinen ja sävyinen solmio. Pukua tummempi solmio on usein parempi kuin vaaleampi.
  4. Valitse kokonaisuuteen ainoastaan samankaltaisia materiaaleja. Tweed-puvun kanssa paidan on oltava paksua kangasta, vastaavasti ohuen puvun kanssa ei voi käyttää paksusta oxford-kankaasta valmistettua paitaa.
  5. Käytä värejä harkiten. Mitä voimakkaampia värejä ja suurempia kontrasteja asukokonaisuudessa on, sen epämuodollisemmaksi se muodostuu. Asussa saa olla ainoastaan yksi huomiota herättävä yksityiskohta, kokeneet voivat selviytyä jopa kahdesta. Kolme menee poikkeuksetta metsään.

Tumman puvun tilaisuudet

Hautajaisissa tai arvokkaassa tilaisuudessa pukukoodi on kireä ja väreillä koreilu on syytä jättää toisaalle. Joukosta saa erottua ainoastaan puvun ensiluokkaisella istuvuudella.

Tumma puku on valmistettu kuvioimattomasta kankaasta ja on joko musta, yönsininen tai tummanharmaa. Paita on valkoinen ja siinä on ranskalaiset kalvosimet huomiota herättämättömillä kalvosinnapeilla. Solmio on hautajaisissa musta ja muutoin hopeanharmaa, taskuliina puolestaan aina valkoinen. Sukat ovat mustat tai ne on valittu puvun värisiksi. Kengät ovat aina mustat hyvin kiillotetut oxfordit (jalkavaivaisilla derbytkin käyvät).

Mikäli sää vaatii päällystakin käyttöä, valitaan käyttöön tumma yli polvenpituinen malli. Käsineet ovat mustat tai tummanharmaat. Hautajaisissa kaulahuivi on aina valkoinen, muutoin käytetään ns. herrainhuiveja. Päähine on tumma lierillinen huopahattu tai perinteinen karvalakki. Pipon käyttö ei koskaan ole etiketin mukaista.

Puvun käyttö työelämässä

Työelämässä ei muualla maailmassa käytetä mustaa pukua, joten suosittelen myös konservatiivisilla aloilla työskenteleville vähintäänkin tummansinisen tai tummanharmaan puvun käyttämistä. Monikäyttöisimpiä ovat harmaat ja siniset puvut, mutta nykyään hieman harvinaisempi ruskea puku soveltuu myös mainiosti työelämään. Muun väriset puvut kannattaa jättää suosiolla kokeneempien kannettaviksi.

Yksivärinen puku tarjoaa helpoimman alustan tilanteeseen sopivan kokonaisuuden luomiselle. Sininen tai harmaa puku yhdistettynä valkoiseen paitaan ja tummasävyiseen solmioon on varma valinta kovimpiinkin liikeneuvotteluihin. Lisäämällä valkoisen, vaaleansinisen tai vaaleanpunaisen paidan kaveriksi värikkään solmion pysytään edelleen asiallisella linjalla. Paidaksi voi kokemuksen karttuessa myös valita värikkäämmän vaihtoehdon, esimerkiksi vaaleissa pastellisävyissä, tai vaihtoehtoisesti raidallisen tai ruudullisen version. Kummassakin tapauksessa solmion on syytä olla hillitympi jotta kokonaisuus ei muodostu liian sekavaksi. Raja värien ja kuvioiden käytölle määräytyy ala- ja työpaikkakohtaisesti, mutta klassisissa väreissä pysyminen antaa aina hyvän vaikutelman.

Sinisen puvun kanssa itsevarma ja erottumista pelkäämätön tyyliniekka saa aikaan parhaan kontrastin valitsemalla punaisen, keltaisen tai oranssin solmion. Vastaavasti siniseen taittavalla vihreällä tai violetilla solmiolla saa aikaan harmonisemman kokonaisuuden. Muista, että väriä ei saa tulla liikaa – jos haet kontrastia solmiolla on taskuliinan oltava harmoninen ja päinvastoin. Aluksi on kenties helpointa pitäytyä valkoisessa pellavaliinassa joka sopii käytännössä kaikkiin kokonaisuuksiin.

Harmaa puku antaa kenties laajimman pohjan värien yhdistämiselle. Harmaa itsessään on neutraali väri, joten sen kanssa voit valita lähes minkä tahansa värisen paidan kunhan se on pukua vaaleampi. Solmion voi valita lähellä paitaa olevasta värisävystä, jolloin syntyy rauhallinen vaikutelma. Vastaavasti valitsemalla vastavärin syntyy kontrasti paidan ja solmion välille, jolloin solmio nousee selvemmin esiin ja kokonaisuus on rohkeampi. Tumman paidan kanssa toimii parhaiten tummasävyinen solmio ja vaalean puvun kanssa vaalea.

Ruskea puku on harmaan tapaan monikäyttöinen. Sen kanssa sopii erinomaisesti värillinen tai raidallinen paita, toki puvun sävystä riippuen. Valkoinen paita ei mielestäni ole paras valinta, vaan suosisin johonkin väriin taittavaa valkoisen sävyä. Esimerkiksi kalpea vaaleanpunainen, ecru tai beige paita ovat nappivalintoja. Myös pastellinsävyinen keltainen tai vihreä voivat toimia hyvin hieman puvun väristä riippuen. Formaalisuutta voi nostaa käyttämällä liiviä. Vertaa keskenään edellistä ja seuraavaa kokonaisuutta.

Puvun käyttö juhlissa, rennoissa tilaisuuksissa ja vapaa-ajalla

Kaikki edellä mainitut yhdistelmät soveltuvat myös juhliin ja formaalimpaan vapaa-aikaan. Kesäisissä juhlissa kannattaa suosia vaaleita sävyjä, enkä käyttäisi juhlissa tummaa pukua ellei pukukoodi sitä erikseen vaadi. Heinäkuisiin perhejuhliin valkoinen pellavapuku on erinomainen valinta. Mikäli pukukoodia ei ole erikseen kerrottu tai se on annettu epämääräisesti, kannattaa isännältä varmistaa suunnitellun asun soveltuvuus tilaisuuteen epämukavien tilanteiden välttämiseksi. Esimerkiksi häihin toivotaan vieraiden usein pukeutuvan rennosti, jolloin irtotakki ja housut yhdistelmä on mahdollinen.

Vapaa-ajalla voit pukeutua epämuodollisemmin. Yhden värikkään asusteen kaveriksi voit ottaa toisenkin. Kokeile esimerkiksi sinistä pukua punaisen solmion ja oranssin taskuliinan kanssa. Rennon vaikutelman antamiseksi voit kesällä puku päälläkin avata toisen (tai jopa kolmannen) paidannapin, jättää sukat kotiin pois ja vetää jalkaan loaferit.

Yhdistelmäasut

Irtotakin ja housujen yhdistelmä vaatii pukeutujalta huomattavasti enemmän jo pelkästään siksi, että muuttujia on yksi enemmän. Irtotakkeja valitessa kannattaa aloittelevan tyyliniekan pitäytyä yksivärisessä tummansinisessä takissa. Toiseksi takiksi hankkisin monikäyttöisen ruskean takin. Hankkimalla niiden seuraksi 2-4 laadukasta housuparia pääsee jo pitkälle erilaisilla solmio- ja taskuliinakombinaatioilla.

Suosittelen ensimmäisiksi irtotakeiksi yksirivisiä malleja. Ensinnäkin hyvin istuvan kaksirivisen takin löytäminen on huomattavasti yksirivistä hankalampaa ja toiseksi yksirivisestä on helpompi muokata joko rento tai muodollinen kokonaisuus tilanteen vaativuuden mukaan. Esimerkiksi farkut näyttävät harvoin hyvältä kaksirivisen takin seurana. Muista, ettei puvun takkia milloinkaan pidä käyttää irtotakin korvikkeena.

Muutama nyrkkisääntö:

  1. Valitse housuja tummempi takki.
  2. Edellisestä kohdasta johtuen älä koskaan osta mustia irtohousuja.
  3. Älä myöskään koskaan hanki mustaa irtotakkia. Lähes poikkeuksetta näyttää siltä kuin olisit kiireessä ottanut puvuntakin yllesi. Etenkin suomalaisessa bisnespukeutumisessa suosittu yhdistelmä farkut, musta pikkutakki ja kiillottamattomat mustat pomarfinit on ehdottomasti kiellettyjen listalla!
  4. Takin ja housujen on erotuttava selvästi toisistaan, eli ne eivät saa olla lähes samansävyisiä. Muutoin näyttää kuin yllä olisi huonosti yhteensopiva puku.
  5. Materiaalien on tultava toimeen keskenään. Paksun vakosametti- tai tweedtakin kanssa käytetään sammareita, paksuja chinoja, flanelli- tai molskihousuja tai jopa siistejä tummansinisiä farkkuja. Vastaavasti ohut takki vaatii ohuesta kankaasta tehdyt suorat housut.

Sininen irtotakki

Varmin valinta irtotakin väriksi on tummansininen. Siniseen takkiin voi yhdistää lähes minkä tahansa väriset housut. Valkoisten pellavahousujen ja loafereiden kanssa syntyy kesäinen yhdistelmä, harmaat flanellit sopivat etenkin talveen ja beiget chinot toimivat ympäri vuoden. Myös tummanvihreät housut toimivat sinisen takin kanssa hyvin.

Räväkkäämpää kokonaisuutta etsivät löytävät värinsä punaisista tai keltasävyisistä housuista. Tosin kannattaa huomata punaisen olevan erittäin vaikea väri housuissa, vaikka jokainen ns. tyylikouluttaja niitä suositteleekin. Kirkkaanpunaisten housujen sijaan kannattaa valita mieluummin murrettu sävy.

Tummansinisen takin seuraksi suosittelen klassisia paidanvärejä, eli valkoista, vaalensinistä ja vaaleanpunaista. Tumma sinisävyinen solmio on varmin ja huomiotaherättämättömin valinta, mutta vaalean paidan seuraksi sopii erinomaisesti myös hyvin kontrastia tuova keltainen, oranssi tai punainen solmio aivan kuten sinisen puvunkin tapauksessa.

Ruskea takki

Ruskea väri sopii yhteen lähes kaikkien värien kanssa, joten se tarjoaa lähes yhtä paljon vaihtoehtoja kuin tummansininenkin. Kuten ruskean puvunkin kanssa, paidan väri voi olla lähes mitä tahansa. Valitsemalla ruskeaan taittavat housut ja solmio on helppo luoda harmoninen kokonaisuus. Väriä kokonaisuuteen saa esimerkiksi kuparinvärisillä tai vihreään taittavilla housuilla.

Neuleet

Etenkin talven kylmimpinä kuukausina pukeutumista haluaa viedä lämpimämpään suuntaan. Neuleilla asuun saa tarvittaessa helppoa lisälämpöä, ja neuleen voi ainakin toimistopäivänä vetää kauluspaidan päälle myös pukua käytettäessä.

Kauluspaidan voi rennommissa comboissa korvata kokonaan neulepoololla. Älä kuitenkaan valitse mustaa pooloa ellet ole taiteilija. Itse käytän pakkasilla usein neulepooloja, jolloin kaulaliinan asettelu ei ole aivan niin pikkutarkkaa.

Neuleissa suosittelen rauhallisia värejä. Tummat sininen, violetti, ruskea, harmaa ja miksei vihreäkin ovat monikäyttöisimmät värit. Vaaleiden ja kirkkaiden värien yhdistäminen on huomattavasti haastavampaa. Kirkkaanpunainen neule voi kaupassa tuntua hyvältä idealta, mutta se on käytännössä hyvin hankala yhdistää muihin vaatteisiin. Lopuksi luvassa onkin muutama sana yhteensopivien vaatteiden ostamisesta.

Yhteensopivien vaatteiden hankkiminen

Omasta kokemuksesta tiedän yhteensopivien vaatteiden hankkimisen vaikeaksi. Ongelmani oli se, että ostin aiemmin ainoastaan yksittäisiä hyvännäköisiä vaatekappaleita ja oletin niiden soveltuvan hyvin jo olemassaoleviin vaatteisiini. Ikävä kyllä asia ei ollut käytännössä näin yksinkertainen.

Viimeksi pähkäilin netistä hankkimani harmaanvihreän irtotakin käyttöä. Takki istui lähes moitteettomasti, muttei saanut käyttöaikaa koska en löytänyt sen kaveriksi sopivia housuja. Yksikään housuparini ei yksinkertaisesti näyttänyt hyvältä takin kanssa – yritin kyllä. Ratkaisu oli marssia takin kanssa kauppaan alennusmyyntien aikaan ja kokeilla lukuisia eri vaihtoehtoja. Lopulta takin kaveriksi löytyikin useampi sovelias vaihtoehto, ja kotiin päätyivät lopulta vihreä ja kaksi eri sinapinruskean sävyistä housuparia.

Yksittäisten upeiden vaatekappaleiden sijaan kannattaa siis ostaa kokonaisuuksia. Ensimmäistä irtotakkicomboa hankkiessa kannattaa ostaa samasta paikasta vähintäänkin takki ja siihen sopivat housut, mieluiten myös paita. Jatkossa voit myös mennä vaateostoksille nykyisten housujen tai takin kanssa, ja etsiä kokonaisuuteen sopivia palasia. Jos mahdollista, kannattaa mukaan ottaa kokeneempi tyyliniekka jollei vielä usko oman värisilmän harjaantuneisuuteen.

Uusimmat

Tässä on uusi Nivus – VW:n pieni coupé-crossover tulee myöhemmin Eurooppaankin

Volkswagen toi viime vuonna markkinoille Polon pohjalta tehdyn T-Crossin täydentämään saksalaisvalmistajan T-kirjaimella alkavien katumaasturien mallistoa. Nyt T-Cross saa kunnian...

Voutilainen X Leijona Heritage -mallisto sai uuden sinitauluisen Urho-kronografin

Suomalaisille ikoninen kellomerkki Leijona koki syksyllä 2019 historiansa suurimman kasvojenkohotuksen, kun Oy Perkko esitteli Voutilainen x Leijona Heritage -malliston,...

Nissanin sporttilegenda saa jatkoa – tässä ovat ensimmäiset tiiserikuvat uudesta Z-urheiluautosta

Nissan osui varsinaiseen kultasuoneen varsinkin Amerikan markkinoilla, kun se lanseerasi vuonna 1969 epäluotettavat brittisportit haastaneen 240Z:n. Japanilaismerkin Z-urheiluautojen tarina...

Geneva Watch Days järjestetään – ajankohdaksi vahvistettiin 26.-29.8.2020

Geneva Watch Days on Baselworldin ja Watches & Wondersin peruuntumisten jälkeen vuoden 2020 ainoa usean kellomerkin yhteenkokoava messutapahtuma.  Uutisoimme maaliskuun...

Kuka ostaisi tämän pätkäksi lyhennetyn Mazda 323:n?

Facebookin Marketplace -kauppapaikalla on miltei vuoden päivät kaupiteltu kaksioviseksi muutettua Mazdaa, joka ei taatusti ole kaikkien makuun. Kyseessä voisi äkkiseltään...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...