Vain yhden kellon tähden

Uusi vuosi sai minut hieman järkeistämään kellokokoelmaani ja samalla rupesin leikkimään ajatuksella vain yhdestä kellosta. Yksi kello kaikkiin tilanteisiin, tilaisuuksiin ja aktiviteetteihin. Vain yhden kellon tähden. One watch to rule them all.

Voisiko kaiken tämän korvata yksi kello…

Minimalistista luonnettani kiehtoo erittäin paljon ajatus siitä, että ranteeseen valikoituisi yksi kello, joka pysyisi siinä sitten vuosikymmeniä ja se aikanaan siirtyisi eteenpäin naarmuineen ja kulumineen päivineen. Ainoastaan ranneke vaihtuisi tilanteen mukaan. Voipi olla, että menneinä aikoina kellon pitäminen on ollutkin enemmän juuri tällaista eli kello on ollut ensisijaisesti käyttöesine ja toissijaisesti keräilyesine tai osa isompaa kokoelmaa. Siihen maailman aikaan valikoima on ollut pienempi ja saatavuuskin varmasti nykypäivän nettikauppaan verrattuna todella vähäistä.
Kello menneiltä ajoilta, Omega Constellation vuodelta 1973

Mitä ominaisuuksia tämmöisellä kellolla sitten pitäisi olla? Ajatuksena on, että kellon pitäisi soveltua arkikäyttöön, iltajuhliin, urheiluun ja jopa rannalle ja veteen. Ei kovinkaan helppo tehtävä löytää sopivaa kelloa. Aloitetaan kuitenkin tämän mahdottomalta tuntuvan tehtävän suorittaminen!
Arkikäyttöön sopii käytännössä mikä tahansa kello. Iltajuhlaan sen sijaan onkin jo hieman rajoituksia; yleisesti katsotaan, että iltajuhlakellon olisi hyvä olla yksinkertainen sekä ulkonäöltään että toiminnoiltaan. Tällöin kronografit rajautuvat käytännössä pois. Vai rajautuvatko? Vanhoillisten mielestä kyllä, modernistien mielestä välttämättä ei. On toki hillittyjä kronoja, kuten vaikkapa Omegan Speedmaster Professional tai Junghansin Max Bill Chronoscope, mutta niiden vedenpitävyys ei ole lähelläkään riittävää tasoa sitten taas urheiluun tai vesilläoloon. Rolex Daytonalle annetaan 10 ATM vedenpitävyys, joka on tietenkin varsin riittävä, mutta onko se kuitenkaan sopiva iltajuhlaan…esimerkkejä löytyy toki paljon muitakin, esim. Tag Heuerilla on paljon riittävällä vesitiiviydellä varustettuja kronoja, joiden sopiminen iltajuhlaan lienee jokaisen itse arvioitava.

Entä sitten sopiva kello urheiluun? Kellon saa urheiluystävällisemmäksi vaihtamalla rannekkeen joko kumiseen tai johonkin muuhun helposti puhdistettavaan materiaaliin. Nahka ja teräs eivät kovin hyvin sovellu hikoiluun. Sama koskee kultapintaisia tai kokokultaisia kelloja, hiki ja muut ihon epäpuhtaudet tahtovat kuluttaa herkkää pintaa. Iskun- ja vedenpitävyys tässäkin kohtaa on keskeinen ominaisuus kellossa. Ajanottoon sopii hyvin kronografeista löytyvä takometri, mutta kuten todettua, ne eivät taas sovellu iltakäyttöön ja näin ollen jäävät pois laskuista.

Rannalle ja veteen kellon pitää tietenkin ehdottomasti olla vesitiivis, mielellään vähintään 10 ATM, sillä alle tuon menevät kellot eivät kestä kovin hyvin uimista ja sukeltelua, vaikka pysyteltäisiinkin ns. snorkkelisyvyyksissä. Tämä rajaa tuon aiemmin mainitsemani Omega Speedmaster Professionalin pois, sillä sille annetaan vain 5 ATM vesitiiviys. Rolex Daytonalla voikin jo käydä huoletta uimassa.
Mitä siis tältä Yhdeltä ja ainoalta kellolta vaaditaan? Riisuttuja toimintoja tai ainakin hillittyä ulkoasua, ehkäpä käyttöä kestävää teräskoteloa ja vähintään 10 ATM vesitiiviyttä. Tämä rajaa jo vaihtoehtoja paljon, mutta edelleen niitä on valtava määrä. Jos itse pitäisi valita näillä kriteereillä yksi kello, sekin on vaikeaa, sillä löydän kolme vaihtoehtoa. Päivyri ei ole minulle mikään välttämättömyys ja oikeastaan pyrin välttelemään sitä eli se myös rajaa omaa valikoimaa. En myöskään halua kellon koon nousevan yli 40mm, ihan ehdoton maksimikoko on 42mm. Tässä siis omat valintani:
https://www.instagram.com/p/BJIT3CMDp7m/

  1. Tudor Heritage Black Bay 36 mm. Hillitty ulkonäkö ja riisutut toiminnot, ei siis edes päivyriä. Koko passeli 36 mm ja vesitiiviyttä 150 m eli 15 ATM.
  2. Omega Seamater 300. Hieno uudelleenvedos Omegan omasta klassikosta. Kokoa 41 mm, ei päivyriä ja vesitiiviyttä enemmän kuin riittävästi eli 300 m.
  3. Rolex Submariner no date. Klassikkojen klassikko, joka menee sekä arkena että juhlassa ja tietenkin siinä mihin sen on tarkoitettukin eli vedessä. Vesitiiviys 30 ATM.

Nyt, arvon lukijat, te voitte kertoa mikä on teidän valinta ja millä perusteella, olkaa hyvä!

Lue lisää