MAINOS: Hovisepät

Tissot PRX Powermatic 80

Hiilikuitu on täydellinen valinta kovien pakettien ystäville

Tissot Telemeter 1938 – Tyylikäs tribuutti Tissotin historialle

Sveitsiläinen Tissot julkaisi omasta merkkipaalustaan, vuonna 1938 valmistetusta ensimmäisestä urheilukronografista onnistuneen vintage-tyylisen tribuutin joka yhdistää onnistuneesti uutta ja vanhaa. Tissot Telemeter 1938 tuo urheiluhistoriansa nykypäivään tyylikkäästi.

Sveitsiläinen kellovalmistaja Tissot ja urheilu ovat liittyneet olennaisesti toisiinsa jo vuodesta 1938 lähtien. Tuolloin alppihiihtäjä Vital Thiébaud käytti ensimmäisen kerran Tissot-kronografia ottaakseen aikaa sveitsiläisessä Villars-sur-Ollonissa järjestetyssä kilpailussa. Tapahtuma oli Tissotin historiassa niin merkittävä, että se lasketaan edelleenkin erääksi brändin tärkeimmistä virstanpylväistä.

Alkuperäinen urheilukronografi vuodelta 1938 ranteessa
Alppihiihtäjä Vital Thiébaudin käyttämä vuoden 1938 Tissot monopusher-kronografi on nykyisin harvinainen löytö.

Vuoden 1938 jälkeen Tissot on ottanut aikaa lukuisissa urheilulajeissa. Vakiosponsorina Tissot on mm. Yhdysvaltojen NBA-koripalloliigassa, Ranskan ympäriajossa Tour de Francessa ja ratamoottoripyöräilyn kuningassarjassa MotoGP:ssä. Viimeisimpänä suomalaiset saattavat muistaa nähneensä Tissotin keväällä 2022 Tampereella järjestetyissä jääkiekon MM-kisoissa, jota Tissot sponsoroi ja kisoja varten tuotti IIHF2022 Limited Edition version PR100-kellosta.

Kunnianosoitus ajanotolle

Kunnianosoituksena tuolle merkittävälle virstanpylväälle ja yli 80 vuoden taipaleelle urheilun parissa Tissot lanseerasi Vital Thiébaudin kellon uudelleen, modernisoituna ja uudelleensuunniteltuna, vintage-tyylille uskollisena kronografina. Uusi painos sai nimen Tissot Telemeter 1938.

Tissot Telemeter 1938 alkuperäinen ja uusi versio lähikuvassa.
Vanha ja uusi Telemeter rinnakkain. Sukulaisuus on selvästi nähtävissä.

Uudessa Telemeterissä on koneistona modernisoitu Valjoux A05.231, jossa on magneettisuutta hyvin sietävä piistä valmistettu Nivachron-spiraali. Koneistosta on kiritetty käyntivaraa 68 tuntia käyntitaajuudella 28800 A/h. Kellon ruostumattomasta teräksestä valmistettu kuori on halkaisijaltaan 42 millimetriä, mikä on nykyajalle tyypillisesti alkuperäistä 37 millin kokoa huomattavasti suurempi. Uusi Tissot Telemeter on toteutettu modernisti kahdella painikkeella, minkä ansiosta ajanotto voidaan pysäyttää väliajaksi, toisin kuin monopusher-kronografissa, jossa sama painike käynnistää, pysäyttää ja nollaa ajanoton.

Suosittelemme


Uudesta Telemeteristä julkaistiin alkuperäiselle uskollisesti kaksi versiota, mustakultainen ja valko-hopeatauluinen sinisillä osoittimilla ja telemetrillä sekä punaisella takymetriasteikolla. Valkotauluisen mallin taulun keskiosa on hienovaraisesti heijastavaa hopeaa. Molemmat kiinnitetään ranteeseen italialaisella nahkarannekkeella, joka kuluessaan patinoituu, mikä lisää kellon vintage-vaikutelmaa. Kokonaisvaikutelma kellossa on samaan aikaan moderni ja vanhanaikainen. Onnistunut toteutus, joka houkuttelee erilaisuudellaan.

valko-hopeinen ja musta-kultainen telemeter lähikuvassa
Molempien versioiden värimaailma on alkuperäisille uskollinen.

Matkaa ja nopeutta

Alkuperäinen Vital Thiébaudin kello oli yhdellä painikkeella toiminut eli ‘monopusher’ kronografi, jossa oli ajanoton lisäksi toimintoina takymetri ja telemetri. Takymetriasteikko mahdollistaa nopeuden mittauksen tunnetulla matkalla. Takymetrillä saa nopeasti mitattua kronografin sekuntiosoittimella nopeuden esimerkiksi kilometrin mittaisella radalla ja on nykyisinkin tavallinen näky etenkin moottoriurheiluteemaisissa kelloissa.

Telemetri, joka mittaa etäisyyttä silmin nähdyn ja korvin kuullun tapahtuman välillä on nykyisin selvästi harvinaisempi. Telemetrillä saa esimerkiksi ukkosen etäisyyden selville tarkasti, käynnistämällä kronografin salaman välähtäessä ja pysäyttämällä kun jyrähtää. Telemetriasteikko kertoo tarkan etäisyyden.

Tissot Telemeter 1938 valko-hopeaisella taululla
Valko-hopeisen taulun hienovarainen metallinhohde on vaikea tavoittaa kameraan.

Nykyaikoina toiminnot jäävät monelle kuriositeeteiksi, mutta 80 vuotta sitten niille oli todellista käyttöä. Telemetri- ja takymetriasteikot tekevät kellon taulusta helposti levottoman näköisen, mutta niiden läsnäolo tuo kellolle voimakasta historian tuntua ja antaa samalla tavalla ammattityökalun vaikutelman, kuin esimerkiksi joissain pilottikelloissa nähty laskutikku.

Tissot Telemeter 1938 – Matka viime vuosisadan designiin

Retrokellojen uudelleenlämmittely on tavallista lähes kaikkien kellotalojen mallistoissa. Useimmiten kuitenkin versioidaan hieman uudempia, 60- ja 70-lukujen kelloja, joiden designissa oli kvartsikellojen luomaa futuristista lookia tai juuri sitä edeltävää nostalgiaa, joista kellotalojen on helppo ammentaa.

Tissot Telemeter 1938:n muotoilu on kuitenkin selvästi saanut vaikutteita kauempaa, ajalta ennen rannekellojen designin vakiintumista. Vaikka taulussa on edelleen sekä telemetri että takymetri, taulu ei ole samalla tavalla levoton kuin ennen sotia valmistetussa alkuperäisessä. Spiraalina taulun keskellä kiertävä takymetriasteikko on hillitympi kuin originaalissa ja ulkokehällä oleva telemetri on selvästi luettavissa. Sekuntirata on jaettu 1/4 sekunteihin, mikä johtuu 4Hz käyntitaajuudesta, mikä sanelee kellon mittaustarkkuutta.

Tissot Telemeter 1938 musta-kultaisella taululla lähikuvassa
Uuden Telemeterin taulu on vanhaa selkeämpi uuden designin ja kellon suuremman koon ansiosta.

Alkuperäisen kronon Breguet-tyylinen koristeellinen indeksifontti on saanut väistyä selkeämmän sans serif -fontin tieltä, mikä parantaa luettavuutta olennaisesti.

Kellon kuori on uudelleen suunniteltu ja onnistuu taitavasti yhdistämään uutta ja vanhaa. Alkuperäinen kello oli aikalaisekseen suuri 37 millin koossaan, mutta uuden painoksen 42 millimetriä tuntuu jopa hivenen suurelta näin voimakkaasti historiasta ammentavaan kelloon. Silti se lienee perusteltua luettavuuden näkökulmasta. Suuri koko on tuonut mukanaan parantuneen luettavuuden ja tasapainoisemman taulun designin.

Edestä päin katsottuna kellon kiillotetut osat muistuttavat alkuperäistä, mutta harjattujen kylkien luoma kontrasti paljastaa modernin alkuperän. Jälleen kerran Tissot onnistuu siltaamaan kaksi aikakautta tyylikkäästi. Nykyajalle tyypillisesti kellon lasi on safiiria ja kuori on ruostumatonta terästä, takakansi on läpinäkyvä ja mahdollistaa koneiston tarkkailun. Kellon vesitiiveys on vain 30 metriä, mikä on moderniin kelloon vähänlaisesti, mutta toisaalta Telemeter ei edes pyri olemaan sukeltajankello vaan sen viehätys on muualla.

Kaiken kaikkiaan Tissot on onnistunut luomaan onnistuneen tribuutin, joka saa monen harrastajan sydämen tikittämään Telemeter 1938:n kanssa samaan tahtiin.

Tissot Telemeter 1938 ranteessa
Houkutteleva muistutus Tissotin perinteikkäästä historiasta.

Pähkinänkuoressa Tissot Telemeter 1938

  • Merkki: Tissot
  • Malli: T142.462.16.032.00 (valkoinen), T142.462.16.052.00 (musta)
  • Koneisto: Valjoux A05.231 automaattikronografi
  • Käyntitaajuus: 28 800 A/h
  • Käyntivara: 68 tuntia
  • Kuori: ruostumaton teräs
  • Rungon halkaisija: 42 mm
  • Rungon paksuus: 13,9 mm
  • Lasi: heijastesuojattu safiirilasi
  • Vesitiiviys: 30 m (3ATM)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: italialainen vasikannahka
  • Hinta: 2095 euroa

Lue lisää