Meille jokaiselle on varmasti tullut eteen edes kerran elämässä se hetki, kun on pohtinut, että saisipa tämän tallennettua kuvaan. Harmillisesti kuitenkin käy myös niin, että kuvaan ei ikuistukaan se tunnelma tai värit, joita itse tilanteessa kokee. Erityisesti kesä on upeaa aikaa kuvata niin kaunista luontoa kuin meitä suomalaisia, jotka olemme heränneet talvihorroksesta. Mikäli toivovat saavasi vinkkejä ja opastusta näiden hetkin ikuistamiseen, on Pekka Punkarin kirja hyvä ja helppotajuinen opas.
Pekka Punkarin ”Kaikki kuvaa – Parempia valokuvia ja videoita” -kirja on jämäkän oloinen ja helppolukuinen tietopaketti kuvaamisesta. Kirja sopii aloittelijoille hyvin, mutta tarjoaa hyvän tukipaketin myös niille, joilla kamera on pysynyt kädessä jo jonkin tovin. Aloittelijoille kirjan informaatio saattaa äkkiseltään vaikuttaa liian laajalta, mutta mielestäni kirja on hyvä kokonaisuus, josta voi myös pikkuhiljaa opetella lisää. Kirja auttaa myös löytämään omasta tutusta kuvaustavastaan uusia ominaisuuksia ja piirteitä, jolla kuviaan voit parantaa. Esiin tuodaan myös perusteet videokuvaukseen sekä kuvankäsittelyyn ja erilaisiin kuvankäsittelyohjelmiin.
Jo kirjan sisällysluettelo antaa viitteen kirjan tyylistä: selkeä ja ytimekäs sisällysluettelo kuvaa hyvin sitä, mitä sivuilta tuleman pitää. Kirjassa on hyviä esimerkkikuvia ja informaatio on jäsennelty helposti selattavaksi, luettavaksi ja ymmärrettäväksi. Opas on helppotajuinen. Ohjeet ovat selkeitä ja etenevät askel-askeleelta. Kirjan kuvat ovat hyvin havainnollistavia ja niiden esimerkkien viestit helposti ymmärrettäviä. Erityinen plussa pitää antaa siitä, että Punkari tuo esiin kirjassaan eri puhelin- ja kameramerkkien säätöjä ja asetuksia esimerkein. Erilaiset vinkkilistat ovat myös kiitettävää kirjan antia. Kirjassa on omat osionsa muun muassa luonnon, lemmikkien ja henkilöiden kuvaamiseen.
Punkarin kirjan viesti on, että kaikilla kameroilla voit ottaa onnistuneita kuvia. Nykyajan tekniikka ja hyvät puhelimien kamerat ovat automatisoineet kuvien ottamista, mutta välillä automaattiasetukset eivät tuo kuvasta sitä parasta esiin. Kirja antaa vinkkejä jo pieniin tekniikan parannuksiin ja kohennuksiin, joilla saat kuvaamisesta enemmän irti. Niille, joille valokuvaaminen ja kuvaamisen termit eivät ole niin tuttuja entuudestaan, kirja tarjoaa paljon uusia lyhenteitä ja kirjainyhdistelmiä. Kuitenkin näistäkin kertomisen Punkari tekee selkeästi ja helposti ymmärrettävästi, joten jopa pelottavilta näyttävien kirjanyhdistelmien edessä on helppo oppia. Omasta mielestäni kirja toimii parhaiten silloin, kun pääsee kirjaa lukiessa itse testailemaan ja kokeilemaan oman kameransa toimintaa ja opettelemaan samanaikaisesti, kuinka oman kameran säätöjä pääsee muuttamaan ja näiden muutosten vaikutuksia kuviin.
Punkari myös muistuttaa, että vaikka hyvät kuvat ja videot ovat tehty oikeanlaisesta ajoituksesta, valosta, sommittelusta ja rajauksesta, niin tärkeä osa on myös kuvaamisen ilo. Punkari toivokin, että kirja auttaa etsimään ja kokeilemaan sekä löytämään uutta.