Steve McQueen

Siinä missä Windsorin herttua Edward tunnetaan “tyylin kuninkaana”, on Steve McQueenilla (Terence Steven McQueen) jopa tätäkin merkittävämpi lempinimi miesten pukeutumista ajatellen: “King of Cool”, coolin kuningas. Vuonna 1930 syntynyt ja 1980 vaelluksensa päättänyt näyttelijä on paitsi tähdittänyt lukuisia klassikkoelokuvia, myös nostanut esille ikonisia vaate- ja asustebrändejä, joiden arvostus jatkuu vielä nykypäivänäkin – pitkälti hänen ansiostaan.

New Yorkista 25-vuotiaana Kaliforniaan muuttanut nuori, persoonallisen komea näyttelijä haki kokemusta B-luokan elokuvista ja televisiosarjoista. Viimein palkkionmetsästäjän rooli Wanted: Dead or Alive -lännensarjassa sinetöi McQueenin tulevaisuuden ja avasi hänelle tien Hollywoodin elokuvamaailmaan. Ns. antisankarin arkkityyppi istui raskaista perheoloista ja laivastotaustasta ponnistavalle McQueenille täydellisesti.

Steve McQueenin tähdittämien elokuvien tarkastelu vastaa “Tosimiehen elokuvat” -listan lukemista. 7 rohkeata miestä, Suuri pakoretki, Täyskäsi-Kid, Tykkivene Jangtse-joella, Bullitt, Thomas Crownin tapaus, Le Mans, Pakotie, Papillon ja Liekehtivä torni kuuluivat, muiden muassa, McQueenin rosteriin.

King of Cool

Englantilainen auto, periamerikkalainen tyyli. Kuva: Sid Avery
Englantilainen auto, periamerikkalainen tyyli. Kuva: Sid Avery

Thomas Crownin tapaus esitteli McQueenin klassisen puolen. Kuva: United Artists
Thomas Crownin tapaus esitteli McQueenin klassisen puolen. Kuva: United Artists

Kolmiosainen puku - arkisen rennosti kannettuna. Kuva: United Artists
Kolmiosainen puku – arkisen rennosti kannettuna. Kuva: United Artists

Tummansininen puku, sininen paita, klassinen solmio ja rain mac - ikuisen tyylikäs kokonaisuus. Kuva: Warner Bros.
Tummansininen puku, sininen paita, klassinen solmio ja rain mac – ikuisen tyylikäs kokonaisuus. Kuva: Warner Bros.

Paitsi elokuvistaan, Steve McQueen tunnettiin myös tyylistään. Cary Grantin ollessa näyttelijöiden joukossa klassisen tyylin ilmentymä, on McQueenin olemus erilainen – rennompi. Juuri oikealla tavalla rennompi. Cool – sanan varsinaisessa merkityksessä. Oli tilanne mikä tahansa, Steve McQueen näyttää olevan siinä kotonaan ja rento. Pukeutuminen on aina täydellisesti tilanteeseen sopivaa, tarkoituksenmukaista ja erittäin tyylikästä, olematta silti millään tavalla jäykkää.

Jos ohje “mies kantaa vaatteita, vaatteet eivät miestä” on koskaan henkilöitynyt jossakussa niin Steve McQueenissa.

Sinällään McQueenin vaatekaappi ei vaikuta erikoiselta – ei elokuvissa eikä arkielämässä. Moottoripyöräillessä päällä oli joko vahakangastakki tai lyhyempi pusakka. Virallisissa tilanteissa moitteettomasti istuva puku. Kotona McQueenin yllä oli T-paita ja napakasti leikatut chinot. Jalassa, tilanteen niin salliessa, raakakumipohjaiset “playboy”-saappaat. Viileällä ilmalla päälle puettiin neule ja tweedtakki.

Kaiken kaikkiaan kokoaisuus oli jopa tavanomainen – nykyisin. Steve McQueen osaltaan teki näistä yhdistelmistä ikonisia ja jokaisen “tavallisen” miehen vaatekaappiin kuuluvia. Jokainen mies halusi olla kuin hän – cool, rento ja tavoiteltu, mahdollisimman mukavalla tavalla.

Vähemmän yllättävästi Steve McQueen perusti vaatetuksensa hyväksi havaitulle yhdistelmälle pehmeää Ivy-tyyliä ja tilanteen mukaan valittua ulkoilmapukeutumista. Näin mukavuus tuli kuin itsestään – lopusta vastasi tähden oma mukavuudenhalu ja tyylisilmä. Lopputulos näkyi niin elokuvaruudulla kuin aikakauslehtien sivuillakin.

Vauhdin huumaa ja tosimiehen harrastuksia

Yleisesti tyylivirheenä pidetty musta paita voi sopia vaikkapa korttihaille. Kuva: Warner Bros.
Yleisesti tyylivirheenä pidetty musta paita voi sopia vaikkapa korttihaille. Kuva: Warner Bros.

Barbour International -takki omimmassa elementissään moottoriradalla. Kuva: Francois Gragnon
Barbour International -takki omimmassa elementissään moottoriradalla. Kuva: Francois Gragnon

Persol 714 -lasit, rento paita, kapeat housut, yksinkertaiset tennistossut ja...tuliase. American casual! Kuva: LIFE magazine
Persol 714 -lasit, rento paita, kapeat housut, yksinkertaiset tennistossut ja…tuliase. American casual! Kuva: LIFE magazine

Steve McQueen viihtyi perimiehekkään sisustuksen keskellä. Kuva: LIFE magazine
Steve McQueen viihtyi perimiehekkään sisustuksen keskellä. Kuva: LIFE magazine

Steve McQueenin elämäkertaa tutkaillessaan käy nopeasti selväksi hänen mieltymyksensä kaikkeen, joka on nopeaa ja kulkee moottoreilla. McQueen rakasti moottoriurheilua syvästi ja toi sen esille monissa elokuvissaan. Bullitt ja Le Mans voidaan nähdä lähes kehyksinä nopeiden autojen ajamiselle. Suuren pakoretken moottoripyöräkohtaukset tähti ajoi muutamaa stunttia lukuun ottamatta itse.

Mottorien jyly kuului myös McQueenin arkielämässä. Autotallista löytyivät aikakauden upeimmat kulkuvälineet ja viikonloppujen moottoripyörä- ja autokilpailut täyttivät kalenterin. Eikä McQueen ollut vain sunnuntaiajelija, olihan hän jo ennen näyttelijänuraansa tienannut osan elannostaan kilpa-ajajana. Maakulkuneuvojen ohella McQueen nautti myös lentämisestä ja omistikin useita lentokoneita.

 Steve McQueen ja Jaguar XKSS, harvinainen katukesytetty kilpa-auto. Kuva: LIFE magazine
Steve McQueen ja Jaguar XKSS, harvinainen katukesytetty kilpa-auto. Kuva: LIFE magazine

McQueen nautti aavikosta ja erämaasta, viihtyen erätulilla aina kun aikaa elokuvilta ja kilpa-ajoilta liikeni. Ammunta ja aseet kuuluivat itsestään selvänä osana actiontähden elämään, joten elokuvista tuttu luonteva aseenkäsittely ei ollut vain näyttelijäkouluttajilta opittua.

Moottoriurheilun lisäksi Steve McQueen piti huolta kunnostaan päivittäisellä kuntoilurutiinilla. Painonnosto, lenkkeily ja Tang Soo Do -kamppailulaji trimmasivat kehosta hoikan ja vahvan. Pahelistalta löytyivät vastineeksi huumeet – erityisesti kannabis, alkoholi ja tupakka. Keuhkosyöpään lopulta menehtyneen McQueenin sairaus ei kuitenkaan johtunut tupakasta – hän oli laivastoaikanaan altistunut asbestille, joka vuosikymmeniä myöhemmin aiheutti tähdelle mesoteliooman.

Ikonintekijä

Baracuta G9 -takki, raskas neule ja nappikaulusoxford. Täydellinen vapaa-ajanasu. Kuva: William Claxton
Baracuta G9 -takki, raskas neule ja nappikaulusoxford. Täydellinen vapaa-ajanasu. Kuva: William Claxton

Kolme asiaa, kolme ikonia - Rolex, Persol 714 ja vaaleansininen chambray-paita.
Kolme asiaa, kolme ikonia – Rolex, Persol 714 ja vaaleansininen chambray-paita.

Miehuuden ytimessä: Aurinkolasit, kantasormus, nahkatakki ja tupakka. Kuva: William Claxton
Miehuuden ytimessä: Aurinkolasit, kantasormus, nahkatakki ja tupakka. Kuva: William Claxton

McQueenin käytännön- ja tilanteenukainen tyyli koostui usein hänen luottovalmistajiensa tuotteista. Moottoripyöräilyn ilmaan sinkoama loska kilpistyi useimmiten Barbourin International -vahakangastakkiin, joka oli nahkaista ajoasua kevyempi. Tyyliltään selkeästi armeija- ja metsästysvaatetuksesta poikkeava takki sai käyttäjänsä myötä pysyvän paikan rentojen miesten vaatekaapissa. Myös alkujaan Peyton Placesta tuttu Harrington-takki – tarkemmin Baracutan G9 – nähtiin usein Steve McQueenin yllä.

Kun aurinko häikäisi autoilevan tai lentävän tähden silmiä, nosti hän nenälleen aurinkolasit. Erityistä mieltymystä Steve McQueen osoitti Persolin valmistamia aurinkolaseja kohtaan. Näistä varsinkin matkakäyttöön tarkoitetut, pieneen tilaan taittuvat 714-mallit saivat huomattavan paljon käyttöä. Pieneen tilaan taittuvina ne ovat näppärästi sujautettavissa taskuun tai laukkuun.

Kellonaan McQueen kantoi useita erilaisia ajannäyttimiä, Heuerin Monaco-mallin ja Rolexin 5512 submariner -mallin tullessa näistä parhaiten havaituksi.

Jalkineissa kenties kiteytyi selkeimmin se mukavuudenhalu ja coolius, jota Steve McQueen edusti. Ns. desert boot- kengät sekä chukka-saappaat olivat rentoudessaan vertaansa vailla. Erityinen malli – Playboy-saapas, jonka luonnonkumipohja kiinnittyy suoraan saappaaseen lähes koripallotossun tavoin – nähtiin erityisen usein McQueenin jalassa.

Steve McQueen -tyylin neuvot jokamiehelle

Bullittin tyyli on yhdistelmä klassisuutta ja mukavuutta. Kuva: Warner Bros.
Bullittin tyyli on yhdistelmä klassisuutta ja mukavuutta. Kuva: Warner Bros.

McQueen viihtyi ulkoilmassa ja piti erämaata toisena kotinaan. Kuva: LIFE magazine
McQueen viihtyi ulkoilmassa ja piti erämaata toisena kotinaan. Kuva: LIFE magazine

Vaikka McQueenin pukeutuminen on sinällään sangen yksinkertaista – valkoisia T-paitoja, farkkuja, chinoja, rentoja jalkineita ja mukavia neuleita – on miesten silti syytä muistaa muutama asia.

Kun yksinkertaisuus ja mukavuus ovat ytimenä, nousee istuvuuden merkitys entistä suurempaan asemaan. T-paidan tulee istua napakasti, housujen juuri oikein ja lököttämättä ja paitojen siten, etteivät ne sen kummemmin kiristä kuin pussita. Kaiken tulee näyttää – ja tuntua – juuri oikealta. Takkien istuvuudessa kannattaa olla tarkkana – niin liian suuren kuin pienenkin takin käyttömukavuus ja liikkeen vapaus kärsivät pahasti.

Jalkineiden unohtaminen olisi suuri synti – niin tennarit kuin chukkatkin, olkoonkin tyyliltään rentoja, tulee olla laadukkaita ja huolella valittua. Etenkin Suomessa tämä on helppoa, onhan suomalaisen miehen ajatus kengistä usein nurinkurinen muun maailman serkkuihinsa nähden.

Kun puku on yllä, sen istuvuus on itsestään selvästi moitteeton. Kankaat ovat raskaita, leikkaukset pehmeitä ja tukikangas olematonta – olkatoppauksia ei tule puvuissaan suosia.

Viimeisen – ja ensimmäisenkin – silauksen pukeutumiseen antaa asenne. Oli yllä mitä tahansa, se kannetaan siten kuin siinä olisi syntynyt. Tämän lisäksi jäykkyys pudotetaan olemuksesta. Sopiva määrä hulttiocharmia kruunaa huolitellun pukeutumisen parhaiten.

King of Cool. Kuva: LIFE magazine
King of Cool. Kuva: LIFE magazine

3 KOMMENTIT

  1. Jos voisin olla kuka tahansa historiallinen henkilö, olisin Steve McQueen. Hätätapauksessa ehkä Kirk Douglas…

  2. Pentuna tuli katsottua Steven leffoja moneen kertaan, Le Mans kolahti aikanaa tosi lujaa. Samoin korkkareita lukeneena Suuri pakoretki oli must. Näin aikuisemmalla iällä Papillon on ollut tosi kova. Tyyliasiat nyt viimeisenä, kun olen niiden kohdalla tullut tiedostavammaksi viimeisen parin vuoden aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Kesäpuku on viileä ratkaisu

Kesäpuku on klassikko, jonka italialaiset osaavat modernisoituna parhaiten. Sen myötä mies voi pukeutua tyylikkäästi tuntematta oloaan tukalaksi kuumanakaan päivänä. Kuinka...

Miehen vaatekaappi – päästä varpaisiin

Vaatekaappi tai paremminkin sen sisältö on tärkeä osa jokapäiväistä elämää, sillä suurimman osan ajastamme olemme pukeissa. Tyyliniekan vaatekaapin vaatteet...

Premiumshop.fi on Tommy Hilfigerin vaatteiden verkkokauppa

Lempäälän Ideaparkissa sijaitseva Tommy Hilfiger -konseptimyymälä on avannut vaatteita, laukkuja ja kenkiä myyvän Premiumshop.fi -verkkokaupan. Amerikkalainen Tommy Hilfiger tunnetaan nuorekkaista...

Richard J. Brown – luksusfarkkuja Italiasta

Richard J. Brown on italialainen luksusfarkkumerkki, joka myös valmistaa farkkunsa saapasmaassa. Ja mikä parasta, näitä eurooppalaisen tuotannon farkkuja saa...

Caine Clothiers on avannut verkkokaupan

Tyyliä ja laatua arvostavaa suomalaismiestä hellitään kuin kashmirvillaneule herkkää hipiää, sillä helsinkiläinen miestenvaateliike Caine Clothiers on avannut monien odottaman...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...