Euroopan komissio suunnittelee uusien bensa- ja dieselautojen myynnin kieltämistä ensi vuosikymmenen puolestavälistä alkaen. Nyt suunnitelman tielle asettui kuitenkin yksi EU:n tärkeimmistä jäsenmaista.
Asialla on Saksa, joka sattuu olemaan myös erittäin tärkeä autonvalmistajamaa. Saksalaisten nein-kannan ilmaisi maan liikenneministeri Volker Wissing, joka keskusteli äskettäin epävirallisesti aiheesta muiden Euroopan maiden ministerien kanssa Pariisin lähistöllä. Wissing totesi, että Saksa aikoo sallia uusien autojen polttomoottorit myös vuoden 2035 jälkeen. Tämä voi kuitenkin tapahtua vain yhdellä ehdolla.
Menovetenä saa nimittäin käyttää ainoastaan synteettisiä polttoaineita. Ne sopivat ainakin teorian tasolla useimpiin perinteisiin autoihin, joita voitaisiin tämän myötä käyttää pitkälle tulevaisuuteen ja päästötkin vähenisivät samalla. Tämän vuoksi saksalaisministeri on varma, että asiaan löytyy ratkaisu jonka myötä autoja ei tarvitse enää tankata fossiilisilla polttoaineilla.
Volker Wissingin mukaan tulevaisuuden liikkumisessa ei voida turvautua pelkkiin sähkö- tai vetyautoihin, vaan teknologian suhteen täytyy pysyä neutraalina. Lisäksi sähköautojen saatavuutta pitäisi parantaa rutkasti nykytilanteeseen verrattuna. Sattumaa tai ei, Audi ilmoitti muutama päivä sitten että sen diesel-V6:t toimivat myös uusiutuvilla polttoaineilla. Tällöin hiilidioksidipäästöjä saadaan leikattua 70-95 prosenttia.
Suosittelemme
Saksa ei ole yksin ajatustensa kanssa, vaan myös Italian vihreästä siirtymästä vastaava ministeri Roberto Cingolani on samoilla linjoilla. Hän korosti äskettäin, että auton tulevaisuus ei voi olla täysin sähköinen. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tai jopa nollatasolle pääseminen vaatii sen sijaan eri teknologioita hyödyntäviä ratkaisuja, joihin kuuluvat myös huippumodernit ja jopa suorituskyvyltään rajoitetut hybridit.
Viime syyskuussa Italia keskusteli jo Euroopan komission kanssa siitä, että polttomoottorien täyskielto ei koskisi saapasmaan superautovalmistajia. Euroopan komission kielto uusien autojen polttomoottoreille vuodesta 2035 alkaen on esitysvaiheessa, ja sen toteutuminen vaatii vielä pitkän prosessin sekä EU:n jäsenmaiden hyväksynnän. Jos Saksa ja esimerkiksi Italia asettuvat tässä poikkiteloin, polttomoottori voi saada vielä aivan uuden mahdollisuuden.