Vuonna 1955 markkinoille lanseerattu Fiat 600 oli vielä 1970-luvun taitteessa Suomen myydyimpiä autoja. Sittemmin Fiatin tähti on päässyt himmentymään pahasti näillä leveysasteilla, mutta nyt italialaismerkin mallistoon kuuluu taas Kuussatanen.
Tyyli
Stellantis-konsernin italialaishaaraa tätä nykyä edustava Fiat vetää jälleen vahvasti retronarusta, koska samalla kaavalla on saatu myytyä mukavasti uuden ajan 500:ia ja samalla numerosarjalla ristittyjä erilaisia johdannaisia jo kohta 15 vuoden ajan. Kaksiovisen 500:n kohdalla yhdennäköisyys lähes myyttiseen maineeseen kohonneeseen esikuvaan on ilmeinen, mutta uusi 600 on tässä suhteessa eri maata.
Auto on ensiksikin pikkuautojen B-segmentin kompakti viisiovinen crossover, joten tältä pohjalta on hankala lähteä tekemään kovin tarkkaa jäljennöstä alkuperäisestä Pompannapista. Niinpä Fiatilla on tyydytty 500:stakin tuttuun ystävälliseen naamailmeeseen, joka tarjoilee retrohengen lisäksi myös modernismia. Osittain umpinainen keula sopii sähköautoon ja muistuttaa myös takamoottorisesta esikuvasta, kun taas etuvaloumpioiden ”silmäluomet” tekevät Puolan Tychyssä valmistetusta ”italiattaresta” hieman uneliaan näköisen.
Muu kori muistuttaa pitkälti tuotannosta jo poistunutta 500X:ää, jonka seuraajana uuden 600:n on tarkoitus toimia. Fiat julisti mallin lanseerauksen yhteydessä juhlavasti, että he eivät tee enää harmaita autoja. Niinpä harmaan sävyjä ei Kuusatasenkaan värikartasta löydy, ja koeajoauton pintaa koristaa välimerellisen värikkyyden lähettiläänä toimiva Sun of Italy -metallioranssi josta ei muuten tässä tapauksessa peritä edes lisähintaa. Pisteenä i:n päällä takapuskurin alareunasta löytyvät vielä Italian lipun värit, vaikka kyseessä onkin oikeasti Puolassa tehty auto.
Suosittelemme
Pirteä vaikutelma jatkuu sisustan puolellakin, joka on La Prima Edizione -huippuvarustetasoa edustavassa koeajoautossa verhoiltu vaaleanharmaalla ”ekonahalla”. Melko puhdaslinjaisen kojelaudan muodoista voi halutessaan löytää retrohenkeä, ja sama koskee myös kaksipuolaista rattia. Muuten 600:n sisätilat edustavat puhdasta nykyaikaa, mutta modernismissa ei ole onneksi menty liian pitkälle.

Niinpä esimerkiksi radion äänenvoimakkuutta säädetään edelleen perinteisellä nupilla, mikä alkaa olla harvinaista herkkua nykyään. Omia nappuloitaan löytyy myös ilmastoinnin toiminnoille, mutta pääosassa käytettävyydessä on tässäkin autossa kosketusnäyttö. 10,25-tuumaisen ruudun valikkorakenne on kuitenkin helposti omaksuttava, ja minkäänlaisia jäätymisiä tai bugejakaan ei koeajopäivien aikana tullut esiin. Hauskana sisustan yksityiskohtana toimii keskikonsolin yläreunan retrotyylinen läystäke, jonka voi taitella eri asentoihin konsolin lokeroita suojaamaan. Läpyskän sisäpuoli on turkoosi kuin Sardinian rantavedet, ja ulkopuolta koristaa tyylikäs La Prima -teksti.

Tekniikka
Stellantis-tuotteiden vaatiman starttinappulan pitkähkön painalluksen jälkeen on valittava vielä ajosuunta keskikonsolin yläreunan ”nappiautomaatista”, joka tuo mieleen Stellantiksen nykyisen amerikkalaishaaran tuotokset reilun 60 vuoden takaa. 600e:n ajokokemusta leimaa kaikinpuolinen vaivattomuus, jossa tärkeä osansa on 115 kilowattia eli 156 hevosvoimaa tuottavalla sähkömoottorilla. Niskoja nytkäyttävää kiihtyvyyttä on turha odottaa, mutta sähkömoottorin mukanaan tuoma välitön vääntö kuuluu tämänkin auton valttikortteihin. Fiatissa newtonmetrejä on 260 ja akun bruttokapasiteetiksi ilmoitetaan 54 kWh.
Sporttimoodissa jopa eturenkaiden pidon saa hetkeksi kadotettua runtattaessa voimapedaali lattiaan asti, mutta pyrkivämpi ajotyyli ei oikein istu Kuussatasen habitukseen. Rentoon menoon sopii paljon paremmin normaaliasetus, ja sähköä pihisteltäessä tarjolla on vielä ekomoodi. Fiat on kaupunkiajossa hiljainen matkakumppani, ja rengasmelu ei nouse häiritsevälle tasolle moottoritielläkään. Ohjaus ei kuulu maailman tunnokkaimpiin, mutta sen kanssa tulee mainiosti toimeen. Sama koskee jousitustakin, joka vaimentaa kuopat B-segmentin pikkuautoksi varsin tehokkaasti.
Iloinen yllätys on myös se, että Kuussatanen vaatii moottoritiellä huomattavasti vähemmän paimentamista kuin viime syksynä koeajettu Jeep Avenger joka on tekniikaltaan lähes identtinen auto. Ero saattaa johtua renkaista tai sitten siitä, että Fiat on Jeepiä hieman matalampi. Kaupunkiajossa näkyvyys on kunnossa hieman peruspikkuautoja korkeamman ajoasennon ansiosta, mutta jarruvoiman annostelu on tässäkin sähköautossa ensi alkuun hieman hankalaa epämääräisen poljintuntuman vuoksi. Energiaa talteen ottavalla B-asennolla ajeltaessa polkimeen tarvitsee koskea tosin vasta pysähdyksiin asti hidastettaessa.
Tunne
Vajaat 4,2 metriä pitkä 600e tuntuu ajossa kokoaan isommalta, mutta herätys todellisuuteen tulee takapenkille siirryttäessä. Polvitila on pikkuautoluokkaa, ja takakontin perusvetoisuuskin on saman segmentin tasoa olevat 360 litraa. Toimintamatkan osalta tämänkin sähköauton osalta voidaan todeta, että teoreettinen WLTP-arvo on eri asia kuin toimintasäde käytännössä. Noin viiden asteen ulkolämmössä Fiatilla pääsi ajamaan lähes täydellä akulla Vantaalta Helsingin keskustaan ja sieltä moottoritietä pitkin hieman alle 120 km/h:n mittarinopeudella vielä Tampereelle, kunnes auto ilmoitti rangea olevan jäljellä 12 prosenttia tai reilut 30 kilomeriä. Todellinen toimintasäde jäi siis näissä olosuhteissa alle 250 kilometriin, kun WLTP-lukemaksi ilmoitetaan 409 kilometriä.


Asialla ei ole kuitenkaan juuri merkitystä kaupunkiajossa, jossa uusikin Kuussatanen on parhaimmillaan. Esikuvansa tunnelmaa auto ei oikein onnistu tavoittamaan, missä on toki hyvätkin puolensa. Voin nimittäin todeta vuoden 1971 500:n omistajana, että matkanteko on kertaluokkaa vaivattomampaa uuden Fiatin ratin takana. 600e toimii joka tapauksessa pirtsakkana välimerellisen värikkyyden lähettiläänä harmaassa arjessa, mutta tälläkin huvilla on hintansa.
La Prima -varustetasoisesta koeajoautosta peritään nimittäin lähes 39 000 euroa, mikä voi aiheuttaa jo pientä nikottelua jos ostajaehdokas ei saatu kuulumaan aivan vannoutuneimpien Fiat-fanien joukkoon. Suositummaksi versioksi kohonneekin kesän aikana Suomeen saapuva kevythybridi, jonka hinnat alkavat karvan verran alle 30 000 eurosta.

