Mustekynän uusi tuleminen

Oletteko kiinnittäneet huomiota kynään, jolla presidentti Donald Trump allekirjoittaa päätöksensä? Paksun allekirjoituksen tuottava kynä on varsin kameraystävällinen, sillä kenellekään ei jää epäselväksi, että nyt on saatettu jotain pysyvää mustalla valkoiselle. Kynässä ei sinänsä ole mitään merkillistä, sillä samaa Crossin valmistamaa kynää käyttivät myös Trumpin edeltäjät. Pointti on siinä, ettei tärkeitä asioita kirjata ihan millä tahansa instrumentilla. Ei – Kun kansakuntien kohtaloita muovataan, on välineenä jo vuosisatojen ajan ollut mustekynä.

Laatukynävalmistaja Lamy on rantautunut Helsinkiin

Suomessa kynäkulttuurivajetta on podettu vuosikymmeniä, mutta nyt on luvassa helpotusta, sillä saksalainen Lamy on rantautunut Helsinkiin. Kauppatorin kupeeseen paraatipaikalle lippulaivamyymälän avannut kynävalmistaja tuo suomalaisten ulottuville ja hypisteltäväksi leegion kyniä kaikissa hintakategorioissa. Lamyn liike on jo visuaalisesti kuin karkkikauppa. Harkitusti esille asemoidut eriväriset kynät hivelevät silmää, ja lähin vertailukohta lienee tyylillisesti Nespresson konseptimyymälä.

Lamy-laatukyniä. Kuva: Ville Hildén

Lamyn Suomen myymälä. Kuva: Ville Hildén
Lamyn Suomen myymälä. Kuva: Ville Hildén

Vuonna 1930 perustettu yhtiö tekee lähes kaiken itse. Jopa kynien valmistukseen tarvittavat työkalut ja mustepatruunat tehdään Saksan Heidelbergissa. Made in Germany-filosofia läpäiseekin koko yhtiön.

Monet kynävalmistajat kuten Montblanc, luottavat omaan eksklusiiviseen brändiinsä, eivätkä varsinaisesti kosiskele aloittelevia kynäniekkoja entry-level –malleilla. Lamy tekee asiat toisin. Useita design-palkintoja voittanut merkki erottuu jo silkalla värikkyydellään, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva kynä Lamyn valtavasta väripalettivalikoimasta.

Lamy Safari

Suosittelemme

Lamy ei oikeastaan ole pelkkä kynävalmistaja, sillä yhtiön koko konsepti asemoituu vahvasti lifestyle-/accessory-tontille, vaikkei valikoimaan kynien lisäksi muuta kuulukaan. Johtuen halvimpien kynien edukkuudesta, on täysin mahdollista käyttää erilaista kynää vaikka viikon jokaisena päivänä. Osa mustekynän käytön viehätyksestä löytyy myös siitä, että erivärisiä musteita löytyy kaikkiin tarkoituksiin.

Suomessa mustekynän käyttö on kuulakynäkriisin (vrt. kellojen kvartsikriisi 70-luvulla) jäljiltä vasta toipumassa, ja suosituin kynätyyppi onkin vielä rollerball. Lamyn Suomen toiminnoista vastaava Ismo Tuovinen kertoo, että yhtiön suurimmat markkinat löytyvät vanhoista kalligrafia-maista kuten Kiinasta, Japanista ja Koreasta, ja muualla maailmassa aito mustekynä on ykkönen.

Lamy Safari -kynät ovat edullinen tapa syventyä kynien maailmaan. Kuva: Ville Hildén
Lamy Safari -kynät ovat edullinen tapa syventyä kynien maailmaan. Kuva: Ville Hildén

Lamyn halvimmat mustekynät maksavat vain noin 20 euroa (Safari) ja haitari ulottuu noin 450 euroon. Lamyn hieman laadukkaampi mallisto alkaa noin 60 eurosta. Huokean Safari-malliston etuna on värivalikoiman lisäksi terien vaihtomahdollisuus. 10 euron vaihtoterä on helppo asentaa itse ja muuttaa kynän luonne kertaheitolla aivan joksikin muuksi.

Kokeneempia kynämiehiä tai kynänaisia Lamy 2000:n selkeät linjat tai Lamy Dialogin oivaltava avausmekanismi varmasti hivelevät. Kummatkin mallit maksavat noin 300 euroa.

Lamy Dialog -mallisto
Lamy Dialog -mallisto
Lamy Accent -mallistoa. Kuva: Ville Hildén
Lamy Accent -mallistoa. Kuva: Ville Hildén

Mustekynän käyttöä voi varauksetta suositella muillekin kuin presidentillisiä päätöksiä allekirjoittaville. Arkinen elämä, kuten kauppalistan kirjoittaminen, saa aivan uusia nyansseja mustekynän myötä. Varsinkin, mikäli kynä maksaa vähintään tuplasti enemmän kuin ostoskorin sisältö.

Lamy Flagship Store Helsinki
Eteläesplanadi 2, Helsinki
Verkkokauppa: LamyShop.fi

Lue lisää