Marcello Gandinin Lamborghini Countach oli automuotoilun vallankumous

Lamborghini julkaisee Countachin 50-vuotisjuhlien kunniaksi videosarjan, jossa myös auton luoja ja isä Marcello Gandini pääsee ääneen.


Videot julkaistaan Youtubessa, ja niitä on tarkoitus putkahtaa katsottavaksi kaikkiaan neljä kappaletta. Ihka ensimmäisen Countachin prototyypin sai haltuunsa yrityksen perustaja Ferruccio Lamborghini kesällä 1970. Kaikki oli saanut alkunsa siitä, kun Miuralle haluttiin seuraaja, joka tulisi herättämään ihmisten huomion ja mielenkiinnon. Tässä todella onnistuttiin, ja auton muotoillut Gandini kertoo yhtenä inspiraation lähteenä olleen kuun pinnalle laskeutumisen vuonna 1969, joka oli mullistava kokemus tuon ajan ihmisille kautta maailman.


“Minun mielestäni tämä on muuttanut myös suhtautumistamme kysymykseen tehdä jotain uutta – jotain täysin erilaista toistamatta samoja vanhoja tyylejä uudestaan”, sanoo Gandini ensimmäisessä julkaistussa videossa. Gandini ei liioittele, sillä kyseessä oli aito vallankumous pyöreiden muotojen hallitsemassa automuotoilussa. Countachin katsotaankin olleen tärkeä lähtölaukaus viivoittimen terävälle automuotoilulle, joka sai myöhemmin huippunsa 80-luvulla.


Kaikki ikoniset Countachin yksityiskohdat eivät kuitenkaan syntyneet puhtaan muotoilun saavutuksina. Esimerkiksi auton legendaariset pystysuunnassa aukeavat saksiovet saivat ideansa pikemminkin perin insinöörimäisesti. Koska autosta haluttiin mahdollisimman leveä, niin ylöspäin aukeavat ovet vain yksinkertaisesti helpottivat autoon pääsyä myös tunnetusti kapeilla Italian kujilla.


Kun Countachin prototyyppi esiteltiin julkisesti Geneven autonäyttelyssä 1971, Gandini halusi auton rullaavan paikalle yleisön eteen, jotta hänen luomuksensa nähtäisiin liikkeessä. 82-vuotias Gandini esittäytyy videolla miehenä, joka on aidosti ylpeä saavutuksestaan. Vaikka Countach olikin aikanaan shokeeraava seuraaja pehmeän pyöreästi muotoilulle Miuralle, on myös Countach kiistatta noussut rakastetuksi superautoikoniksi.LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.