Lähes ajamaton Jaguar XJ220 on aliarvostettu helmi

Sitä odotettiin innolla, mutta pian siitä tulikin kaupallinen floppi. Mitä tapahtui tälle kauniille 90-luvun superautolle?

Jaguar XJ220 esiteltiin prototyyppinä jo vuonna 1988 Birminghamin autonäyttelyssä. Saapuessaan tuotantoon vuonna 1992 se rikkoi tuotantoautojen nopeusennätyksen, ja kellotti myös nopeimman tuotantoauton rataennätyksen Nurburgringillä.Jaguar teki kuitenkin ison virheen siinä, että prototyypissä oli V12-moottori, kun taas tuotantoauton oli tyytyminen puoleen sylinterien määrässä. Superautojen välinen kilpailu oli koventunut 90-luvun alkuun mennessä, ja maailmanlaajuinen lamakin hengitti niskaan. V6 ei vain riittänyt maksaville asiakkaille nopeusennätyksistä huolimatta, ja vaikka auto olikin tyylikkäästi muotoiltu.

Jaguar kaavaili valmistavansa vielä vuonna 1989 autoja mahdollisesti jopa 350 kappaletta, mutta vain 281 valmistui vuosien 1992-1994 aikana. Juttumme auton valmistenumero on #237, ja se on myynnissä Canepa-nimisessä autoliikkeessä. Auto toimitettiin uutena Sveitsiin, ja se vaihtoi omistajaa samassa maassa liikemiehelle vuonna 1999. Pian ostettuaan tämän brittiläisen superauton omistaja tiedusteli Jaguarilta, voisiko sitä viedä Yhdysvaltoihin.

Lopulta asian otti hoitaakseen Sun International Racing Kaliforniasta, jolla oli aikaisempaa kokemusta eksoottisten ulkomaisten autojen, kuten Ford Escort RS Cosworth, Renault R5 turbo ja ensimmäisen korimallin Lotus Elise maahantuonnista Yhdysvaltoihin. Niinpä XJ220 koskettikin ensimmäisen kerran Pohjois-Amerikan maaperää kesäkuun 28. päivänä vuonna 2001.

Myynti-ilmoituksesta käy ilmi, että auto vietti seuraavat 14 vuotta yksityisessä autokokoelmassa, kunnes myytiin Canepalle vuonna 2015. Kuuden vuoden aikana autolla ajettiin vain 242 kilometriä, ja nyt sama autoliike kaupittelee autoa jälleen. Canepan omistuksessa auto on kokenut perusteellisen huollon, ja sen sanotaan olevan mekaanisesti huippukunnossa. Kaikkiaan tällä burgundinvärisellä autokaunottarella on raaskittu ajaa vain 1817 kilometriä.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.