Kelloseppäkoulun valtionrahoitusta vähennettiin taas – koulua uhkaa lopettaminen!

200 000 euron harkinnanvarainen avustus vuodelle 2020 ei riitä, sillä muuta valtionavustusta leikattiin samalla 120 000 euroa.

Espoon Leppävaarassa toimiva, käytännössä täystyöllisyyteen kelloseppiä ja mikromekaanikkoja kouluttava Kelloseppäkoulu on taistellut lähes kymmenen vuoden ajan valtion ammattikoulutukseen kohdistamia rahoitusleikkauksia vastaan. Tämä on johtanut siihen, että vaativaa kädentaitoa vaativaa opetusta ei voida ylläpitää enää pitkään, sillä koulun takana olevan Kellosepäntaidon Edistämissäätiön pääomat kuluvat loppuun muutamassa vuodessa.

Tilannetta ei ole helpottanut myöskään se, että viimeisimmässä uudistuksessa alan toiveiden vastaisesti kello- ja mikromekaanikon tutkinnot sulautettiin osaksi taideteollisuusalan tutkintoa.

Ongelmien esilletuomiseksi Kelloseppäkoulu toteutti loppuvuodesta alan yritysten kanssa julkisuuteen ja sitä myötä laajaan keskusteluun nousseen vetoomuskampanjan, jonka lopputuloksena opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tälle vuodelle 200 000 euron harkinnanvaraisen avustuksen, joka antoi toivoa pysyvämmän ratkaisun saamiselle ja sitä kautta koulun tulevaisuuden turvaamiselle.

-- MAINOS --

Mutta mutta, torjuntavoitosta ei ehditty nauttia pitkään, sillä alkuvuodesta koulun rahoitusta leikattiin toisesta päästä 120 000 eurolla. Kysymys kuuluukin, että missä kohtaa päätös vesitettiin, sillä poliittinen tahto kuultiin hyvin selkeästi syksyn kampanjassa. Nyt on aika muuttaa tahto päätökseksi.

– Koulun pysyvän kokonaisrahoituksen määrä vuodessa tulee olla noin 1,3 miljoonaa euroa. Tällä rahalla koulutamme kaikki alan ammattilaiset Suomessa, kertoo Kelloseppäkoulun rehtori Tiina Parikka.

Tämänhetkinen tilanne on sellainen, että ellei päätöstä pysyvästä ja riittävästä rahoituksesta saada ennen syksyä, jäävät syksyllä 2020 Kelloseppäkoulussa opintonsa aloittavat opiskelijat viimeisiksi Suomessa valmistuviksi kellosepiksi ja mikromekaanikoiksi.

Tämä tulee vaikuttamaan suoraan useiden hienomekaaniseen osaamiseen nojaavien suomalaisten teknologiayritysten kilpailukykyyn. Onko Suomella varaa menettää näin merkittävä kilpailutekijä?

-- MAINOS --
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

3 KOMMENTIT

  1. Tuohan kertoo sen kuinka pihalla meidän päättäjät on. Ne ei tajua millaisesta koulutuksesta on kyse ja millä tavalla sen katoaminen tulee vaikuttamaan yritysten tulevaisuuteen. Hienoa että tuot alaa esille blogissasi. Mutta nyt tarvittaisiin suurempaa näkyvyyttä.

    • Tilanteesta heräsi taas aktiivinen Twitter-pöhinä, joten sana leviää jälleen kerran. Useampi taho tuntui jakavan artikkeliamme tutulle kansanedustajalle, joka on yksi vaikuttamisen muoto. Itse en yksiselitteisesti lähtisi syyllistämään vastuuministeriä, koska tässä on voinut olla taustalla myös virkamiesportaan päätöksestä. Oli miten oli, kokonaiskuvan hahmottaminen on selkeästi hukassa, joka on isommassa kuvassa ongelma – ei pelkästään Kelloseppäkoulun osalta, vaan yleisemminkin.

  2. Kaikenlaiseen hömppään ja humppaan valtio kaataa urakalla rahaa, mutta tähän käsityöosaamiseen ei ole muka rahaa ? Kelloseppäkoulusta valmistuneet työllistyvät. Mutta sehän ei sovi tähän yhteiskuntaan ilmeisesti, inkluusio ja tasapäistäminen vallitsee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Kulta-Center on U-Boat-kellojen uusi jälleenmyyjä

Kulta-Center on Italiassa käsityönä valmistettavien U-Boat-rannekellojen uusi jälleenmyyjä Suomessa. Italialainen kellonvalmistaja U-Boat tunnetaan omaleimaisista kelloistaan, joista etenkin Capsoil-malliston sukeltajankellot ovat...

Kun kaksi automaattikelloa riittää, Citizen tarjoaa rahalla vastinetta

Citizen tunnetaan Eco-Drive -kelloistaan, mutta valmistajalta löytyy oivallinen valikoima tyylikkäitä automaattikelloja kuluttajaystävälliseen hintaan.  Japanilainen kellonvalmistaja Citizen omaa pitkän historian, joka...

G-SHOCK Frogman – tosielämän sammakkomiehille

Casio esitteli uudistetun G-SHOCK Frogman -kellomalliston, ensimmäistä kertaa analogisella taululla. G-SHOCK Frogman on vuonna 1993 julkaistu Casion high end- mallisto,...

Pirkan Kello ostaa, myy ja vaihtaa käytettyjä arvokelloja

Pirkan Kello aloitti tänä vuonna käytettyjen kellojen osto- ja myyntitoiminnan osana muuta liiketoimintaansa. Alku on ollut lupaava. Syy käytettyjen rannekellojen...

Ensiesittelyssä: Baume & Mercier Clifton Baumatic Day Date Moon Phase

Sveitsiläinen Baume & Mercier on nostanut profiiliaan viimeisten vuosien aikana Baumatic-koneistoon pohjautuvilla kellomalleillaan. Clifton Baumatic Day Date Moon Phase...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...
Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.