Ei hinta viskiä pahenna

Jokainen, joka on oppinut arvostamaan hyvää viskiä, erottaa kohtalaisen helposti kalliin viskin halvasta. Mutta minkä vuoksi hyvästä viskistä saa pulittaa niinkin sievoisen summan? Miksi 12-vuotiasta viskiä voidaan myydä sekä 30 euron että 90 euron hintaisena?

Viskin hinta määräytyy monen eri tekijän perusteella, mutta näin alkuun kannattanee kuitenkin todeta, että perusharrastelijan ei tarvitse maksaa riittävän hyvästä viskistä omaisuuksia. Vain pidempään viskejä maistelleet ja sellaiset, joille viski on intohimo, pystyvät toteamaan useita satoja euroja maksavien juomien olevan hintansa väärti. Satunnaisesti viskiä maistelevan on järkevää pysytellä alle sadan euron pulloissa, jotka nekin voivat olla upeita makuelämyksiä.

Kolme tärkeää seikkaa määrittävät viskipullon hinnan: kysyntä, verotus ja inflaatio. Varsinkin ensimmäinen on suuressa osassa hintalapun muodostumista. Toki Suomessa leijonanosan hintaan lisää myös verotus, jota tunnutaan korotettavan huolestuttavan usein – viimeksi vuonna 2014, jolloin väkevien juomien verotusta nostettiin 5,3 prosenttia.

Ikä ei takaa laatua

Jos olet verrattain uusi viskien harrastaja, niin törmäät ennemmin tai myöhemmin siihen tosiasiaan, ettei suurempi ikämerkintä varmista parempaa laatua. Toki iän mukana viskiin syntyy tiettyä kypsyyttä ja uusia makuvivahteita, mutta täysin varma tae laadusta sekään ei valitettavasti ole.

Voisi jopa sanoa, että nuorten viskien suhteen pelataan aina uhkapeliä; panostat rahasi pulloon ja pistät toivosi siihen, että se olisi hintaluokkaansa parempaa. Onkin harmi, että Suomen alkoholilainsäädäntö on niin tiukka ettei se nykyisellään salli esimerkiksi maistiaisten tarjoamista Alkon tiloissa. Se olisi vähän kuin ilmaista pelirahaa, jolla voisi testata helposti erilaisia halvemman pään viskejä.

Kysyntä lisää euroja hintaan

Mitä suositumpi jokin viski on, sen kalliimmaksi se yleensä muuttuu. Toisinaan harrastajat voivat jopa hamstrata jotakin tiettyä viskiä siinä pelossa että sen saanti vaikeutuu, jolloin hinta tietenkin hilautuu entistäkin ylemmäs. Viskitislaamoilla kun on rajalliset tuotanto- ja säilytystilat, niin toisinaan voi käydä siten, että kysyntä yksinkertaisesti ylittää valmistuskapasiteetin.

Nykyisin on saatavilla myös NAS-viskejä, jotka ovat siis viskejä ilman ikämerkintöjä. Tämä on karu tulos siitä, että kysyntä on kasvanut viskitislaamoille liian suureksi. NAS-viskeistä voit lukea lisää tietoa sekä muutamia esimerkkejä aiemmasta artikkelistamme.

Halvasta viskistä kalliimpaa?

Jos lompakko ei veny aivan satojen eurojen arvoisiin herkkuihin, niin on kuitenkin eräs kikka, jota voi kokeilla. Vannoutuneet viskinharrastajat melko varmasti kavahtavat ajatusta lähteä muokkaamaan kotikeinoin viskipullon sisältöä, mutta tätä voi hyvin kokeilla halvan bourbonin kanssa.

Tarvitaan vain ruokalusikallisen verran kuivaa sherryä, hieman vähemmän vaniljauutetta sekä muutaman tipan verran nestemäistä savuaromia. Nämä sekoitetaan pullolliseen (0,75l) halpaa bourbonia. Tulos muistuttaa testaajien mielestä hyvin lähelle pitkään kypsynyttä viskiä antaen maulle moniulotteisuutta, mutta eron huomaa selkeästi lopussa, jolloin halvan viskin polte on edelleen syvä kuilu sen ja kypsän, kalliimman viskin pehmeällä maun välillä.

Toinen keino on yksinkertaisesti hankkia lisää rahaa, sillä viski ei ole halpa intohimo heille, jotka haluavat maistaa tammitynnyrin juomassaan ilman keinotekoisia aromiaineita. Helpoin tapa yrittää kartuttaa viskirahastoa on liittyä esimerkiksi nettikasinolle ja lunastaa sieltä isohko talletusbonus, joka voi parhaimmillaan jopa triplata ensitalletuksesi ja jonka avulla saat pelata enemmän pienemmällä riskillä.

Palvelut

Tyyliniekka Kellostudio

Tyyliniekka Kellostudio on asiakkaan tiloissa monikameratekniikalla toteutettava Facebook-live, joka lähetetään 25 tuhannen jäsenen Kellofoorumi-ryhmään.  Tyyliniekka Kellostudion tuotannoista uniikin tekevät keskittyminen...

Natiivimainonta Tyyliniekassa

Natiivimainonta on tehokasta keino puhutella Tyyliniekan ostovoimaista yleisöä, jolle haluat myydä laadukkaita tuotteita ja palveluita. Tuottamalla lukijoitamme puhuttelevaa sisältöä...

Videomainonta Tyyliniekassa

Videomainonta on tehokasta keino erottautua ja saavuttaa korkea huomioarvo Tyyliniekan ostovoimaisen lukijakunnan keskuudessa. Tätä varten tarjoamme omaa videomainonnan alustaa,...

Tyyliniekka LIVE Watch Show

Tyyliniekka LIVE Watch Show is a live broadcast to the 25,000-member Facebook watch community from a multi-camera studio built...