Suomi tunnetaan maailmalla hiukan syrjäisenä pohjoisena maana, joka on kulkenut aina hiukan omia polkujaan. Kuluneiden vuosikymmenten aikana Suomi on kuitenkin muuttunut valtavasti siitä mitä se oli vielä esimerkiksi sata vuotta sitten. Vaikka kansallinen identiteetti onkin säilynyt voimakkaana, on maamme on tällä hetkellä kansainvälisempi kuin koskaan ja imee vahvasti vaikutteita myös muista kulttuureista. Etenkin amerikkalaisella kulttuurilla on ollut aivan erityisen suuri vaikutus niin Suomeen kuin muuhunkin Eurooppaan. Tästä ilmiöstä käytetään nimitystä amerikkalaistuminen, ja se kattaa laajan kirjon eri osa-alueita aina mediasta populäärikulttuuriin, ruokakulttuuriin, kieleen, liiketoimintaan ja teknologiaan.
Kun asiaa ryhtyy ajattelemaan tarkemmin, voi ympärillään huomata amerikkalaistumista kaikkialla. Seuraavaksi listataan muutamia esimerkkejä siitä, kuinka amerikkalaisuus näkyy tänä päivänä vahvasti myös suomalaisten arjessa.
Amerikkalaiset urheilulajit
Suomea ja Yhdysvaltoja yhdistää pitkälle historiaan ulottuva rakkaus jääkiekkoa kohtaan, mutta yhtäläisyydet eivät lopu tähän. Myös esimerkiksi amerikkalainen jalkapallo tullut yhä suositummaksi urheilulajiksi meillä Suomessa, ja yhä useammat suomalaiset urheilun ystävät tarkistavat NFL tulokset joka viikko eurooppalaisen jalkapallon seuraamisen sijaan. Kasvavan penkkiurheilijoiden joukon lisäksi myös amerikkalaisen jalkapallon harrastajien määrä on ollut tasaisessa kasvussa eri puolella Suomea. Esimerkiksi Helsinki Roosters on Suomen menestyksekkäin amerikkalaisen jalkapallon joukkue, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1979 lähtien. Vuosi vuodelta joukkueen riveihin liittyy yhä enemmän innokkaita harrastajia, jonka seurauksena myös Suomen tason kansainvälisellä mittapuulla arvioidaan nousevan jo lähitulevaisuudessa.
Amerikkalaisuuden vaikutus kieleen
Amerikkalaista perua on myös englannin kielen vahva vaikutus suomen kieleen. Englannin kielellä on monopoliasema monella eri alalla, koska suomenkielistä vastinetta kaikille sanoille välttämättä ole olemassakaan. Tavallisessa viestinnässä suomen kieltä voidaan yleisesti ottaen pitää ilmaisultaan todella rikkaana kielenä, mutta mitä enemmän amerikkalaisia TV-sarjoja ja videoita sosiaalisessa mediassa seurataan, sitä selkeämmin näkyy myös alkujaan englanninkielisten ilmaisujen siirtyminen suomen kieleen. Kieliopillisesti jotkut anglismit ovat suomen kielessä täysin virheellisiä, mutta oikean ja väärän ero saattaa helposti hämärtyä kun englanninkieliset ilmaisut vakiintuvat osaksi arkista kielenkäyttöä. Esimerkiksi suosittu sanonta “pitkässä juoksussa” on suoraan englannin kielestä lainattu ilmaisu, jota ei vielä pari vuosikymmentä sitten käytetty suomen kielessä lainkaan.
Amerikkalainen ruokakulttuuri
Amerikkalainen ruoka mielletään usein kansainväliseksi, eikä välttämättä niinkään amerikkalaiseksi. Monet Yhdysvalloista lähtöisin olevat ravintolaketjut ovat levittäytyneet aivan jokaiseen maailman kolkkaan ja mukautuneet tarvittaessa paikalliseen kulttuuriin sopivammiksi. Meillä Suomessakin McDonaldsin ja Starbucksin kaltaiset amerikkalaiset brändit ovat useimmille tuttuja ja niiden rantautumisen jälkeen monet suomalaisetkin ravintola- ja kahvilaketjut ovat ottaneet mallia ja kehittäneet konsepteista omia versioitaan. Myös esimerkiksi Taco Bellin ja KFC:n viimeaikainen saapuminen Suomeen on herättänyt valtavasti kiinnostusta ja innostusta.
Amerikkalainen viihde ja media
Meistä lähes jokainen on tavalla tai toisella kosketuksissa amerikkalaiseen kulttuuriin ja keksintöihin jokapäiväisessä elämässämme. Hollywood-elokuvia ovat katselleet kaikki ja niillä on epäilemättä ollut suuri vaikutus monen elämään. Siinä missä Hollywood on tehtaillut elokuvia koko maailman iloksi jo yli vuosisadan ajan, käynnistyi toinen merkittävä muutos noin parikymmentä vuotta sitten internetin kehityksen myötä. Googlen, Facebookin ja Twitterin kaltaiset sosiaalisen median alustat sekä viihdepuolella esimerkiksi Netflix ovat mullistaneet myös monen suomalaisen elämän totaalisesti.
Amerikkalaista kulttuuria saatetaan joskus parjata persoonattomaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan ongelmana on se, että se on omaksuttu kaikkialla maailmalla niin laajalti, ettei sitä enää tunnisteta varsinaisesti amerikkalaiseksi kulttuuriksi. Amerikkalaisuus on tarttunut myös meihin suomalaisiin niin vahvasti, että se mielletään nykyään ennemminkin tutuksi ja turvalliseksi, eikä enää lainkaan eksoottiseksi, kuten vielä joitain vuosikymmeniä sitten.