Kirveellä veistetyt 70- ja 80-lukujen eurooppalaiset superautot ovat silkkaa julistekamaa. Myös Yhdysvalloista kajahti, kun uskomattoman nopea Vector W8 ilmestyi.
Kyseessä ei ole se tunnetuin superauto, mutta sitäkin radikaalimpi saavutus. Asialla oli amerikkalainen yrittäjä nimeltä Gerald ”Jerry” Wiegert, joka perusti yrityksensä vuonna 1971. Alkuun firma tunnettiin nimellä Vehicle Design Force, joka myöhemmin muutettiin Vector-nimeä kantavaksi Wiegertin otettua osakkaaksi Hollywoodin autoasiantuntijana tunnetun Lee Brownin.
Valitettavasti 15. tammikuuta kantautui uutisia, että Wiegert on menehtynyt 76-vuotiaana. Kuolinsyy ei ole kirjoitushetkellä varmistunut, mutta ainakin autonero sai elää kohtuullisen iäkkääksi. Hän syntyi vuonna 1944 Michiganin Dearbornissa, ja kävi Detroitin luovan tutkimuksen korkeakoulun. Opintoihin kuuluneen harjoittelunsa hän suoritti itse General Motorsin teknisessä keskuksessa.
Pian Wiegert löysi itsensä freelancer-suunnittelijana, joka halusi haastaa tuolloin suvereenisti superautoluokkaa hallinneet italialaiset Lamborghinin ja Ferrarin. Vector W8 oli miehen suurin saavutus. Vaikka kyseessä oli vain hetken aikaa kukoistanut tähdenlento, Wiegertin mieletön luomus mullisti käsitystä superautoista ilmestymisvuonnaan 1989.
Vector W8:n huippunopeus oli aikalaiseksi autoksi käsittämättömät 389 km/h, mikä olisi vielä tänäkin päivänä erittäin hyvä saavutus. Satasen vauhtiinkin autolla kului ainoastaan 3.9 sekuntia. Auton sydän oli kaksoisturboahdettu kuuden litran V8, joka tuotti 625 hevosvoimaa, ja 880 Nm vääntöä. Ahtopainetta nostamalla tehdas lupasi jopa 1200 hevosvoiman tehot. Näillä luvuilla Vector pyyhki pöytää käytännössä millä tahansa tuon ajan superautolla. Vectoria voidaankin hyvällä syyllä pitää nykyaikaisten hyperautojen esikuvana.
Auto ei kuitenkaan koskaan saanut sitä huomiota, joka sille olisi kuulunut. Ostava yleisö ei löytänyt sitä, ja niitä valmistui lopulta vaivaiset 17 autoa, sekä kaksi prototyyppiä. Se oli samalla myös herra Wiegertin joutsenlaulu, ja jäähyväistoivotus intohimoiselle autonrakentelulle. Yrityksen otti haltuunsa indonesialainen Magatech-yhtiö, jonka alaisuudessa syntyi M12-mallin superauto vuonna 1995.